Zomer Musthave: extra lange bamboe hamamdoek van Happy Towels

Summertime! Genieten jullie ook zo van het zonnetje? Een van onze favoriete zomer musthaves dit jaar is de vernieuwde hamamdoek van Happy Towels. Deze mooie mangokleurige hamam handdoek (een mond vol hihi) is grotendeels gemaakt van zijdezachte bamboegaren en extra lang. Ideaal voor allerlei doeleinden.

Hamamdoeken kennen we allemaal wel. Misschien heb je er zelf al een of heb je ze eens in winkels zien liggen zoals de Action, Xenos, Zeeman of de Hema. Echter elk merk doek is anders qua kwaliteit, materiaal en afmetingen. Bij de goedkopere varianten is de stof vaak zó dun dat je erdoorheen kunt kijken, ze snel kleur verliezen of gaan rafelen. Als er een specialist in hamamdoeken is, dan is Cor van Happy Towels dat wel. Hij kiest voor kwaliteit, duurzaamheid en is stikeigenwijs… Daar kom ik zo op terug. 😉

Happy Towels; traditionele Turkse hamamdoeken in een Nederlands jasje

Hamamdoeken zijn hele fijne handdoeken. Ze worden al jarenlang gemaakt voor Turkse badhuizen, die hamams worden genoemd. Vandaar noemen wij deze handdoeken; hamamdoeken of hamam handdoek, wat jij wilt. Als je naar Turkije op vakantie gaat kan ik je aanraden om ook eens zo’n hamam te bezoeken. Het is een hele beleving en je voelt je weer helemaal schoon. Het grappigste vond ik dat ze toen schuim maakten door stukken zeep in een kussenhoes en de massages waren echt genieten.

De traditionele Turkse hamamdoeken zijn vaak een stuk korter en iets smaller, en iets doffer van kleur…

De hamamdoeken van Happy Towels zijn bijna het tegenovergestelde;

 • 210 cm lang in plaats van 170 cm. Gezien de meeste Nederlanders boven de 170 cm lang zijn is zo’n extra lange doek erg fijn. Zo kun je lekker languit liggen en hoef je niet meer met de voetjes in het hete zand of op een ligbedje.
 • Gemaakt van 60% bamboegaren. Dit is zachter voor je huid en beter voor het milieu.
 • Hippe vrolijke kleuren.
 • Happy Towels stuurt een deel van de winst terug naar Turkije om studiebeurzen te financieren voor meisjes uit arme gezinnen.
 • En nu doet Cor iets met biologisch katoen…

Turkse hamam handdoeken

Zoals je ziet zijn Happy Towels hele mooie hamamdoeken met een bijzonder verhaal. Dat vind ik juist zo leuk! Anders dan andere doeken en Cor heeft zijn eigen plan om Nederland (en andere landen) nog betere, langere en mooiere doeken te verkopen. Dat doet Cor natuurlijk niet helemaal in zijn eentje.

Op een dag ontmoet Cor een wever in Turkije. Zijn naam is Metin en hij komt uit een weversfamilie, die al jaren traditionele hamamdoeken maakt. Cor vertelde Metin hoeveel waardering hij heeft voor zijn oude ambacht en vroeg hem om een doos handdoeken naar Nederland te zenden. Cor wil natuurlijk wat anders dan de traditionele doeken en dat was een uitdaging voor Metin. Je snapt nu natuurlijk wel dat de Turkse Metin Happy Towels stikeigenwijs vindt. En nog steeds heeft Cor plannen om de hamamdoeken nog eigenwijzer te maken.

Kleurrijke handdoeken

Van Happy Towels ontving ik de Hamamdoek Bamboe Mango. Een mooie en zomerse kleur die je aan het stukje fruit doet denken. Met deze hamamdoek gaan we zeker opvallen! Maar dat mag ook, deze doek mag gezien worden.

De bamboe hamamdoeken zijn ook in andere kleuren verkrijgbaar. Zo kan elk gezinslid zijn eigen bamboe hamamdoek uitkiezen en makkelijk herkennen. Van roze, verschillende tinten blauw tot olijfgroen of leisteen grijs en ze kosten 32 euro per stuk. Liever een hamamdoek uit biologisch katoen? Dat kan nu ook vanaf 25 euro.

De hamamdoeken zijn geweven van zacht bamboe in combinatie met biologisch katoen. Het subtiele design is bedacht door Cor van Happy Towels zelf. De lengte van zo’n handdoek is 2,10 meter (nieuw ongeveer 2,30 meter) en de breedte is ongeveer 95 cm. De doek weegt ongeveer 400 gram en is makkelijk op te rollen en te vouwen.

Verkoelend

De bamboe hamamdoek is echt lekker zacht. Toen ik de mangokleurige handoek over mijn zomerjurkje heen sloeg wilde mijn dochter erbij onder kruipen om samen even te knuffelen met de zachte doek. Een bamboe hamamdoek voelt een stuk koeler aan dan een katoenen hamamdoek. Dat heeft ook wel weer zijn voordeel in de zomer. Ik weet nu al dat we hier veel plezier aan gaan hebben.

Mogelijkheden met een hamamdoek

Omdat de lengte zo lang is is de hamamdoek voor veel dingen inzetbaar. Zeker als je op vakantie gaat en beperkt bagage mee kunt nemen is zo’n hamamdoek erg praktisch. Gebruik de hamamdoeken bijvoorbeeld als:

 • strandlaken om op te liggen
 • handdoek om je mee af te drogen
 • yogamat
 • picknickkleed
 • pareo
 • dunne deken om onder te slapen (een bamboe doek is lekker koel)
 • saunadoek
 • reiskussen of reisdekentje in de auto

Maak jij al gebruik van een hamamdoek? En ken jij de doeken van Happy Towels al?

Geef een reactie