Activiteiten voor in de sneeuw - Winteractiviteiten voor kinderen - Buitenspelen in de Winter tips en ideeën

Top 10 leukste sneeuw spelletjes en activiteiten

Of de winter veel sneeuw in Nederland brengt is elk jaar weer even afwachten. Vandaag lag hier ook een beetje sneeuw en ik bedacht daarom een lijstje met een top 10 ideeën, tips en activiteiten voor in de sneeuw. Deze speeltips maken het buitenspelen in de winter nog véél leuker. Van sleeën tot kastelen bouwen met zandbakvormpjes…

Activiteiten in de sneeuw

Mijn jongste twee kinderen zijn dol op de sneeuw, mijn oudste blijft liever binnen. Vanochtend werd ik wakker gemaakt door mijn kinderen omdat ze de sneeuw zagen en naar buiten wilden. Waarom niet? Het is zondag dus hoppa… skipakjes over de pyjama aan, sjaal om, muts op, handschoenen aan en gaan… Er zijn genoeg leuke sneeuwactiviteiten voor kinderen te bedenken, zowel voor peuters en kleuters als grotere kinderen en volwassenen. Buitenspelen in de sneeuw is echt geen straf. 😉

Sleeën in de sneeuw

Welk kindje vind dit nou niet leuk? Als er een dik pak sneeuw ligt dan loont het zich om een plastic of houten slee naar buiten te halen. Heb je geen slee? Dan kun je altijd nog met deze lifehack een wasmand gebruiken als slee.

sneeuwactiviteiten-slee-wasmand

Sneeuwpop maken

Maak een sneeuwman of sneeuwvrouw. Zoek hiervoor een sjaal, een hoed, knopen en een winterpeen en rol twee sneeuwballen voor het lijf en het gezicht van de sneeuwpop. Als je kinderen vlijtig bezig zijn kunnen ze zelfs hun familie maken. Baby-sneeuwpop, kinder-sneeuwpop, papa- of mama-sneeuwpop…

Sneeuwengelen maken op de grond

Hoe maak je een sneeuwengel? Nou dat is eigenlijk niet zo heel moeilijk. Je gaat in de sneeuw liggen en spreid je armen en benen recht uit. Zie de foto hieronder.

hoe-maak-je-een-sneeuw-engel
Samen een sneeuwengel maken levert een leuk fotomomentje op… (foto sneeuwengelen van Tita77 / Shutterstock)

Sneeuwballen gevecht

Een sneeuwballengevecht is leuk voor de iets oudere kinderen. Kleine kinderen kunnen bijvoorbeeld spelen wie er het verst gooit met een sneeuwbal.

Kastelen en forten bouwen met zandbakspeelgoed

Met speelgoed emmertjes en schepjes kun je heuse sneeuwkastelen of forten bouwen. Of bouw je eigen iglo. Met zandbakvormjes kun je het mooi versieren.

Winterwandeling

Lekker warm aankleden, snowboots aan en een winterse wandeling maken in de sneeuw. Het is prachtig om te zien hoe de sneeuw op de planten en bomen ligt. Na een winterwandeling kun je thuis of in een café lekker opwarmen met een grote mok warme chocolademelk.

Voetsporen zoeken in de sneeuw

Ga samen met je kindje sporen zoeken in de sneeuw. Zoek de voetsporen van mensen, katten, honden en vogels en probeer ze te volgen.

Kegelen in de sneeuw

Als de sneeuw al een tijdje ligt en mooi glas is kun je het als kegelbaan gebruiken. Wat lege frisdrankflessen dienen als kegels en met een voetbal kun je de ballen gooien.

Keukentje spelen met pannetjes en sneeuw

Heb jij een buitenspeelkeuken? Mooi, dan kun je deze dus gewoon het hele jaar door buiten in je tuin laten staan. Deze activiteit in de sneeuw is echt leuk voor peuters en kleuters. Al je geen buiten speelkeukentje hebt kun je kijken naar wat oude pannen (haal ze desnoods bij de kringloop vandaan), een paar houten pollepels of spatels, plastic bekers etc.

Maak een ballenbaan of autobaan in de sneeuw

Wat ook erg leuk is is om met je kindje een ballenbaan (voor een tennisbaan) of racebaan te maken in de sneeuw. Maak er bochten in of laat de baan van een bergje lopen. Roetsjjj…

Sneeuw spelletjes

Op de blog van Maud kwam ik het spel Sneeuw Bingo tegen. Het is de bedoeling dat je een bingokaart uitprint en samen met je kindje in de sneeuw in gaat om de winter-items te zoeken zoals een slee of sjaal. B-I-N-G-O!

Ijsbellen blazen

Als het hard vriest kun je buiten ijsbellen blazen met bellenblaas. Het is even een kwestie van geduld hebben en hopen dat ze niet zo snel kapot knappen. In de sneeuw ziet het er nog mooier uit.

Ken jij nog meer leuke activiteiten of spelletjes voor in de sneeuw? Welke vind jij het leukst?

activiteiten-in-de-sneeuw-kinderen-nederland

* De uitgelichte foto van het sneeuwkasteel is van Savageultralight / Shutterstock.

Geef een reactie