tropical-zoo-berkenhof-zeeland-met-kinderen

Dagje uit; Berkenhof Tropical Zoo in Zeeland

Berkenhof Tropical Zoo en vlindertuin in Kwadendamme is een tof uitje om te bezoeken als je (op vakantie) in Zeeland bent. Weer of geen weer… er is altijd genoeg te beleven met kinderen. Met mijn eigen drie kleine rangers ontdekten wij hier afgelopen week reusachtige dino’s, fossielen, een speeljungle en meer…

Berkenhof Tropical Zoo

Joepie, wat keken wij hier naar uit zeg! Tijdens een midweek vakantie in het mooie Zeeland mochten wij dit tropische indooruitje ontdekken. Gezien de weerberichten afgelopen midweek géén dag zonder regen voorspelden, was ik hier heel blij mee. Het grootste gedeelte bij Berkenhof Tropical Zoo is namelijk overdekt en dat is dan wel heel fijn! En ik zal alvast verklappen dat het hier net lijkt alsof je even in de tropen op vakantie bent…

Voor ons was het vanaf het vakantiepark in Kamperland, ongeveer een half uurtje rijden naar Kwadendamme. Goed te doen dus. Ook als je in het westen van Noord-Brabant woont of verblijft, is Berkenhof Tropical Zoo goed bereikbaar met de auto. Parkeren is zelfs gratis.

Tropical-zoo-berkenhof-kwadendamme-zeeland

Het verhaal achter Berkenhof Tropical Zoo

Bij de kassa werden we vriendelijk ontvangen door Leny. Vol enthousiasme vertelt ze waar we onze jassen en paraplu’s kwijt kunnen, over het dagprogramma (we mogen in de middag een slang aaien en om onze nek leggen??? dat is toch cool!!!) en wijst ons de plattegrond waar we snel een foto van nemen voor het geval dat we in de jungle verdwalen…

Het blijkt echt een familiebedrijf te zijn, met een prachtig verhaal ook, waar ze met oprecht trots op mogen zijn. Ooit hebben Johan en Leny (de eigenaren) een onbewoonbaar verklaarde boerderij in het Zeeuwse Kwadendamme gekocht om wat dichterbij hun slagerij in de stad Goes te wonen. Johan was dol op tuinieren en het verzamelen van bijzondere planten. De uit de hand gelopen hobby is nu een attractie in Zeeland geworden, die door de jaren heen al heel wat metamorfoses mee heeft mogen maken en al regelmatig de titel ‘Leukste uitje van Zeeland’ door het Land van ANWB in ontvangst heeft mogen nemen. Het kan ook maar zo zijn dat je Johan, Leny, hun zoon Jeroen of zijn vrouw Loes tegenkomt tijdens je bezoek want allemaal helpen ze een handje mee aan het bedrijf.

Tropical Zoo en vlindertuin

panter-kameleon-tropical-zoo-zeeland
Wat is ie mooi hè? De panter kameleon.

Wij beginnen in de ‘Tropical Zoo’ en zijn blij dat we onze jassen uit hebben gedaan. Wat is het hier heerlijk warm in de kas. Overal staan mooie planten en we komen prachtige dieren tegen. Ook zien we een ‘poppenkast’ waar cocons inhangen waar straks mooie vlinders uitkomen. Af en toe fladdert er een vlinder langs je heen. Echt genieten dit…

De kinderen vonden de panter kameleon en de schilpadden het leukst om in de gaten te houden. Hoe sloom de beesten voortbewegen en hoe mooi ze eigenlijk zijn. Toen net voor onze neus de agamen werden gevoerd met levende sprinkhanen bleven we ook zeker 10 minuten kijken. De kinderen vonden het best indrukwekkend om te zien hoe die beesten hun prooi vangen en wegkauwen.

