Boek Review: De Smoezels zijn samen sterk

Kennen jullie de Smoezels al? Deze groene vieze wezentjes zijn heel sterk en bedenken de gekste spelletjes. De Vier Windstreken heeft een leuke serie uitgegeven met Smoezel boekjes. Het zijn leuke en fijne boekjes voor beginnende lezers.

Wie zijn de Smoezels?

Smoezels zijn grappig, sterk, vies, groen en wonen samen met een draak genaamd Vuurkontje, op een grote berg afval. Smoezels worden graag vies en spelen in de modder. Ze maken er een grote bende van wat tot voor veel hilariteit zorgt.

smoezels1

De Smoezels en Die Olchis

Omdat wij net over de grens bij Ootmarsum in Duitsland wonen worden onze kinderen tweetalig opgevoed. De Smoezels kenden mijn jongens anders, in het Duits heten ze Die Olchis. De Nederlandse boekjes zijn ook vertaald vanuit het Duits. In Duitsland bestaan de Olchis al langer en ze zijn hier bij alle schoolgaande kinderen wel bekend. Een tijdje geleden moesten alle kinderen uit de derde klas van mijn oudste zoon een boek lezen en daar in de klas over vertellen. Mijn zoon koos voor het boek hierboven rechts op de foto. Zo’n leuk masker hadden we toen nog niet maar hij maakte zelf tekeningen om het verhaal beter aan de klas uit te leggen. De juf en zijn klasgenoten vonden het erg leuk!

smoezels2

De Smoezels zijn samen sterk

“Smoezels zijn sterk. Ze kunnen een koelkast dragen. En dan nog twee banden! Maar wie lukt het de huisdraak op te tillen? Zelfs een Smoezel kan dat niet alleen.”

Dit boekje heeft als label het leesniveau AVI M4. Geschikt om zelf te lezen en om voor te lezen. Er staan veel mooie tekeningen in die goed bij het verhaal passen. Wat ook bijzonder is aan dit boek is dat het zeer geschikt is voor kinderen met dyslexie. De tekst is geschreven met een lettertype die speciaal bedoeld is voor mensen die moeite hebben met lezen.

Het verhaal zelf telt 41 bladzijden en er staat ook een leuke quiz in om te zien of je nog weet waar het verhaal over gaat. Een leuke test als het gaat om begrijpend lezen. Als je een juf of meester bent is het ook aan te raden om even de website van De Vier Windstreken te bezoeken. Bij de boeken zijn er ook lesmaterialen beschikbaar en je kunt er leuke kleurplaten uitprinten.

Onze mening

Het boek dat we kregen heeft een prettig lettertype om te lezen en is zeker geschikt voor beginnende lezers. De zinnetjes zijn kort en eenvoudig en daarom ook makkelijk te begrijpen. De kinderen hebben leuke Smoezel maskers gekleurd en geknutseld en het boekje nemen we binnenkort mee naar de naschoolse Nederlandse les zodat mijn zoon daar iets over de Smoezels kan vertellen. De jongens vonden het stuk met het moddergevecht en de maaltijd op het eind leuk om te lezen en te zien, en we hebben samen veel gelachen. We kunnen deze boekjes zeker aanraden.

Dit boek is te koop voor € 8,95 in de webwinkel van De Vier Windstreken en is ook te koop in de boekhandels.

Ken jij de Smoezels al?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 thoughts on “Boek Review: De Smoezels zijn samen sterk

Geef een reactie