Opzoek naar een eerste échte kinderfiets? Zo kies je hem uit!

eerstefiets

De meeste kinderen rond de drie of vier jaar krijgen interesse in fietsen. Ze zien het van hun grote broer of zus of van hun vriendjes en vriendinnetjes. Dit is een mooie leeftijd om een fietsje aan te schaffen. Maar op welke punten moet je nu opletten bij de aankoop van het eerste fietsje?

Zijwieltjes

Als je kindje al een loopfiets heeft gehad of niet is het verstandig om een kinderfietsje uit te zoeken waar zijwieltjes bij zitten. Omdat een kinderfietsje groter is als een loopfietsje is dat natuurlijk even wennen en dat lukt het best met zijwieltjes aan de fiets die je er later indien nodig weer af kunt monteren.

fiets1

Uiterlijk

Zoek het eerste fietsje samen uit met je kindje. De smaak van je kindje is enigszins belangrijk bij het leren fietsen. Zou jij op een fietsje willen fietsen die je niet mooi vind? Precies.. kinderen weten ook op jonge leeftijd al vaak wat ze mooi vinden of niet. Wij kozen voor een wit met roze kleurig 12 inch kinderfietsje van het merk Popal. Hierbij zit ook een poppenzitje voor achterop en een fietsmandje voor voorop aan het stuur. Het mandje hebben we eraf gelaten. Deze accessoires zijn natuurlijk niet nodig op een kinderfietsje maar wel erg leuk!

fiets3

Juiste maat fiets

De meeste kinderen die ik ken beginnen op een 14 inch kinderfietsje. Dit hangt af van de lengte en leeftijd van het kindje. Mijn kinderen zijn allemaal klein voor hun leeftijd en begonnen daarom allemaal op een 12 inch kinderfietsje. Een te klein fietsje maar ook een te groot fietsje kan voor gevaarlijke problemen zorgen. In principe kun je het zo zien dat je kindje hun teen de grond moet kunnen raken als hij of zij op het fietsje zit. Hieronder een tabel om een beetje een inschatting te geven over de wielmaten in inches.

Inches               

Lichaamslengte Leeftijd

Kledingmaat

>> 12 inch 95 cm 2-4 jaar 92-98
>> 14 inch 100 cm 3-5 jaar 98-104
>> 16 inch 105 cm 4-6 jaar 104-110
>> 18 inch 110 cm 5-7 jaar 110-116
>> 20 inch 115 cm 6-8 jaar 116-122
>> 22 inch 122 cm 7-9 jaar 122-128
>> 24 inch 130 cm 8-12 jaar 128-140
>> 26 inch 145 cm 10-14 jaar 140-152
>> 28 inch 145+ cm boven 12 jaar

Volwassen

fiets2

Veiligheid

Als je je kindje een fiets wilt geven is het belangrijk dat deze veilig is. Check daarom altijd de remmen als je een fiets koopt en stel het zadel en het stuur op de juiste hoogte. Eigenlijk is het voor de veiligheid ook beter om je kind een fietshelm te laten dragen. Ook bij fietsen leren hoort altijd vallen en opstaan maar eventueel hoofdletsel kun je hiermee voorkomen. Verder moet je er ook op letten dat de kettingkast gesloten is.

Dit waren mijn tips waar je op moet letten bij de aanschaf van het eerste kinderfietsje. Let jij ook op bovenstaande tips of heb je nog een aanvulling hierop?

*Dit blog bevat een opgestuurd product. Voor meer info zie de disclaimer. 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 thoughts on “Opzoek naar een eerste échte kinderfiets? Zo kies je hem uit!

Geef een reactie