In je zwangerschap krijg je overal lijstjes met de dingen die je aan moet schaffen voor de komst van je kindje. Bij winkels, in tijdschriften, op internet en de ene lijst uitgebreider dan de andere. Hartstikke leuk allemaal, maar is het echt meteen nodig? Zo heb ik bijvoorbeeld nooit navelbandjes gebruikt en had ik de kruiken beter even kunnen lenen voor die twee dagen..
De handel in babyproducten is echt een goede business. Ga eens een dagje naar de Negenmaandenbeurs of een andere baby beurs en je kijkt je ogen uit. Toen ik voor het voor het eerst zwanger was wilde ik flesvoeding gaan geven. Dus dan sta je daar in de Kruidvat voor het schap met babyflessen. Niet een fles.. maar wel 20 verschillende. Dat maakt de keus niet makkelijker. Zo zijn er nog veel meer keuzes die je als aanstaande moeder moet maken. Maar of je alles nodig hebt?
Slapen
Slaapt je baby straks in een wieg of ledikant? De kruiken en kruikenzakken kun je beter tijdelijk even lenen van iemand. Deze zijn bedoeld voor de eerste dagen na de geboorte om de wieg of het ledikantje voor te verwarmen als de baby zich nog niet goed zelfstandig op temperatuur kan houden. Wij hebben ze slechts 2 dagen gebruikt en daarna nooit weer. Mijn kinderen sliepen als baby ook in een slaapzakje, geen noodzaak, maar zij sliepen hierdoor beter.
- 1 wieg of ledikant
- 1 passend matrasje
- 2 kleine molton zeiltjes
- 2 molton onderleggers of hoeslakens
2 kruiken2 kruikenzakken- 2 dekentjes van wol en/of van katoen
- 3 hoeslakentjes
- 3 lakentjes
Tip: Lees hier hoe je een wieg en een ledikant opmaakt.
Voeding
Borst of flesvoeding, dat moet natuurlijk iedereen zelf weten. Ik heb mijn eerste kindje van af begin af aan de fles gegeven en de anderen borstvoeding. Kleine monddoekjes vangen niet veel op, die heb ik vervangen voor spuugdoekjes maat XXL die je zo over je schouder heen legt. Hydrofiel luiers zijn ook goed te gebruiken voor baby’s die veel spugen. Slabbetjes heb je de eerste maanden niet nodig. Een flessenwarmer ook niet. Tegenwoordig kun je flesjes op vele manieren warm maken en heeft bijna elk café of restaurant wel een magnetron om ze op te warmen. De magnetron sterilisator heb ik na eenmalig gebruik alweer verkocht want steriliseren vond ik in een pan met kokend water makkelijker. Het is dus niet perse nodig. Als je flessen koopt, koop dan niet 3 dezelfde. Niet alle baby’s willen uit alle flesjes drinken. Vaak ligt dit aan de vorm van de speen. Als je borstvoeding wilt geven hoef je nog niet meteen een dure kolf aan te schaffen. Mocht je er een nodig hebben kun je er ook een bij de thuiszorgwinkel lenen voor een klein bedrag.
- 6 monddoekjes
4 slabbetjes- 1 voedingskussen
1 flessenwarmer1 magnetron sterilisator
Als je flesvoeding gaat geven, heb je extra nodig:- 3 zuigflesjes met 2 bijbehorende flessenspenen
- 1 flessenborstel
Als je borstvoeding wil geven, heb je extra nodig: - 2 voedings- bh’s
- zoogkompressen
1 kolf met bijbehorende bewaardoosjes of
– zakjes voor de afgekolfde melk
Verzorging
Bij mijn eerste kindje had ik een babybadje op een standaard. Ik wist 9 jaar geleden nog niet eens van een Tummy Tub af. De kraamverzorgster vroeg of ik een emmer had en daar hebben we samen mijn zoon in het water gedaan. Dat vond hij zo leuk dat ik er uiteindelijk nog een heb gekocht. Niet alle baby’s vinden een Tummy Tub leuk, dus ik zou zeggen probeer het eerst eens in een (doorzichtige) emmer van de Action voor nog géén twee euro. Navelbandjes heb ik nooit gebruikt.
