Minimaliseren? Begin met een detox van je kledingkast (tips)

Heb jij ook zoveel kleren dat je kast bijna uitpuilt zodra je hem opent? De afgelopen jaren heb ik veel kleding verzameld en sommige dingen zijn zelfs nog nieuw. Andere kleding is zo afgedragen dat het eigenlijk wel in de kliko kan. Tijd voor een detox van mijn kledingkast..

Minimaliseren is natuurlijk meer dan alleen je kledingkast uitmesten. Het is meer een levensstijl en ik moet toegeven, in sommige gevallen is minder meer. De laatste twee jaar ben ik veel aangekomen en daar ben ik eigenlijk niet zo blij mee. Het is zelfs zo dat ik in twee maten groter zit dan normaal. Maar de kleding die te klein is heb ik allemaal nog bewaard in de hoop dat ik er nog weer eens in kom. Is dit voor jullie ook herkenbaar? Het afvallen gaat me helaas niet zo gemakkelijk af zoals ik had gehoopt. Maar goed, wat doen we met al die kleding?

Een opgeruimde kledingkast zorgt voor rust in je hoofd en het voelt goed om soms wat dingen weg te doen. Als je teveel kleding hebt weet je soms niet meer wat je aan moet doen omdat je het overzicht kwijt bent. Tijd om aan de slag te gaan met een detox van je kledingkast.

Voordat je aan de detox begint heb je drie grote (verhuis)dozen nodig.

 1. Om te bewaren.
 2. Twijfelgevallen.
 3. Voor de kledingbak/kringloop/weggeefhoek/verkoop.

Het loont zich echt om minstens twee keer per jaar je kledingkast uit te detoxen. Zo heb je meteen een goed overzicht en is weer plek voor iets nieuws!

Hoe het werkt? Eigenlijk vrij simpel. De dozen zet je op de grond en alle kleding haal je uit de kast en gooi je op bed. Het is belangrijk dat je je hele kast leeg haalt. Het gaat even wat tijd kosten dus houd hier rekening mee. Het is de bedoeling dat je elk kledingstuk in je handen neemt en daarbij goed nadenkt wat je ermee wil. Wanneer heb je het voor het laatst aan gehad? Past het nog? Is het vaak gedragen? Zitten er gaten in? Of vlekken? De kleding die je wilt blijven dragen hang of leg je in doos 1. Twijfel je nog dan in doos 2 en kan het weg dan in doos 3.

Wie weet heb je nog verborgen schatten in je kast liggen. Veel succes met opruimen!

Hoe vaak mest jij je kledingkast uit?

*De uitgelichte foto is van Shutterstock.

18 Comments

 • Reply Nicky februari 7, 2018 at 8:43 am

  Ik heb echt al jaren mijn kledingkast niet uitgemest en het wordt hoogtijd. Ook ik heb kledingstukken in de kast hangen dat me niet meer passen. Sommige kledingstukken uit mijn kast passen mijn dochter gewoon al… Voor de zomer wil ik zeker wil mijn kledingkast uitgekamd hebben 🙂

  • Reply Nathalie februari 7, 2018 at 10:10 am

   Haha, succes dan 🙂

 • Reply Lodi februari 7, 2018 at 10:06 am

  Vorig jaar volgde ik een cursus over kleding en stijl en heb toen geleerd om mijn kledingkast op te ruimen en opgeruimd te houden. Ik vind het altijd wel heel fijn om af en toe eens even goed door de kledingkast te gaan.

 • Reply Krystle/Batboy februari 7, 2018 at 10:19 am

  Toevallig nog niet zo heel lang geleden gedaan. Zitten ook een paar twijfel gevallen tussen. Maar ik zag al wel dat de kast nodig aangevuld moet worden!

  • Reply Nathalie februari 10, 2018 at 1:21 am

   Shoppen is altijd leuk! Wat doe jij met de kleding die niet meer past?

 • Reply Dhini februari 7, 2018 at 10:48 am

  Kleding opruimen ben ik nog steeds bezig tot nu toe. Er liggen al aantal kleren om naar Kringloop weg te geven.

