ADHD | Medicijnen voor betere concentratie op school

vroooom

Dit jaar in mei is er bij onze zoon een vorm van ADHD vastgesteld. Hij heeft een enorme concentratiestoornis en leerproblemen. We hadden al lang in de gaten dat hij achterliep in zijn ontwikkeling en zijn een traject in gegaan om hem te laten onderzoeken. Hij zit nu op (tijdelijk) op speciaal onderwijs in een klein klasje met 7 kinderen en 2 juffen en neemt sindsdien ook medicijnen om zich beter te kunnen concentreren. Gaat het nu de goede kant op?

In eerste instantie dachten we niet dat hij ADHD zou hebben. Mijn man en mijn broer hebben ook een vorm van ADHD maar daar herken ik mijn zoon totaal niet in. Op aanraden van de testen en gesprekken bij het consultatiebureau en de kinderarts dat de ontwikkeling toch niet zo verliep hebben we een doorverwijzing gekregen om hem te laten ’testen’. Op dat moment hadden we er al een reeks afspraken opzitten bij de Ergotherapie (wegens achterstand in zijn motoriek) en Logopedie.

Na een drietal testen op verschillende dagen kregen we de diagnose te horen: ADHD, Concentratie en Leerstoornis én een Spraakstoornis. De testen bestonden onder andere uit een IQ test, een gesprek met een psycholoog en andere kleine testen. Omdat hij op meerdere vlakken anderhalf jaar in zijn ontwikkeling achterliep kregen we het advies om hem op speciaal onderwijs te doen. In de klas met 26 kinderen waar hij eerst zat kwam hij niet meer mee, ging op een moment met tegenzin naar school. Hij merkte dat hij anders was. We hoorden en zagen dat hij niet kon knippen, geen bal kon vangen of gooien, niet tekenen, hij vaak trilde met zijn handen, problemen met zijn evenwicht had, niet op een been kon staan en ga zo maar even door.. Je weet hoe gemeen kinderen soms tegen elkaar kunnen zijn!

Het was absoluut niet zo dat hij hyperactief was, integendeel vroeg hij wel eens om aandacht door gek te doen. Maar wild? Nee dat niet. Explosief ook niet. 1 a 2 keer in de maand misschien dat hij zijn zin een keer niet kreeg. Dan was hij niet te stoppen. Maar goed het beestje heeft een naam. En hopelijk zitten ze met hun diagnose goed.

Na de zomervakantie is hij begonnen op het speciaal onderwijs. Het zijn lange intensieve dagen want elke dag hebben ze een programma. Ook krijgt hij hier 2 x per week 1 op 1 logopedie en therapie om zijn motoriek te bevorderen.

Over de medicijnen hebben we even nagedacht. Hij was nog maar 5 jaar toen hij daarmee begon. Hij krijgt alleen doordeweeks elke ochtend in een bakje yoghurt 10 mg Medikinet en dit bevat het stofje methylfenidaat. Dit gaat prima en op school kan hij zich duidelijk beter concentreren. Alleen een nadeel is dat hij een van de bijwerkingen heeft die het medicijn kan veroorzaken en dat is moeite om in slaap te kunnen vallen. Als hij in bed ligt dan duurt het meestal 1 tot 2 uur voordat hij slaapt.

Heb jij een kind met ADHD? Gebruikt hij of zij ook medicijnen?

4 thoughts on “ADHD | Medicijnen voor betere concentratie op school

  1. Herkenbaar. Geen kind met ADHD maar wel leerlingen. Ze zijn er vaker veel beter door gebaat. Ik heb net een kind gehad waarvan de ouders niet wilden ‘verhogen’ en een te lage dosis gaven. Hij had nu wel nog andere dingen erbij. Er was weinig te doen met hem, hij werd boos, woedeaanvallen, kon zich absoluut niet inleven in anderen… Na lang gepraat zijn ze toch met een half pilletje omhoog gegaan en het was een heel ander aangenaam kind die zich ECHT wel kon inleven in anderen en heel lief was…. zo zie je maar… raar he

  2. mijn kleinzoon heeft dit ook en lag ook uren wakker, maar nu neemt hij een half uur voor het slapen gaan een pilletje in (zal de naam eens aan mijn dochter vragen) het is een stof die bij ons werk wanneer het donker word en hij heeft die niet en nu valt hij zo goed als direct in ’t slaap

Geef een reactie