Terug naar de bronstijd in het Bronzezeithof in Uelsen

Ben je op vakantie in het schilderachtige dorpje Uelsen en lijkt je het leuk om eens even terug te reizen naar het verleden? Dan heb ik wellicht een leuke tip voor je. Samen met mijn dochter bezocht ik het Bronzezeithof in Uelsen.

Het Bronzezeithof ligt in het Feriengebiet (vakantiegebied) van Uelsen. De plek in Uelsen waar zich ook veel campings bevinden maar bijvoorbeeld ook een zwembad en een openlucht zwembad. Uelsen is een dorpje waar je heuvel op en heuvel af gaat en ligt dicht aan de grens van Nederland bij Tubbergen. Toeristisch trekt het dorpje elk jaar veel bezoekers.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=FRaRHB9Qe70[/embedyt]

Een beetje geschiedenis

Het idee voor de Bronzezeithof in Uelsen is ontstaan doordat ze in juni 2003 een kilometer verderop een stuk grond bouwrijp wilden maken om huizen te bouwen. Bij het graven kwamen ze per toeval scherven en bijzondere grondverkleuringen tegen. De werkzaamheden werden stilgelegd om hier onderzoek naar te doen. Wetenschappers hebben opgegraven en meer gevonden.

img_7241

img_7264

In een gebied van ongeveer 8.000 m2 werden ongeveer 250 crematieresten gevonden en een 120-tal urnen met crematieresten, die nu met gips omgeven in het depot van de archeologische dienst te Oldenburg staan. Dit grafveld uit de periode 1100 – 700 v. Chr. (Late Bronstijd – Vroege IJzertijd) werd nauwkeurig in kaart gebracht.

Door de opgravingen in de nabije omgeving zijn ze aan het idee gekomen om de plek grotendeels na te bouwen hoe het er vroeger in de bronstijd uitzag. In dit openluchtmuseum kun je dus zien hoe de mensen vroeger in de bronstijd leefden.

img_7250

img_7246

img_7254

Wat vonden wij ervan?

Ik was samen met mijn dochter in Uelsen om een kijkje te nemen op het Bronzezeithof. Toen we van de parkeerplaats naar het openluchtmuseum liepen stonden we eerst even stil aan de overkant bij de biggetjes. Ze waren nog klein en zo schattig. De ingang van het Bronzezeithof zit een beetje verstopt tussen al het groen en als je het niet weet loop je er zo voorbij. Toen wij er waren was het erg rustig en heb ik ook gefilmd. Na het betalen van de entree kreeg ik een plattegrondje met uitleg in het Nederlands. Er waren vrijwilligers aanwezig voor als we vragen hadden. Wij zijn op eigen houtje een beetje rondgelopen. Het is niet heel erg groot maar wel indrukwekkend om te zien hoe ze vroeger leefden. Na een half uurtje hadden we het wel gezien.

Het Bronzezeithof is niet heel groot maar ik vond het wel leuk om een keer gezien te hebben. Voor kleine kinderen is het niet zo leuk, ze snappen er niet veel van en ze kunnen ook niets anders doen dan kijken. Voor de grotere kinderen vanaf een jaar of 8 is het wel leuk. Dit is toch wel een leukere geschiedenisles dan op school! Op het Bronzezeithof worden af en toe leuke dingen georganiseerd waarbij mensen in klederdracht aan het werk zijn. Om de hoek van het Bronzezeithof zit een boerencafé waar je iets kunt eten of drinken.

Bronzezeithof Uelsen

Am Feriengebiet 7, 49843 Uelsen (Duitsland)

Kinderen tot 6 jaar zijn gratis, kinderen van 6 tot 12 jaar betalen € 2,- entree en iedereen boven de 12 jaar betaald € 3,- entree.

Ben jij al eens in een openluchtmuseum geweest?

 

Bewaren

Bewaren

4 thoughts on “Terug naar de bronstijd in het Bronzezeithof in Uelsen

Geef een reactie