amsterdam-light-festival-met-kinderen-review-ervaring-2018-2019

Amsterdam Light Festival rondvaart met kinderen

Amsterdam Light Festival is een leuk winterevenement in onze hoofdstad. Overal door de stad op pleinen en langs de grachten, staan of hangen prachtige lichtgevende kunstwerken van verschillende kunstenaars. Deze kun je lopend, per fiets, segway of met een boottocht bewonderen. Het stond al een paar jaar op mijn bucketlist en tijdens deze zevende editie in 2018/2019 is het er eindelijk van gekomen. Zo’n rondvaart tijdens het Amsterdamse Lichtfestival is natuurlijk ook een erg leuk uitje voor kinderen. Samen met mijn zoon beleefden wij dit leuke avontuur.

Amsterdam Light Festival 2018 – 2019

Dit jaar is het alweer het 7e jaar op rij voor het Amsterdam Light Festival, wat elk jaar weer duizenden bezoekers en toeristen trekt. In de periode van 29 november 2018 tot 20 januari 2019 zijn er dertig speciale lichtkunstwerken te zien in hartje Amsterdam. Elk jaar heeft het bekende lichtfestival een ander thema. Dit jaar is het thema van het Amsterdam Light Festival; ‘The Medium is the Message’. Dit is een beroemde uitspraak van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. De rol van licht in het overbrengen van een boodschap en de stad Amsterdam als medium voor het vertellen van bijzondere verhalen staan hierin centraal.

Wist je dat meer dan 600 kunstenaars een concept hebben ingestuurd voor dit beroemde festival? Hieruit zijn uiteindelijk 30 kunstwerken geselecteerd die tijdens het festival de historische binnenstad van Amsterdam mogen verlichten.

Amsterdam-light-festival-rondvaart-grachten-met-kinderen
Wij kochten onze tickets bij Rederij Kooij en de kleine man hield even een inspectie op de boot. Hij is goedgekeurd!
Amsterdam-light-festival-lichtjesfestival-2018-2019
Selfie in de rondvaartboot!

Grachten rondvaart tijdens het lichtfestival

Voor ons was het de eerste keer dat we een grachten rondvaart maakten door Amsterdam. Wij komen zo vaak in Amsterdam en eigenlijk is het best gek dat we nog nooit eerder een rondvaart hebben gemaakt. Mijn kinderen hadden er trouwens ook nooit interesse in als ze zagen hoeveel wachtrijen met toeristen er voor de boten stonden als het mooi weer was in de zomer…

Grachtenvaart voor kinderen

Nu weet ik dat er voor kinderen ook speciale rondvaarten zijn door de Amsterdamse grachten. Ik dacht dat de Blueboot Company een speciale kinderrondvaart heeft met het thema Zoetwater Piraten.

amsterdam-lichtfestival-met-kinderen

Onze ervaring met een rondvaart tijdens het Amsterdam Lightfestival

Wij vaarden met Rederij Kooij mee. Achteraf gezien kun je de tickets beter online bestellen, dan zijn ze iets goedkoper. Ik betaalde €21,50 voor mijzelf en €12,00 voor mijn zoon. Rederij Kooij ligt recht tegenover het centraal station naast restaurantcafé Loetje, waar je heerlijk een hapje kunt eten.

Mocht je op de boot wat willen drinken dan kun je op de aanlegkant van Rederij Kooij wat drinken en versnaperingen kopen. Wij moesten heel even wachten voordat we aan boord konden. Ongeveer elke 20 minuten vaart er een boot af. Mijn zoon viel bij het instappen bijna letterlijk de boot in omdat hij niet uitkeek. Het ging gelukkig net goed. Aangezien wij als een van de eersten op de boot stapten zochten wij een plaatsje helemaal voorin uit. Konden we mooi mee kijken met de kapitein. Dat was ook zo’n gezellige man met echte Amsterdamse humor.

De dag dat wij mee vaarden was het een beetje miezerig weer, daarom ben ik blij dat we de keus hebben gemaakt om de lichtkunstwerken al varend door de grachten te bekijken. Tijdens de tour speelde er een audiotour af waarbij er ook wat verteld werd over de historische binnenstad en de kunstwerken waar we langs vaarden. De vaartocht zelf duurde ongeveer 75 minuten en dit was voor mijn 8 jarige zoon net iets te lang. Na een uur had hij het wel gezien en wilde hij graag weer terug naar de hotelkamer om te gaan slapen.

Wij hebben genoten van de vaartocht en vonden het het geld zeker waard. Bij sommige museums in Amsterdam betaal je dezelfde prijzen maar daar kun je het hele jaar wel heen, de lichtjestour is er niet het hele jaar door.

amsterdam-lichtfestival-met-kinderen-review
Een van de eerste kunstwerken die we tegenkwamen was dit oog.
amsterdam-licht-festival-review
Dit kunstwerk bestaat uit witgoed; wasmachines, koelkasten en vriezers.
amsterdam-lichtfestival-light-festival
Een verzameling foto’s van lichtkunstwerken die ik maakte tijdens de grachtenvaart

Handig info & tips

  • De lichtkunstwerken zijn van 29-11-2018 tot 20-01-2019 te bewonderen.
  • Bekijk de kunstwerken al wandelend gratis.
  • Of boek een segwaytour, huur een fiets of maak een rondvaart door de Amsterdamse grachten tijdens het Amsterdam Light Festival.
  • Met online tickets boeken bespaar je geld. Bekijk waar de rondvaartmaatschappijen liggen en print de route uit.
  • Kijk voor meer info op de website van het Amsterdam Light Festival.

Heb jij al eens door de Amsterdamse grachten gevaren?

One thought on “Amsterdam Light Festival rondvaart met kinderen

  1. Vroeger als kind heel regelmatig. Ik kan mij ook nog de ‘spido’ in Rotterdam herinneren trouwens. Weer heel wat anders, maar daar moest ik spontaan ook aan denken. Leuk dat jullie dat hebben gedaan. Grappig trouwens dat kunstwerk wat uit wasmachines en koelkasten bestaat?

Geef een reactie