Boodschappen doen met peuter – 5 gouden tips voor minder drama!

Met een puberende peuter is het soms een hele uitdaging om boodschappen te gaan doen. Het liefst doe ik de boodschappen alleen omdat het dan iets sneller gaat maar soms ontkom je er niet aan, en bovendien is de supermarkt nog leerzaam ook voor kinderen. Wij delen de gouden tips om een supermarktbezoek wat aangenamer te maken als je je peuter meeneemt.

Ken je dat, dat je peuter opeens op de vloer gaat liggen krijsen? Zomaar, of omdat ze hun zin niet krijgen? Dit is meestal een fase die vanzelf weer overgaat. Meestal loop ik gewoon door de hoek om en dan komen mijn kinderen wel weer achter mij aan. Helaas werkt dit niet bij alle kinderen.

Tip 1: ga op een rustig tijdstip naar de supermarkt

Peuters hebben over het algemeen nog niet zoveel geduld. Vermijd daarom de spitstijden. Je kindje heeft natuurlijk niets aan lange wachtrijen bij de kassa en drukke gangpaden zijn ook niet fijn. De spitstijden zijn het eerste half uur na opening, tussen de middag 12.00 en 13.00 (veel mensen gaan in hun pauze even een paar boodschappen doen of iets voor de lunch halen) en tussen 17.00 en 18.30.

Tip 2: neem een boodschappenlijstje mee en geef je kindje ook een taak

Zo vergeet je niets en kun je gericht boodschappen doen zonder de winkel 5 keer door te moeten gaan. Vaak helpt het als ik van te voren tegen mijn peuter zeg dat zij straks het nagerecht mag uitzoeken voor vanavond. Je kunt eventueel ook een boodschappenlijstje voor je peuter maken. Dit kun je doen door plaatjes uit de boodschappenfolder te knippen en op een a4tje te plakken. Zo kan je de boodschappen samen zoeken en dit zorgt voor veel plezier.

Tip 3: spreek regels af en wees consequent

Spreek van te voren af met je peuter dat hij of zij bij je in de buurt blijft en niet hard door de winkel rent.

Tip 4: vertel je peuter wat je aan het doen bent

Vertel je kindje waar je naar op zoek bent en betrek je kindje zoveel mogelijk bij het boodschappen doen. Vraag bijvoorbeeld “kun jij die bananen even voor mama pakken?”. “Met deze stukken fruit gaan we morgen een heerlijke fruitsalade maken”. Als je de boodschappen benoemt dan leren ze meteen de namen kennen. Goed voor de woordenschat dus.

Tip 5: neem een tussendoortje mee

Gaat het nou echt niet? Neem dan een crackertje of een doosje rozijntjes mee. Kinderen willen het liefst alles meteen eten wat ze in de winkel zien en hiermee kun je de lekkere trek even stillen.

Neem jij je kinderen wel eens mee naar de supermarkt?

3 thoughts on “Boodschappen doen met peuter – 5 gouden tips voor minder drama!

  1. Mijn jongens zijn inmiddels 9 en 11 jaar. Wij namen ze vroeger altijd mee naar de supermarkt maar ook naar een restaurant. Kinderen leren ervan hoe ze zich moeten gedragen op andere plaatsen. Nu ging het meestal wel goed. Ze zijn allebei rustig van aard en vroeger zelfs wat verlegen.

  2. Het liefst laat ik mijn peuter thuis, idd vanwege de snelheid. Maar soms is het ook gewoon wel leuk. Goeie tips die je geeft. ik vermijd ook altijd spitsuren. Mijn peuter mag mij ook helpen. Hij vindt dat geweldig. Ik heb alleen altijd wel veel te veel snoep in het karretje liggen als ik niet uitkijk. Hij mag van mij ook altijd scannen.

Geef een reactie