Zwangerschapsdiscriminatie, doe er wat mee!

Maar liefst 45 % van alle vrouwen op de arbeidsmarkt hebben hier mee te maken. Jaarlijks zijn dit ongeveer 65000 vrouwen! Ik schrik hier nogal van. Dat is namelijk best veel! Ik heb er zelf ook mee te maken gehad helaas, daardoor vind ik het zeker belangrijk om dit aandacht te geven.

Mijn ervaring met zwangerschapsdiscriminatie.

Ik werkte destijds bij een fastfood keten. De naam van deze keten hiervan houdt ik geheim wegens privacy.

Ik ben er zelf overspannen  geworden van deze situatie. Doordat ik erg ziek was in de zwangerschap bij mijn eerste kind. Ik moest vaak naar de wc tijdens werktijd om te spugen. En ook moest ik regelmatig even zitten omdat ik duizelig werd. Dit werd door een mannelijke manager niet serieus genomen en moest me op een gegeven moment (ja zijn woorden) uitklokken als ik ging zitten of moest overgeven op het toilet! En meneer kan zelf wel 10 keer in één shift naar buiten om te roken zonder uit te klokken.. Nou ik werd op een gegeven moment zo boos.. Hij ging te ver! Ik ben naar huis gegaan die dag zonder uit te klokken en heb me de volgende dag ziek gemeld. Ik durfde gewoon niet meer te werken! Ik was bang.. bang voor hem.. bang om flauw te vallen.. bang om te overgeven in het bijzijn van gasten..

Ik ben ook niet meer terug gegaan naar werk want ongeveer 2 maanden na de bevalling kreeg ik een brief op de deurmat dat mijn jaarlijkse contract niet werd verlengd..

Maar wat is nou eigenlijk zwangerschapsdicriminatie?

Een werkgever mag een vrouw die zwanger is of jonge kinderen heeft niet weigeren voor een baan of anders behandelen op de werkvloer dan anderen. In de wet gelijke behandeling is dit vastgelegd. Zwangere en vrouwen met jonge kinderen moeten daarom beschermd worden bij werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, opleiding en promotie, terugkeer na verlof, beëindiging contract en niet verlengen van een tijdelijk contract.

Sommige vrouwen verliezen zelfs hierdoor hun baan, wat heel lastig is omdat juist in deze periode financiële zekerheid zo belangrijk is.

Daarom maakt het College voor de Rechten van de Mens zich hard voor een gelijke behandeling voor zwangere vrouwen en roept hen op een melding te maken. Op de website www.mensenrechten.nl/zwanger kunnen zwangere een melding doen van discriminatie!

Afbeelding%20zwanger

*Foto: Mensenrechten.nl

Heb jij ook te maken gehad met zwangerschapsdiscriminatie? Zo ja, in welke vorm?

Geef een reactie