tips-besparen-op-stookkosten

Besparen op de stookkosten tijdens de wintermaanden

Tijdens de winter zijn de stookkosten hoger dan de rest van het jaar. Logisch, want je verbruikt immers meer gas of elektriciteit om het lekker warm en cosy in huis te hebben. Met de vier handige tips in deze blog, kun je heel makkelijk en effectief geld besparen op de stookkosten.

4 duurzame en effectieve bespaartips

Twee jaar geleden kochten wij ons eerste huis; een vrijstaande woning. Alle vaste lasten bij elkaar zoals de hypotheek, verzekeringen, gemeentebelastingen etc. tellen een flink bedrag per maand op. We kunnen het natuurlijk wel betalen omdat we dit voor de tijd goed hebben laten uitrekenen bij de bank, maar als je enigszins ergens op kunt besparen is dat natuurlijk fijn meegenomen! Op de stookkosten tijdens de wintermaanden is het mogelijk om effectief geld te besparen en daarom deel ik deze duurzame bespaartips graag met jullie.

1. Thermostaat een graadje lager

In ons vorige huis hadden wij onze thermostaat tijdens de wintermaanden altijd standaard op 21 graden voor de gehele woning. Nu in onze huidige woning staat de thermostaat overdag op 20 graden. Je zou natuurlijk zelf ook eens kunnen proberen of het met een graadje lager ook goed te doen is. Wij merkten er weinig van en het levert natuurlijk al een kleine besparing op.

Ook kun je als je gaat slapen of langer dan drie uur van huis weg gaat, de thermostaat best een graad of 5 à 6 lager zetten. Zet de thermostaat nooit helemaal uit tijdens de winter. Dit kan namelijk vochtproblemen in huis opleveren.

2. Woning isoleren

Een woning isoleren is een investering en zeker als je net een woning hebt gekocht… maar goede isolatie is enorm belangrijk en je kunt je woning natuurlijk ook in stappen of etages isoleren. Een goed geïsoleerde woning houdt de woonruimtes beter warm en daardoor hoef je minder te stoken. Zo bespaar je dus veel op stookkosten.

Zolderisolatie

Bij het isoleren van een huis wordt vaak als eerste aan het dak gedacht. Dat kan. Zo hebben wij zelf bij ons oude (huur)huis de hele zolder van isolatiemateriaal voorzien. Dat was geen pretje om zelf te leggen want dat gele spul jeukte enorm. De volgende keer besteden we dit klusje graag uit. 😉

Gevelisolatie

Je kunt er ook voor kiezen om de gevel van je huis te isoleren. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende materialen. Denk aan; crepi, steenstrips, houten gevelbekleding, multipor, een nieuwe buitenmuur in bakstenen of aluminium gevelpanelen. Het zelf plaatsen van gevelisolering is niet zo eenvoudig en kun je beter uit laten besteden aan vakspecialisten. De gevelisolatie prijzen zijn afhankelijk van de materialen, het oppervlak en of je het zelf gaat doen of laat uitbesteden. Je kunt natuurlijk ook altijd vrijblijvend en gratis een offerte laten maken.

Spouwmuurisolatie

Al eens aan spouwmuurisolatie gedacht? Als bijkomend voordeel naast het besparen op de stookkosten is deze manier van isoleren vaak heel zinvol. De meeste materialen zorgen voor een geluiddempend effect in huis.

Prijs spouwmuurisolatie? Spouwmuren kun je isoleren met materialen zoals steenwol, glaswol, isolatiekorrels of PUR schuim. De oppervlakten, materialen en of je de klus zelf doet of laat uitbesteden bepalen wederom de prijs.

3. Ruimtes goed ventileren

Ventilatie is belangrijk. Zet af en toe de ramen of deuren even open om je huis te ventileren. Vochtige lucht kan namelijk niet goed verwarmd worden.

4. Trek warme kleren aan

Tegen kou kun je je goed kleden. Trek een extra warme trui aan of draag een sjaal als je het koud hebt. Als dit niet voldoende is kun je gezellig en knus met een warme (fleece) deken op de bank zitten. Een warm drankje erbij is ook altijd heerlijk!

besparen-op-stookkosten

Wat doe jij thuis om op de stookkosten te besparen?

*De uitgelichte cosy winter foto is van Shutterstock / Alena Ozerova

11 thoughts on “Besparen op de stookkosten tijdens de wintermaanden

  1. Bij mij staat de kachel standaard op 18° en als ik het koud krijg, trek ik eerst een vest aan of een deken over me heen. ‘s Morgens en ‘s avonds gaat hij een half uurtje naar de 19,5 en ‘s nachts naar 16. Ik woon in een huurhuis, dus zelf kan ik niet veel doen verder, maar afgelopen zomer is de vloer geïsoleerd dus dat is al heel wat! Ik merk je doordat warmte langer blijft hangen.

Geef een reactie