Alleen op de fiets naar school

In het dorp waar we nu zijn komen te wonen zijn er kinderen die vanaf 6 jaar al helemaal alleen naar school fietsen. Persoonlijk lijkt mij dat nog wat jong om een kind van 6 jaar op de fiets naar school te sturen.. of ben ik gewoon overbezorgd?

Sinds dat we verhuisd zijn merk ik eigenlijk pas dat mijn kinderen de verkeersregels nog niet echt kennen. Ook al komt het thema elk jaar weer aan bod op school, in de praktijk werkt dat toch anders. Wij woonden jarenlang op een soort boerenerf. Onze jongens hebben daar leren fietsen en eigenlijk kwamen we met fietsen niet verder dan de buren of het erg zelf. Even een boodschapje doen was namelijk al 40 minuten fietsen (op mijn eigen tempo) en dat doe je dus niet even zomaar. Zeker als de kinderen nog veel slingeren en de verkeersregels nog niet onder de knie hebben.

fietsen

Mijn oudste zoon van 9 jaar gaat na de zomer naar de school in ons nieuwe dorp en dat is zo’n 5 á 6 minuten fietsen. We hebben al verschillende routes geprobeerd en samen uitgezocht wat de veiligste route is. Dit fietsen we samen met hem om te oefenen. Omdat hij eigenlijk nooit op straat fietste hebben we hem moeten bijleren dat hij goed moet kijken om zich heen, dat rechts voorrang heeft en andere regeltjes.

Tip: ga je voor het eerst de straat op fietsen samen met je kindje? Denk dan aan een fietshelm, een veiligheidsvestje, en eventueel een fietsvlag om op te vallen voor de bestuurders.

Toen ik zag en hoorde dat er al 6 jarige kinderen alleen naar school fietste schrok ik er best wel van. Wat als er onderweg iets is gebeurd, je kindje van de fiets valt, of aangereden word? Je moet er niet aan denken maar je doet het toch. Volgens VVN kunnen kinderen pas goed afstanden en snelheden inschatten als ze 9 of 10 jaar oud zijn.

Om te weten of je kind er klaar voor is zou je eerst een paar keer mee moeten fietsen. En daarna op ongeveer 10 meter afstand achter je kind om te zien. Als je ziet dat je kind onzeker is, laat het dan nog niet alleen de straat op fietsen. Dat is niet goed voor zijn of haar zelfvertrouwen.

Mag jouw kindje alleen op straat fietsen?

*De uitgelichte foto van het meisje op de fiets komt van Shutterstock.

4 thoughts on “Alleen op de fiets naar school

  1. Mijn dochter mocht alleen toen ze 7,5 was. De eerste keer was omdat de jongste ziek was en ik haar niet van school kon halen. Gelukkig kon ze het eerste stukje mee met de BSO en daarna durfde ze ook alleen

Geef een reactie