Copyright: foto’s stelen is niet oké!

Ik pak mijn kopje thee en start mijn laptop. Meestal kijk ik eerst even in mijn mails, vervolgens even naar de statistieken en meldingen van VolgMama! Zo begint mijn ochtend vaak als ik de kinderen naar school heb gebracht. Af en toe een rondje Facebook en Twitter. Instagram houdt ik met mijn smartphone bij.

En dan moet mij dit weer overkomen. Ik open de startpagina van mijn Facebook om de laatste nieuwtjes te bekijken. Kom ik daar zomaar opeens mijn foto tegen! Mijn foto want ik heb hem notabene gemaakt. Zonder dat ik hier een melding van had gekregen heeft een één of andere webwinkel mijn foto op hun Facebookpagina gedeeld! En niet eens erbij vermeld dat ik die foto heb gemaakt..

Ik kan je wel vertellen van zo’n verassing schrik je wel! Het ging hier om een sfeerfoto die ik heb gemaakt in dit blogartikel. 

Het zou maar een foto zijn waar jezelf opstaat of van je kids.. ongevraagd.

copyright

Nu heb ik er ook direct op gereageerd en het bedrijf in kwestie gemaild en heeft het bedrijf mijn foto verwijderd. Maar het heeft er zeker weten meer als een uur op gestaan. Ik kon het niet geloven dat iemand zomaar andermans foto stal en het als verkoopvoorbeeldje gebruikt! Vanwege privacy heb ik de naam van het bedrijf afgeschermd met een zwarte balk. Het bedrijf heeft meer als 22.000 followers op Facebook, en hadden als ze het netjes gevraagd hadden zeker de foto mogen gebruiken mits ze erachter hadden gezet bron: volgmama.nl

Dat is wel zo netjes toch?!

Dan ben ik ook wel een beetje dom geweest om daarna hun op Facebook een 1* als beoordeling te geven, dus die heb ik na een uurtje ook weggehaald. Excuses voor deze slechte wraakactie ;-). Ik hoop in ieder geval dat ze ervan geleerd hebben om niet weer zomaar een foto van Google, mijn blog of waar dan ook af te plukken.

Wisten jullie al dat je een boete kunt krijgen als je een foto of tekst pikt van een ander? Doe het dus niet het is strafbaar! Overleg altijd even met de eigenaar van de tekst of foto en misschien krijg je dan toestemming om het dan wel of niet betaald te mogen gebruiken.

Heb jij al eens zoiets meegemaakt dat je je foto ongevraagd ergens anders op het internet tegenkwam?

5 thoughts on “Copyright: foto’s stelen is niet oké!

  1. Vervelend zeg
    Ik heb het diverse keren gehad dat ze mijn afslank foto’s gebruikte op sites op Facebook met de mededeling “wil jij ook zoveel afvallen ? Neem dan contact met ons op ” verschillends bedrijven (die achteraf bij elkaar hoorde ) deden dat en dan ook nog vermelden dat ik bij hen zoveel was afgevallen…
    Tot nu toe hebben ze het niet weer gedaan toen ik een mail stuurde met dat als het niet binnen een paar uur verwijderd was ze een x bedrag moesten betalen en dat ik er niet gediend van was dat ze mee willen liften op andermans succes.. binnen no time was het weg

Geef een reactie