- 1 aankleedkussen
- 2 hoezen voor het aankleedkussen
- 1 luieremmer
- 1 badje
/ Tummy Tub - 1 badstandaard
- 1 badthermometer
- 2 badcapes
- 4 hydrofiel washandjes of monddoekjes
- 6 hydrofiel luiers (om je kindje na het bad mee af te drogen)
6 navelbandjes- 1 digitale koorts thermometer
- 1 zacht haarborsteltje
- 1 nagelschaartje met afgeronde hoeken
- verzorgingsproducten, zoals babyolie en een wascrème
- goede billencrème
- baby billendoekjes
Kleding
Mijn kinderen waren bij de geboorte 52, 51 en 50 cm. Allemaal droegen ze maat 50 de eerste maand. Kinderen met een geboortelengte van 54 cm dragen vaak die maat niet eens en beginnen in 56 of 62. Je hebt zeker minstens zes setjes kleren nodig om te starten. Met maat 56 zit je meestal altijd safe. De mouwtjes van shirtjes en broekjes kun je omslaan en voor je het weet kun je al weer naar een maatje groter.
- 7 rompertjes maat 50-56
- 6 setjes kleding maat 50-56
- 6 paar sokjes
- 2 mutsjes
- 1 jasje maat 56
Overig
Een draagzak of draagdoek is fijn, let er wel op dat deze ergonomisch is. Misschien kun je er een lenen of een draagconsult plannen om te kijken en uit te proberen wat jij het fijnst vindt. Een reisbedje en een wipstoeltje kun je ook een paar weken later aanschaffen.
- 1 babyfoon
- 1 verzorgingstas
- 1 wandelwagen (inclusief regenhoes en parasol)
- 1 autostoel groep 0
1 draagzak of draagdoek1 reisbedje1 wipstoeltje- 1 box met boxkleed
Heb jij een miskoop gehad of een product niet gebruikt in de baby uitzet?
Ja de kruiken heb ik niet gebruikt. Deon is in de zomer geboren en toen Sten is geboren was het ook erg warm. Ik had veels te veel overbodige spullen maar goed als het op het ‘lijstje ‘ staat haal je de eerste keer ook alles…
Ja, de navelbandjes! Ik weet nu nog niet waar die voor waren!
Bij de eerste hadden we alles volgens het lijstje inderdaad, maar veel dingen niet gebruikt. Zeker veel producten uit het kraampakket niet.
Hier zijn de kruiken juist veel gebruikt! Maar babykleertjes maat 50 heeft zoonlief nooit gepast helaas..
Het verschilt wel per kindje. Zo gebruikte ik bij de oudste geen kruiken, bij de jongste weer wel. Maar het zijn van die dingen die je altijd nog kan kopen, dus dat scheelt met een mega Prenatal om de hoek.
Ik heb wel navelbandjes gebruikt hoor.
En ik heb nooit een badje gehad, wel een Tummy Tub.
Als ze daar niet meer in pasten, konden ze zitten en gingen ze in het grote bad.
De luieremmer vond ik dan weer overbodig. Ik liep gewoon even naar de buiten vuilbak.
En een draagdoek heb ik ook van dag 1 gebruikt bij de tweede en de derde…
Ook had ik bij 2 van de 3 krab handschoentjes nodig omdat ze afraden van de nageltjes als te knippen de eerste dagen bij ons in het moederhuis. Maar die lange nagels krasten het gezichtje, dus handschoentjes (of sokjes heb ik ook al gezien….) had ik ook nodig.
Inderdaad, hele goeie business… slim bekeken. Ik ben achteraf heel blij dat wij een tweedehands wagen en maxicosi hebben gekocht. Scheelde een hoop geld en wat liggen ze er maar kort in!! Kruiken hebben we hier ook amper gebruikt trouwens.