cadeautips-baby-beste-babyspeelgoed-2018-2019

Cadeautips voor baby’s; wat is het beste babyspeelgoed?

Wat het beste babyspeelgoed is, is erg afhankelijk van de leeftijd van het kind. In de eerste twee levensjaren leert en ontwikkelt het kind ontzettend veel. Spelenderwijs krijgen ze bijvoorbeeld indrukken van oorzaak en gevolg of zwaartekracht. Daarom is het belangrijk om het speelgoed aan te laten sluiten op de ontwikkeling van het kind. In deze blog vertellen we jullie welk speelgoed past bij welke leeftijd.

Welk babyspeelgoed past het beste bij welke leeftijd?

Cadeautips voor baby’s van 0-3 maanden

Als je kindje net geboren is, zal hij (of zij) nog niet echt de behoefte hebben aan speelgoed. Eerst moet je baby nog wennen aan alle indrukken en prikkels. Het is in de eerste maand genoeg om jouw gezicht te bekijken en huid-op-huid contact te hebben. Een baby van één maand herkent je aan je geur, warmte en stem. Het zicht van je baby is nog wazig, duidelijke vormen en scherpe contrasten kan hij nog maar net zien. Kleuren zien baby’s pas na ongeveer drie maanden, als de kegeltjes gerijpt zijn. Babyspeelgoed waar je kindje lekker naar kan kijken is op deze leeftijd vermakelijk en interessant, denk bijvoorbeeld aan een baby mobile. In de eerste drie maanden is je baby veel bezig met het trainen van spieren. Dit klinkt misschien gek, maar het is hetzelfde als spelen. Een baby gym is dan perfect.

Cadeautips voor baby’s van 4-6 maanden

Je kindje leert om langer zijn nek en rug recht te houden en kan nu dingen vastpakken. Spelen wordt daardoor steeds leuker. Spelletjes waarbij hij met een beetje hulp rechtop kan zitten zijn erg amusant. Na ongeveer zes maanden leert je kindje om te kruipen. Een speelkleed met vrolijke kleurtjes om overheen te kruipen is dan heel vermakelijk. Ook vond hij harde geluiden eerst eng, maar nu razend interessant. Een rammelaar is dan het ideale babyspeeltje!

Cadeautips voor baby’s van 7-12 maanden

Sommige kindjes proberen al te staan, anderen kunnen net zitten; de ontwikkeling begint nu meer uiteen te lopen van kind tot kind. Ook heeft de een al tanden en de ander nog helemaal niet. Je zult merken dat je baby erg druk is met nadoen en napraten. Dingen die bewegen zoals de spring-a-ling of een zijn erg interessant. Hiermee leer je je kindje kleuren herkennen en te tellen. De handelingen kan je beschrijven zodat je baby een idee krijg van richtingen zoals ‘omhoog’ en ‘omlaag’. Ook zijn dingen uit elkaar halen en in- en uitpakken van speeltjes nu heel leuk, denk bijvoorbeeld aan een stapelset of blokkentoren. Als ze bijna een jaar oud zijn, laat je kindje dan spelen met dingen die verschillende geluiden maken zoals muziekinstrumenten voor baby’s. Het maken van muziek is erg goed voor de ontwikkeling van het creatieve vermogen van je kindje.

Cadeautips voor een dreumes van 13-24 maanden

Voor kinderen van deze leeftijd is van alles plezierig om te ontdekken. Er zijn heel veel verschillende soorten babyspeelgoed. Denk eraan: spelen is leren! Tijdens het spelen laat je hem eerst bepalen wat er gebeurt en daarna introduceer je een nieuwe manier van het spelletje. Zo leert je kindje samenspelen. Samen torens bouwen met houten blokken (en weer afbreken) of speelgoed waarop je kunt rijden, zoals loopfietsen zijn ook superleuk. Op deze leeftijd is water heel interessant. Verschillende speeltjes veranderen het bad in een oceaan van avontuur!

Uiteraard zijn dit grove richtlijnen van wat baby’s ongeveer fijn en plezierig vinden. Het verschilt sterk per kind wat hij of zij interessant en leuk vindt. De een kan al lopen als hij negen maanden is en de ander pas na anderhalf jaar. Alles op z’n tijd. Het belangrijkste is natuurlijk dat je kindje plezier heeft tijdens het spelen!

Waar speelt jouw baby het liefst mee? Heb jij nog andere leuke speelgoedtips?

*De uitgelichte foto van een spelende baby is van Tomsickova Tatyana – Shutterstock.

3 thoughts on “Cadeautips voor baby’s; wat is het beste babyspeelgoed?

  1. Goed artikel. Had ik destijds in 2012 wel willen lezen. Grotendeels heb ik het volgens mij best ‘goed’ gedaan (en wat is goed. Je voelt als moeder denk ik ook wel aan waar je kind behoefte aan heeft). Desalniettemin is dit ook een heel handig artikel voor als je zelf nog geen kinderen hebt maar wel iets wilt geven aan een vriendin met een baby / klein kind.

Geef een reactie