beugel-volwassenen

Dilemma: een beugel voor volwassenen, taboe of niet?

Als moeder met je beugelbekkie tussen de moeders op het schoolplein staan? Ik heb lang getwijfeld of ik deze blog online zou gooien. Ik zit namelijk nog steeds met een dilemma. Wel of geen beugel laten zetten om mijn tanden wat rechter te krijgen. Zou jij het op volwassen leeftijd nog doen?

Ik vind mijn tanden niet mooi

Als ik iets niet mooi vind aan mijzelf dan zijn dat mijn tanden. Mijn tanden zijn heel gevoelig voor gaatjes en bezoek twee keer per jaar netjes de mondhygiënist en tandarts voor een halfjaarlijkse controle. Er is al heel wat aan mijn tanden gesleuteld door de tandarts en ik heb 1 kroon omdat dat nodig was. Niet voor de mooi dus.

Smile please!

Als ik lach dan lach ik vaak met een gesloten mond. Sommigen zeggen dat ze het wel mee vinden vallen met mijn gebit maar voor mij voelt dat niet zo. Ik ben echt jaloers op de lachende breedbek-kikkers om ze maar even zo te noemen. Nee zonder gekheid, ik zou heel graag meer willen lachen, zoals het hoort. Ik heb er altijd een hekel aan als mensen zeggen lach eens voor de foto en dat als ik dan met een gesloten mond lach dat ze dan zeggen “en nu even echt lachen”. Jaa daaaag!

Wat brengt mij zo in twijfel?

Nou ik mijn tienerjaren heb ik al drie verschillende beugels gehad over meerdere jaren. Ik was twaalf ofzo toen ik mijn eerste beugel kreeg. Ik vond het alles behalve mooi maar ik moest van mijn ouders en wist niet beter. Het heeft echter niet veel gedaan en na 2 of 3 jaar ben ik ermee gestopt. Later zijn mijn tanden schever gaan zitten. Wat daarvan de oorzaak is dat weet ik echter nog steeds niet. Mijn voortanden staan erg naar achteren en de twee tanden ernaast staan wat naar voren.

Toch zou ik nog steeds heel graag een recht gebit willen en kunnen lachen met blote tanden. Maar een beugel, zie ik dat nog wel zitten?

Ik ben bang dat het net zoals de eerdere poging niet veel succes gaat hebben. En hoe kijken anderen ertegen aan? Straks lopen mama en zoon tegelijk met een beugel, dat kan toch niet? Bij ons in het dorp ken ik geen volwassenen of moeders met een beugel. Straks schatten ze me nog jonger met een beugel in mijn mond 😉

Alternatieven voor een beugel / orthodontie

Facings

Afhankelijk van de kwaliteit van je tanden kun je ook facings laten plaatsen over je tanden zodat je tand(en) er wat rechter uitziet. Dit zijn een soort schildjes of kapjes die over je eigen tanden worden geschoven. Deze zijn op kleur en grootte te maken. Deze mogelijkheid is wel de snelste manier om je tanden weer rechter te krijgen.

Kronen

Als de tanden te beschadigd zijn voor facings dan zou je de scheefstaande tanden in overleg met je tandarts kunnen vervangen voor kronen. Het is niet goedkoop en niet geheel pijnloos maar heeft vaak wel een mooi resultaat.

Mocht jij je als volwassene storen aan scheefstaande tanden in je gebit dan kun je hiervoor het beste even advies vragen aan je tandarts. Dat ga ik bij mijn volgende controle ook doen! Ik ben benieuwd wat mijn tandarts mij zou adviseren.

Een beugel voor volwassenen, vind jij dat ook een gek idee?

*De uitgelichte stockfoto is van Shutterstock.

6 thoughts on “Dilemma: een beugel voor volwassenen, taboe of niet?

 1. Ik ben 41 en liet vorig jaar een beugel plaatsen.. niks om je voor te schamen. Ik heb er geen minuut spijt van gehad (mijn beugel mocht er na een jaar al uit) en zou het morgen zo opnieuw doen! Ik had het eigenlijk 10 jaar geleden moeten doen 🙂
  Liefs,
  Eefje

 2. Ik geloof ook dat je vooral moet doen wat je gelukkig maakt. Een beugel nemen op leeftijd kan prima vind ik. Mijn moeder nam ook een beugel toen ze voorbij de veertig was. Gelukkig hoefde ze hem maar een jaar te dragen en het resultaat was het waard!

 3. Wat goed dat je dit bespreekbaar maakt! Ik hoor meerdere mensen in mijn omgeving over het feit dat zij een beugel moeten dragen voor het gebit dat zij het liefste willen. Echter maakt in mijn ogen leeftijd helemaal niet uit. Het belangrijkste is dat je op langere termijn blij bent met je gebit. Bedankt voor het delen van dit artikel.

  Met vriendelijke groet,

  Anne

Geef een reactie