Bloedserieus! Jaarlijks verslijten vrouwen héél wat maandverband en/of tampons. Voor het milieu is dit een enorme hoop afval, dat simpelweg bespaard kan worden door gebruik te maken van alternatieve menstruatieproducten. Het aanbod aan verschillende alternatieven voor maandverband en tampons groeit nog steeds. Wat is er allemaal te koop en voor wie zijn de producten geschikt? Wij zochten het uit en maakten een vergelijking…
Menstruatie cups
Wat zijn menstruatiecups?
Menstruatiecups zijn erg populair en gewild. Een menstruatie cup is een klein zacht kelkje die je zelf kunt inbrengen in je vagina. Het bekertje vangt daar al het menstruatiebloed op. De cup is vaak gemaakt van siliconen materiaal. Om de paar uur leeg je tijdens het toiletbezoek het kelkje, spoel het af onder de kraan en breng het je het weer in. Als je weg gaat is het verstandig om een flesje water mee te nemen, zodat je hem ook om kunt spoelen als een toilet geen kraan heeft. Het is aan te raden om de cup na elke menstruatie een keer uit te koken om het product te steriliseren.
Voor wie?
Menstruatie cups zijn er voor vrouwen die er geen probleem mee hebben om iets in te brengen in hun vagina. Ze drogen de slijmhuid niet uit zoals sommige tampons dat wel doen.
Let op! Naar aanleiding van diverse onderzoeken en ervaringen bij vrouwen die een spiraal hebben word het gebruik van een menstruatiecup afgeraden. Mogelijk kan bij het lostrekken van de cup het spiraaltje verplaatsen of loskomen.
Menstruatie sponsjes
Wat zijn menstruatiesponsjes?
Menstruatie sponsjes zijn een herbruikbaar alternatief voor tampons. Het zijn sponsjes van natuurlijke materialen. Een menstruatiespons maakt, net als de tampon, dat je tijdens je menstruatie gewoon kan blijven doen waar je zin in hebt. De menstruatie sponsjes zijn ergonomisch en vormen zich naar jouw lichaam waardoor je niet zal doorlekken. Je kunt het sponsje maximaal 4 uur dragen. De sponsjes was je na gebruik uit met water en ze kunnen ook in de wasmachine. Menstruatiesponsjes zijn tot maximaal 6 maanden houdbaar.
Voor wie?
Voor alle vrouwen die een alternatief voor tampons zoeken en het liefst geen plastic of onnatuurlijke materialen gebruiken. Het sponsje heeft geen staartje of touwtje, daarom heb je vaak twee vingers nodig om het sponsje uit de vagina te verwijderen.
Wasbaar maandverband
Wat is wasbaar maandverband?
Wasbaar maandverband is beter voor het milieu, voordeliger en beter voor de gezondheid, dan wegwerpmaandverband. Vaak gemaakt van katoen en bestaande uit meerdere lagen om doorlekken te voorkomen. Sommige kun je zo in je ondergoed leggen, andere hebben vleugeltjes met drukknoopjes.
Voor wie?
Voor vrouwen die een alternatief zoeken voor maandverband.
Menstruatie ondergoed
Wat is menstruatieondergoed?
Menstruatie ondergoed bestaat vaak uit meerdere absorberende en beschermende lagen. Speciale onderbroeken en broekjes voor tijdens je periode! Ook in de nacht is menstruatieondergoed uiterst geschikt. Door de vele absorptielagen is het ondergoed volledig lekvrij. Je wast het menstruatie ondergoed gewoon in de wasmachine.
Voor wie?
Voor vrouwen die geen menstruatieproduct in hun vagina willen en die (wasbaar) maandverband niet prettig vinden.
Free bleeding
Wat is free bleeding?
‘Free bleeding’ betekent geen enkele vorm van menstruatieproducten gebruiken en het bloed gewoon laten lopen. Lees hier de ervaring van Iris.
Voor wie?
Voor vrouwen die hier open voor staan of geen menstruatieproducten kunnen verdragen vanwege allergie of andere persoonlijke redenen.
Heb jij al eens een alternatief voor maandverband of tampons overwogen?