Dalgona Coffee recept zonder suiker

Dalgona Coffee; recept en alles wat je wilt weten over deze koffietrend

Dalgona Coffee is de nieuwste hype op het gebied van koffiedrankjes. Het is overgewaaid uit Zuid-Korea en is al viraal gegaan op TikTok. Met slechts 4 ingrediënten heb je in 5 min een super hip drankje op tafel; oploskoffie, suiker, water en (plantaardige)melk.

Uiteraard moest ik natuurlijk ook even proberen en proeven wat dit is, zo nieuwsgierig als ik ben. Als er wat nieuws is dan vind ik het heerlijk om uit te proberen en te proeven. Dalgona Coffee is een soort van omgekeerde cappuccino, (ijskoude) melk met heerlijke fluffy koffie topping en ik moet zeggen het smaakt onwijs lekker. Je kan het qua smaak vergelijken met ijskoffie.

Dalgona koffie zelf maken

Je raad het waarschijnlijk al, ik ben de keuken ingedoken om te kijken of ik met het basis recept kan variëren. Ik heb het in verschillende varianten geprobeerd, zowel warm als koud en met en zonder alcohol. Het is dus een drankje dat bij veel verschillende gelegenheden past. Het is ook een drank die naar ieders smaak kan worden aangepast, kies oploskoffie die jij het lekkerst vind.

Ik heb de Nescafe Mocca oploskoffie gebruikt omdat ik die het lekkerst vind. Hetzelfde geld dus ook voor de melk, kies de melk die jij het lekkerst vind.



Variaties

Dit drankje is echt onwijs lekker en ik ben fan, je kan hier eindeloos mee variëren. Warm, koud, lauw dit drankje is op elke temperatuur lekker. Je kan het dus het hele jaar door drinken, ik vind het niet echt een typisch seizoensdrankje.

Met en zonder suiker

Dalgona is niet bepaald een gezond drankje, met 2 eetlepels suiker is het een ware calorieënbom.
Ik heb het gemaakt met de stevia zoetstof poeder van de Albert Heijn en dat lukt prima, proef geen verschil met de suiker variant. Beide heb ik ook ruim 9 uur in de koelkast bewaard om te kijken welke zich het beste houd na een aantal uren.

De variant met suiker bleef mooi stijf en kon ik zo op de melk scheppen. De variant met zoetstof was helemaal slap en vloeibaar geworden, maar even met de staafmixer erdoor en je hebt weer een lekkere fluffy koffie topping. En hier word ik wel heeeeel erg blij van, je hoeft het dus niet te laten staan omdat er heel veel suiker inzit.
Je kan de topping ook makkelijk van te voren maken zodat je snel de Dalgona Coffee voor je gasten kunt maken.

Dalgona coffee met koffie likeur

After Diner Dalgona

Ik heb ook een aantal smaken drank geprobeerd, Licor43 Baristo, Baileys & Whiskey de laatste viel bij manlief goed in de smaak. Je kan er dus een heerlijk after diner drankje van maken.

Ik had het eerst geprobeerd om zonder water te maken, dus water vervangen door drank. Maar dat werkt niet. Het is echt de combi van de oploskoffie met water wat zorgt dat je een lekkere fluffy topping krijgt.

Als je de Dalgona met drank maakt duurt het wel iets langer voordat je een mooie stevige fluffy topping hebt.

Het geheim is dat je eerst alles goed laat oplossen en dat werkt het beste door warm water te gebruiken. Je voegt alles samen en roert het goed door zonder dat je de staafmixer aanzet. Als alles is opgelost en het 1 vloeibare massa is dan zet je de staafmixer aan en heb je binnen 5 min een mooie fluffy topping.

Recept Dalgona Coffee

Dalgona koffie maken

Ingrediënten voor 2 koppen:

2 eetlepels oploskoffie bv nescafe mocca
2 eetlepels warm water, (je kan 1 eetlepel vervangen door alcohol)
2 eetlepels suiker of 2 eetlepels zoetstofpoeder
300 ml (plantaardige) melk, 150 ml per kop

Bereiding

Gebruik voor het mixen een hoge kom, dat voorkomt dat je hele keuken onder de koffie spetters zit.
Mixer met garde of staafmixer met garde, als je je armspieren en geduld wil trainen kun je ook een gewone garde gebruiken.

Meng de oploskoffie, warm water en suiker in de mengkom. Roer dit even goed door tot de koffie en de suiker goed is opgelost. Mix het mengsel dan in de hoogste stand voor 5 min. Er ontstaat een heerlijke fluffy crème achtige koffie, als je pieken kunt trekken dan is het klaar. Verdeel de melk over 2 koffie glazen en voeg eventueel ijsblokjes toe, schep de koffie topping er bovenop en je Dalgona Coffee is klaar.

Enjoy!




Geef een reactie