Fossielenmijn

Fossiel van een vis

Om bij de Dino Expo te komen moesten we eerst door de fossielenmijn. In deze ruimte is het wat donker. We zien hier een mooie verzameling fossielen. Toen een van de kinderen een dino om de hoek zag wilden ze verder dus erg lang hebben we hier niet gekeken…

Dino Expo

Dino’s hebben mijn kinderen altijd al interessant gevonden. Mijn oudste zoon heeft er zelfs eens een spreekbeurt over gehouden. Ik snap natuurlijk wel dat ze als een dolle naar de Dino Expo vlogen. Hier ontdekten we dat vogels van nu eigenlijk afstammen van de dino’s vroeger. We gaan op de foto met een Diplodocus (de langnek). Ook komen we in deze ruimte levende dieren tegen zoals schildpadden en aapjes. Kei leuk!

Natuurklas

De natuurklas op de bovenverdieping doet mij denken aan een biologielokaal van de middelbare school. Achter glas staan een aantal opgezette dieren en -schedels. Overal liggen kaartjes met info bij dus je weet dan precies wat wat is. Als je er op het juiste tijdstip bent heb je de mogelijkheid om misschien een spin of slang vast te houden. Mijn jongens durfden wel een slang om hun nek en wilden er graag mee op de foto. Ik sla liever over haha.

Binnen en buiten spelen

Zoefffff….
Je kunt hier ook goed verstoppertje spelen!

De Kidsjungle is een groot succes bij de kids. De Kidsjungle is een grote overdekte speeltuin met houten elementen, klimtoestellen, tentjes, een waterspeeltuin en meer. Mijn kinderen vonden het geweldig. We zijn alleen vergeten de handdoeken, zwembroekjes of reservekleding mee te nemen. Dat is jammer. Er is een voetendouche om de voeten af te spoelen en een ruimte voor kinderen om om te kleden.

Buiten is een speelbos en een kabelbaan te vinden. De kabelbaan werd ook goed gebruikt door mijn kinderen. Als het binnen zo warm is is het heerlijk om buiten even een frisse neus te halen.

Van spelen krijg je natuurlijk ook honger. Wij hebben eten en snacks (chips, ijs…) aan de bar bij de Kidsjungle besteld maar er is ook een restaurant waar je heerlijke pannenkoeken kunt eten.

Onze ervaring

Wij hebben ons ongeveer voor 3,5 uur vermaakt bij Berkenhof Tropical Zoo en dit was goed zo. Waar ik eerst een beetje bang voor was dat mijn oudste zoon (11 jaar) zich misschien niet zou vermaken, bleek onterecht. Hij vond dit juist het allerleukste uitje tijdens onze midweek in Zeeland! Zelfs leuker dan het Arsenaal in Vlissingen waar we ook zijn geweest. Zo zie je maar weer.

berkenhof-tropical-zoo-dierentuin-zeeland
Met slang ‘Jelle’ op de foto.

Dat een van de slangen dezelfde naam als papa heeft vonden de kinderen hilarisch en hier hebben ze vaak om moeten lachen. Berkenhof Tropical Zoo is een gevarieerd uitje en dat maakt het juist erg leuk voor jong en oud!

De Kidsjungle en het Speelbos zorgen voor veel plezier en de dieren zijn prachtig om te zien. Alles is tiptop onderhouden en we komen zeker nog eens terug! Maar dan nemen we wel een handdoek en reserve kleertjes mee voor de kinderen. 😉

Praktische info:

  • Adres: Langeweegje 10-A, 4434 NE Kwadendamme, Nederland
  • Entreeprijzen: baby’s en peuters 0 t/m 2 jaar: gratis, 3 t/m 12 jaar: € 10,50, 13 t/m 64 jaar: € 11,50, 65+ : € 10,50 (Prijzen 2019 en onder voorbehoud).
  • Parkeren is gratis.
  • Verschoonruimte aanwezig.
  • Restaurant voor een hapje en drankje.
  • Leuk familie-uitje en zeker ook geschikt voor kinderfeestjes.

Kijk voor meer info op de website van Berkenhof Tropical Zoo. Als je via hun site stemt op het leukste uitje van het Zeeland 2020, dan maak je kans om ANWB entreebewijzen te winnen!

Geef een reactie