zelf-daktrimmen-plaatsen-stap-voor-stap-tips-diy

Hoe plaats je daktrimmen op een EPDM dak? 

Heb je net een schuurtje, overkapping of een hokje in je tuin geplaatst, of ben je wellicht een oud tuinhuisje aan het opknappen? Het is dan belangrijk om het platte dak goed te bedekken en af te werken met daktrimmen. Je kunt ervoor kiezen om hiervoor een specialist in te huren, maar dit klusje kun je over het algemeen ook gemakkelijk zelf doen. Bestudeer wat filmpjes op You-Tube over dit onderwerp en lees dit blogartikel met handige tricks. We leggen hieronder namelijk uit hoe je zelf daktrimmen plaatst op EPDM, wat vandaag de dag in veel gevallen de beste dakbedekking is. 

Als je zelf de daktrimmen gaat plaatsen, is het belangrijk om te weten hoe je dit goed moet doen. Het risico op lekkages is namelijk hoger als je de montage niet goed uitvoert. We geven je hieronder daarom een paar tips. Volg ze om ervoor te zorgen dat je de daktrimmen correct plaatst op je EPDM dak! 

De voordelen van zelf daktrimmen plaatsen op EPDM

Vóór we beginnen aan de uitleg, is het belangrijk om te begrijpen waarom zelf daktrimmen plaatsen op EPDM een goede keuze is. Niet alleen bespaar je op kosten van een specialist, maar je leert ook waardevolle vaardigheden die je kunt gebruiken voor toekomstige klussen.

Voorbereidingen voor het plaatsen van daktrimmen

Voordat je aan de slag gaat met de daktrimmen, is het van belang om je goed voor te bereiden. Dit betekent dat je niet alleen de juiste materialen nodig hebt, maar ook dat je de basisbeginselen van dakbedekking begrijpt. Hieronder leggen we uit hoe je de EPDM dakbedekking monteert en hoe je het dak verder voorbereidt voor het plaatsen van de daktrimmen.

EPDM dakbedekking monteren

Begin met het monteren van de EPDM dakbedekking. Doe dit niet alleen op het dakbeschot, maar ook zeker op de dakranden. Maak bij EPDM kopen niet de fout om te weinig te bestellen! Het is daarnaast belangrijk om de hemelwaterafvoeren en ontluchtingen te installeren. Je kunt vervolgens de afwerking van je platte dak uitvoeren, wat bestaat uit het monteren van de daktrimmen en daktrimhoeken.

Zelf daktrimmen plaatsen

Het is hierbij een goed idee om eerst een laag rubber seal kit te spuiten op de randen van het platte dak. Je drukt de daktrimmen vervolgens in de ril van de kit. We raden deze stap aan omdat je hierdoor voorkomt dat het water via de capillaire werking toch nog onder de daktrim vandaan komt richting de rand van de dakbedekking. De rubber seal kit zorgt dus eigenlijk voor een waterdichte verbinding tussen de daktrimmen en het EPDM-membraam.

De juiste afwerking voor een waterdicht plat dak

Het is goed om te weten dat de kit een lijmende werking heeft, maar niet genoeg is om de daktrimmen te monteren. Het is daarom verstandig om ook nog daktrimschroeven te gebruiken om de daktrimmen te installeren op je EPDM dak. Dit zijn zelf tappende schroeven. Ze hebben een neopreen ring en een revet. Het water komt hierdoor niet door het schroefgaatje alsnog bij de EPDM dakbedekking. 

Moet je meerdere losse stukken daktrimmen installeren op het dak? Koppel ze dan elkaar. Je gebruikt hiervoor zogeheten koppelplaatjes. De daktrim kan hierdoor krimpen bij kouder weer en uitzetten bij warmer weer, wat erg belangrijk is. Zonder de koppelplaatjes vervormt de daktrim namelijk als het weer warmer wordt. 

Veel succes met het plaatsen van daktrimmen!

Lees ook:

Geef een reactie