baby-buiten-slapen-voordelen-en-nadelen

De voordelen en nadelen van je baby buiten laten slapen

We leven in een tijd waarin ouders voortdurend op zoek zijn naar de beste manieren om hun baby’s gezond, gelukkig en comfortabel te houden. Een van de trends die momenteel veel aandacht krijgt, is het buiten slapen van baby’s.

Maar is dit in de praktijk echt zo gezond/goed als beweerd wordt? En waar moeten ouders op letten als ze besluiten hun kleintjes buiten te laten slapen? In deze blog duiken we dieper in het concept van buiten slapen voor baby’s, de voor- en nadelen en geven we je praktische tips om rekening mee te houden.

Wat is buiten slapen baby en waar komt het oorspronkelijk vandaan?

Buiten slapen is precies wat de naam doet vermoeden: het is het laten slapen van baby’s in de buitenlucht, meestal in een veilige kinderwagen of wieg. Maar er zijn ook speciale bedjes en tentjes op de markt voor het buiten slapen van baby’s, denk aan de Travel Cot van Deryan met speciaal gaas om insecten te weren.

Deze trend is in sommige Scandinavische landen zoals Finland al decennia lang populair en begint nu ook in andere delen van de wereld aan populariteit te winnen.

De voordelen van je baby buiten laten slapen

Buiten slapen kan meerdere voordelen hebben voor de gezondheid en het welzijn van je baby. Hier zijn enkele van de meest genoemde voordelen:

  • Betere slaapkwaliteit: Baby’s die buiten slapen, kunnen dieper en langer slapen. De frisse lucht kan helpen om hun lichaamstemperatuur te reguleren, wat kan leiden tot een rustiger slaap.
  • Verhoogde blootstelling aan daglicht: Dit kan helpen om het slaap-waakritme van je baby te reguleren, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere nachtrust.
  • Stimulatie van het immuunsysteem: Het blootstellen van je baby aan verschillende natuurlijke omgevingen kan zijn immuunsysteem stimuleren en kan helpen bij het opbouwen van weerstand tegen allergieën.

De nadelen van je baby buiten laten slapen

Ondanks de vele voordelen, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan buitenslapen. Het is belangrijk om deze in overweging te nemen voordat je besluit om je baby buiten te laten slapen:

  • Weersomstandigheden: Extreem weer, zoals hitte, kou, regen of sneeuw, kan het onveilig maken voor je baby om buiten te slapen.
  • Veiligheidsrisico’s: Er kunnen veiligheidsrisico’s zijn zoals insectenbeten, dieren of zelfs onverwachte bezoekers die de slaap van je baby kunnen verstoren.
  • Toezicht: Als je baby buiten slaapt, moet je extra alert zijn om ervoor te zorgen dat je baby veilig en comfortabel is. Dit kan voor sommige ouders extra stress of zorgen veroorzaken.

Waar moet je op letten bij buitenslapen?

Als je besluit om je baby buiten te laten slapen, wat prima past bij duurzaam opvoeden, zijn er enkele belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden:

Veilige slaapomgeving

Zorg ervoor dat je baby slaapt in een weerbestendige kinderwagen of wieg. Een grote zonnekap is een must en als het regent, kun je een aparte regenhoes gebruiken. Er bestaan zelfs ‘slaaphuizen’ voor baby’s, die vooral in Scandinavië worden gebruikt. Deze houten huizen zijn geschikt voor zuigelingen van 2 weken tot 2 jaar oud en hebben een deur van gaas. Als het buiten koud is, wordt het bed binnen opgewarmd met een warmwaterkruik of kersenpitkussen vóór het dutje​.

Weersomstandigheden

Buitenslapen is mogelijk zolang je kind niet in de zon ligt en de temperatuur niet onder de -5°C daalt. Blijf in de buurt en controleer je kind regelmatig, net zoals je binnen zou doen. Een babyfoon kan handig zijn als je even naar het toilet moet​.

Kleding: kleed je baby warm genoeg aan.

Wanten en een muts zijn zeker geen overbodige luxe in de winter. Er zijn speciale voetenzakken beschikbaar die ideaal zijn voor dutjes bij lage temperaturen. Deze voetenzakken zijn gemaakt van dons en wol, materialen die niet alleen je kindje warm houden, maar ook vocht afvoeren van het lichaam​.

Gevoel van veiligheid

Het allerbelangrijkste is dat je doet wat goed voelt. Wil je je baby dicht bij je houden? Of heeft je kleintje meer fysiek contact nodig? Je kunt altijd een winterse wandeling maken met een ergonomische draagzak. Het belangrijkste is dat je kind zich veilig en geborgen voelt​.

Geef een reactie