 • Reply Malou Rouwhof-Beld februari 7, 2018 at 10:53 am

  Bedankt voor de tips, dit moet ik ook echt eens gaan doen!

 • Reply allaboutbertina februari 7, 2018 at 3:12 pm

  Bedankt voor de goede tips! Mijn kledingkast is ook altijd één grote rommel. Ik probeer het netjes te houden maar dat lukt nooit. Deze tips ga ik zeker toepassen wanneer mijn kledingkast weer een goede beurt nodig is.

 • Reply Tania februari 7, 2018 at 6:34 pm

  Ik heb vorig jaar mijn hele kleerkast opgeruimd. Er hing veel in dat niet meer paste

 • Reply Eva Cardol februari 7, 2018 at 9:14 pm

  Ik gebruik ook deze methode maar dan zonder de dozen, gewoon met stapeltjes 😉 Wel handig die dozen als je direct de kleding wilt wegbrengen. Ik zou echt vaker mijn kledingkast moeten uitzoeken, nu puilt hij ook weer echt uit

 • Reply Daniëlla februari 8, 2018 at 9:15 am

  Ik doe dit 1x per jaar, afgelopen jaar 2x gedaan omdat ik 8kg was afgevallen. Dat van die te kleine kleding bewaren herken ik wel, maar ben blij dat ik dat heb gedaan! De driekwart daarvan pas ik inmiddels weer, de rest is nu mijn motivatie om de resterende 5kg af te vallen.

 • Reply Rory februari 8, 2018 at 9:26 am

  Veeeeel te weinig. Het klinkt gek maar ik pas nog steeds in kleding van 27 jaar geleden. Sterker nog, ik heb zelfs nog items. En ja, ik draag het zo nu en dan nog. Toch herken ik wat je zegt in het begin. Wat ik meestal draag is echt aan vervanging toe, maar andere nieuwere items draag ik te weinig. Toch hecht ik veel aan kleding. Maar dat komt dus ook doordat ik nog alles pas. Plus ik kom oorspronkelijk uit de modewereld dus ik heb – vind ik zelf – hele bijzondere items er tussen hangen. Na drie keer alle boeken van Marie Kondo te hebben gelezen zijn er denk ik in totaal wel een vuilniszak of 5 uit gegaan. Maar evengoed zitten de kasten ineens weer stampvol. Het vervelende is alleen dat ik dit ook overdraag op mijn dochtertje. Dus ik leer haar nu in ieder geval: iets erin betekent iets eruit. Plus ik mest mijn en haar kasten samen met haar uit (steeds maar een half uurtje of zo hoor). Zodat ze ook ziet wat ik doe en waarom.

 • Reply Nicole Orriëns februari 8, 2018 at 9:59 am

  In principe in de lente en in de herfst als de nieuwe seizoenen beginnen.

 • Reply Fleur februari 8, 2018 at 2:29 pm

  Veel te weinig, maar het staat al een tijdje op mijn to do lijstje. Ik moet er nodig eens aan gaan beginnen, want helaas koop ik wel regelmatig wat bij, maar gooi ik te weinig weer weg

 • Reply Silkeblogs februari 8, 2018 at 3:13 pm

  Dit artikel had ik nét nodig! Binnenkort verhuis ik, en dan wil ik graag héééél veel wegdoen!

 • Reply Laurien februari 9, 2018 at 12:50 am

  Ik vind het zelf heel moeilijk om kleding weg te gooien die ik al lang niet meer draag maar wel nog in pas want “je weet toch nooit”. Toch maar even detoxen zodat er plaats is voor kleding die ik echt graag draag. Jouw artikel had ik echt even nodig!

 • Reply Natalie februari 11, 2018 at 2:16 pm

  Ik zou dit eigenlijk vaker moeten doen, want mijn kleerkast is een boeltje to be honest 😀 Mss eens tijd voor maken wanneer de lente er is!

 • Leave a Reply