boeiboord-windveren-afwerking-dak

Een boeiboord als mooie en handige afwerking van je dak

Het wordt als esthetische afwerking gebruikt, maar is ook zeker functioneel: het boeiboord. Boeiboorden worden ook wel windveren genoemd. Een boeiboord wordt gebruikt als afwerking van een dakgoot of een dakrand en kan worden herkend aan de uitstekende rand tussen het dak en de muren van een huis.

Als onderdeel van het exterieur van een woning komen boeiboorden dagelijks in aanraking met het weer. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken met betrekking tot de keuze van het materiaal van een boeiboord. We nemen de mogelijkheden met je door.

Het boeiboord heeft verschillende functies

Om een goede keuze te kunnen maken, is het handig om eerst te weten waar een boeiboord precies voor dient. Ten eerste wordt een boeiboord gebruikt voor de bescherming van een dakconstructie. Zo beschermt een boeiboord tegen wind, regen en sneeuw. Maar het boeiboord is ook een troef tegen vochtproblemen en waterschade. Het boeiboord zorgt er namelijk voor dat water weg wordt gevoerd zonder dat het langs de muren van een huis hoeft te lopen.

Naast bescherming tegen invloeden van buitenaf, is een boeiboord ook een mooie afwerking van het dak en het huis. Je kunt door het gebruik van een boeiboord en de gekozen stijl meer allure aan je woning geven. Bovendien is een boeiboord goed voor de ventilatie van een huis. Boeiboorden hebben ventilatieopeningen die zorgen voor een goede luchtcirculatie in de ruimte onder het dak. Je kunt dus wel stellen dat een boeiboord veel onderhoud aan huis bespaart. Maar welk materiaal is daar het meest geschikt voor?

Boeiboorden in verschillende materialen

Je kunt bij het aanschaffen van een boeiboord uit verschillende materialen kiezen. Zo kun je kiezen voor een boeiboord van hout. Hout is een duurzame keuze op het gebied van boeiboorden en heeft een natuurlijke uitstraling. Maar hout brengt ook het nodige onderhoud met zich mee, omdat het kan rotten en het trekt insecten aan. Een geheel onderhoudsvrije keuze is hout dus niet.

Nog een duurzame keuze is metaal, zoals aluminium of staal. Boeiboorden van metaal gaan heel lang mee, maar zijn wel de duurste boeiboorden die er zijn. Een materiaal dat gegarandeerd weinig onderhoud nodig heeft en tegelijkertijd betaalbaar blijft, is kunststof. Ook kunststof is een duurzame keuze en hoeft in tegenstelling tot hout nooit opnieuw geschilderd te worden. Bij installatie is een boeiboord van kunststof dus klaar voor gebruik. Het enige onderhoud dat een kunststof boeiboord nodig heeft is een korte schoonmaakbeurt op zijn tijd. 

Waar kun je terecht voor onderhoudsarme bouwproducten?

Heering levert al vijftig jaar lang onderhoudsarme bouwproducten van kunststof. Op Heering.eu kun je terecht voor kunststof panelen en profielen, kleurmonsters, een digitale catalogus, leverinformatie en meer. Ook vind je er een uitgebreid aanbod van bekende merken, zoals Keralit en Unipanel, verkrijgbaar in de vele Heering dealers verspreid door Nederland. 

Geef een reactie