basisverzekering-genoeg-voldoende-of-aanvullend-verzekerd-18-jaar-en-ouder

Is alleen een basisverzekering genoeg, of kun je je beter ook aanvullend verzekeren als je achttien wordt?

Misschien ben je al op de hoogte van het feit dat je een eigen zorgverzekering mag aanvragen binnenkort, en weet je dat je hiermee je zorgkosten vergoed kunt krijgen. Maar als je op internet zoekt blijken er zoveel verschillende soorten verzekeringen te zijn, dat je tussen de bomen het bos niet meer ziet! En dat is niet heel vreemd, want als je voor het allereerst een zorgverzekering gaat aanvragen, komt er heel wat informatie op je af.

Het is totaal nieuw voor je, en je weet misschien helemaal niet wat voor jou de beste keuze is. Zou een basisverzekering voor jou genoeg zijn, of kan je je beter ook aanvullend verzekeren? 

Wij kunnen de keuze voor jou niet maken, maar we kunnen je wel een handje helpen! Daarom hebben we in dit blogartikel het een en ander op een rijtje gezet over de basisverzekering én de aanvullende verzekering. 

Wanneer is een basisverzekering voldoende?

De basis- zorgverzekering vergoedt de standaard zorgkosten, zoals de kosten voor medicijnen, de psychiater, de huisarts en het ziekenhuis, maar ook een aantal behandelingen bij de fysiotherapeut en bijvoorbeeld anticonceptie.

Vaak is een basisverzekering voor gezonde achttienjarigen voldoende, en ook de meest voordelige optie. Zeker als je kiest voor een speciale jongerenverzekering, betaal je niet te veel voor je zorgpremie. Deze pakketten zijn speciaal afgestemd op de zorgwensen van jonge mensen, waardoor je alleen betaalt voor de zorg die je ook daadwerkelijk nodig hebt.

Zet van tevoren wel even goed op een rijtje of jij echt maar weinig gezondheidsklachten hebt. Is je gebit altijd in orde, heb je geen bril of beugel nodig, en hoef je bijna nooit naar de huisarts? Dan is een basispakket voor jou waarschijnlijk de beste keuze.

Wanneer kun je je beter ook aanvullend laten verzekeren?

De aanvullende verzekering kan voordelig zijn, als je al weet dat je kosten maakt die niet vergoed zullen worden vanuit het basispakket. Misschien moet je bijvoorbeeld regelmatig een nieuwe bril of contactlenzen aanschaffen, dan kan een brilverzekering voor jou een goede aanvullende verzekering te zijn, om deze kosten te dekken.

Ook als je intensief sport is het slim om vooruit te denken. Het basispakket vergoedt maar een aantal behandelingen fysiotherapie per jaar, dus voor fanatieke sporters is een extra Fysio zorgverzekering vaak handig.

Een aanvullende tandverzekering kan dan weer handig zijn als je niet zo’n goed gebit hebt en vaak naar de tandarts moet, of als er een grote tandheelkundige ingreep op de planning staat zoals het trekken van verstandskiezen.

Kies dus je verzekering uit op basis van jouw persoonlijke situatie. Vind je het toch lastig om een passende verzekering te kiezen? Dan kun je ook de zorgwijzer invullen via internet, of vragen of een van je ouders even met je wil meedenken. 

Veel succes! 

Lees ook: Hoe kun je het beste zorgverzekeringen vergelijken?

Geef een reactie