Belonen voor een rapport?

rapport

Kinderen verwachten vaak een beloning voor een goede prestatie. Onze kinderen krijgen voor hun rapport vaak een klein cadeautje van ons zoals Lego en geld van opa en oma. Maar is deze vorm van belonen een goed idee?  En wat doe je als je kindje thuis komt met een slecht schoolrapport?

Cadeau voor rapport

Uit onderzoek van de Nibud is gebleken dat maar liefst 3 van de 5 schoolgaande kinderen geld krijgt voor hun rapport dat is 63 %! De kinderen ontvangen doorgaans een bedrag van € 5,- rapportgeld. Nadat ik deze informatie had opgezocht kwam ik erachter dat wij onze kinderen dus teveel geven? Wij geven de kinderen voor het rapport vaak een cadeau van rond de 10 Euro, dit doen we al een aantal jaar zo. En van opa en oma krijgen ze of een cadeau of geld. Ik vind het raar om ze nu ik dit lees opeens minder te geven en dat gaan we ook niet doen. De keus is voor iedereen anders. Eigenlijk heb ik de kinderen nooit  nagevraagd of hun vriendjes of vriendinnetjes ook iets krijgen voor hun rapport. Ik zelf kreeg vroeger volgens mij niets voor mijn rapport (misschien een compliment of een snoepje?) maar wel voor diploma’s!

Motivatie, stimulatie en beloning

Cadeau, geld of niets? Een keuze wat elke ouder voor zich maakt. 14 % geeft zelfs niets. Mocht je je kindje niets willen geven geef hem of haar dan ieder geval complimenten, bespreek samen met je kind het rapport en vertel hoe trots je bent. Rapportgeld is niet voor de financiële opvoeding nodig, dat is ook een reden waarom wij voor een cadeautje kiezen. Structureel zakgeld geven aan kinderen vanaf 6 jaar is belangrijker. Zo leren de kinderen de waarde van het geld kennen en dat niet altijd alles financieel mogelijk is.

En een slecht rapport?

Ja wat doe je dan? Het beste is denk ik dan om na te gaan waarom je kind slecht op school gepresteerd heeft. Praat hierover met je kindje en de school maar wees vooral niet boos. Boos reageren zorgt alleen maar voor meer stress, ook voor het kind. Ik weet uit ervaring dat ik vroeger wel eens mijn rapport had verstopt als ik slechte cijfers had. Ik was bang dat mijn ouders boos zouden worden. Eigenlijk moet je dit dus proberen te voorkomen want alles zou bespreekbaar moeten zijn. Zou ik dan nog belonen of straffen voor een slecht rapport? Nee! Een goed gesprek en vertrouwen is voldoende. Als de andere kinderen in het gezin wel een goed rapport hebben en wat krijgen en de ander met het slechte rapport niets, vind ik wel een lastig punt. Misschien een klein cadeautje met motivatie zodat het kind wel zijn of haar best zal doen?

Wat krijgen jullie kinderen voor hun rapporten of diploma’s?

12 thoughts on “Belonen voor een rapport?

 1. Het is totaal de verkeerde manier van belonen…. Een kind moet gaan beseffen waarom het belangrijk is je best te doen, moet uitzoeken waar interesse liggen en leren dat het oké is om sommige dingen niet te kunnen of minder graag te doen. We leggen onze kinderen te veel druk op en belonen verkeerd… ach ik kan hier een hele boek over schrijven als leerkracht met 13 jaar ervaring… Ik wil trouwens niemand met de vinger wijzen. Want ouders doen dit met de beste bedoelingen. En ook hen is het wat opgedrongen door de presentatie gerichte maatschappij.

 2. Verwachtingen komen niet uit de lucht vallen, die ontstaan doordat er volgens een vast patroon wordt gehandeld. Die verwachting wordt door ouders zelf gecreëerd.

  Ouders moeten helemaal zelf weten of en hoe ze hun kind belonen. Wij werden thuis niet beloond voor ons rapport buiten de complimenten die we kregen. Er ontstonden dus ook geen verwachtingen.

  Overgaan naar de volgende klas was een beloning op zich, daar deden we het voor. Bij ons thuis dus ook geen scheve gezichten wanneer de een een beter rapport had dan de ander.

 3. Ja leuk he zo’n extra zakcentje voor het rapport? Dat vond ik vroeger zelf ook geweldig, al was er 1 oma die je een ‘pluim’ gaf (dan stak ze haar duim op, goed gedaan). Wel zo leuk om dit voor mijn dochter ook te doen nu ze zo’n mooi rapport had en zakgeld krijgt. Ze kreeg 5 euro van ons, en is bovendien goed verwend door haar grootouders en ooms/tantes

 4. Wij zitten nog lang niet aan de rapporten, dus ik heb er ook nog nooit bij stilgestaan dat er eventueel beloningen aan te pas zouden komen. Ik ben niet meteen fan om eerlijk te zijn. Het lijkt me beter om hen te complimenteren voor hun inzet in plaats van voor het resultaat. En ze krijgen ook al zo ontzettend veel spullen – ik moet nu al goed nadenken wat we hen voor hun verjaardagen zouden kunnen geven… Vóór het rapport een ijsje gaan eten na al dat gestudeer, lijkt me dan weer gezellig samen… 😉

 5. Een rapport laat zien hoe je kind er voor staat, dat is niet in alle gevallen een resultaat van veel inzet. Mijn kinderen kunnen makkelijk leren en behalve een compliment voor de resultaten daarvan, krijgen ze daar niets voor.
  Zakgeld krijgen ze hier als ze thuis ook een steentje bijdragen en dat hoeft dus niet standaard te zijn.

  Maar ik vind het iets om als ouders zelf te beslissen hoe je dit aanpakt, het verschilt ook per kind wat het effect van materieel belonen is, dus doe vooral wat bij jullie (kind) past!

 6. Wij belonen als ze hun best doen…
  Niet alleen als het rapport goed is!

  Dit hebben wij vanaf het begin zo gedaan, onze oudste is echt een doorzetter een meisje met een hele ‘zware rugzak’ en zij zal naar verwachting nooit hoge ogen gooien met haar rapport, dus wij belonen de kinderen als ze hun best doen.

 7. Wat een lastige, inderdaad om nu zomaar te stoppen met belonen bij een slecht rapport lijkt mij ook niet leuk… Hier zijn rapporten nog niet aan de orde. Ik kan mij wel herinneren dat ik meestal voor het eindrapport een kado kreeg en tussendoor wat rapportgeld.

 8. Onze dochter gaat nu naar groep 2, nog niet echt een rapport gehad. Maar ze krijgt er iets heel kleins voor. Een velletje stickers of voorleesboekje.

  Vroeger kreeg ik zelf ook geld voor mijn rapport. Een paar gulden.

Geef een reactie