Domein van de Grotten van Han met kinderen - Onze ervaring

Domein van de Grotten van Han en Wildpark; een leuk dagje uit in de Ardennen voor de hele familie

Het Domein van de Grotten van Han is al jarenlang een populair familie-uitje in België, en staat vooral bekend om zijn prachtige grot met druipstenen (de langste grot van zijn soort in België!) en het wildpark. Echt een superleuke ervaring met kinderen en ook erg leuk voor volwassenen! Maar er is nóg meer te doen op en rond het terrein in Han-sur-Lesse. Afgelopen herfstvakantie gingen wij op avontuur in de Ardennen en mochten wij als gezin dit uitje van onze travel-bucketlist afstrepen. Hoe wij het vonden en wat je hier kunt beleven delen wij graag met jullie in dit artikel.

Han-sur-Lesse

Han-sur-Lesse is een charmant dorpje in de Belgische provincie Namen en hoort bij de gemeente Rochefort. Het dorp ligt aan de Lesse; dit is een zijrivier van de Maas. Rondom de kerk kun je (betaald) parkeren en vanaf daar loop je door het dorpscentrum langs een tourist info en gezellige restaurantjes naar de entree van het Domein van de Grotten van Han. Overal staan bordjes en de weg ernaartoe is daardoor makkelijk te vinden.

Kerk Han-sur-Lesse Ardennen
De kerk in Han-sur-Lesse. Herfst wat ben je mooi!
Rivier de Lesse.

Domein van de Grotten van Han

Als je een bezoek wilt plannen aan het Domein en de Grotten van Han, doe je er goed aan om van te voren uit te zoeken wat je daar wilt gaan doen of zien, en check je uiteraard even wat de huidige covid-regels zijn die daar gelden. Er zijn namelijk verschillende soorten tickets verkrijgbaar. Zo kun je tickets kopen voor de Grot van Han (inclusief bezoek aan museum PrehistoHan), voor het Wildpark (inclusief bezoek aan museum Han 1900) of een PassHan voor een combibezoek aan de Grotten, het Wildpark en de Musea. Het terras, de speelweide en de kinderboerderij zijn gratis toegankelijk.

Wat is er te doen op en rond het Domein van Han?

Museum Han 1900

Museum Han 1900 ligt midden in het dorpje Han-sur-Lesse, op loopafstand van het Domein van de Grotten van Han en de dorpskerk. Met een PassHan of tickets voor het Wildpark krijg je gratis entree tot dit museum. Omdat wij online/uitgeprinte ‘PassHan’ tickets hadden, konden wij het museum direct bezoeken en dat was wel zo makkelijk. Het ligt namelijk op de looprichting naar de ingang van het Domein én PrehistoHan vanaf de parkeerplaatsen.

Bij het Museum Han 1900 gaan we even een eeuw terug in de tijd en ontdekken we hoe de mensen vroeger in deze tijd leefden. We zien hier veel poppen aangekleed in klederdracht en allerlei uitgebeelde ambachten. Deels binnen in het museum en deels buiten in een soort van hofje. We kennen niet alle attributen die er liggen maar er staan ook nummers en benamingen (zowel in het Frans als Nederlands) bij, zodat we er meer van snappen.

Han 1900 museum Han-sur-Lesse Ervaringen Blog Review
Museum Han 1900

Het is indrukwekkend om te zien hoe de mensen vroeger leefden en welke ambachten er vroeger waren. Hoewel sommige dingen in Han 1900 echt prachtig zijn om te zien (zoals oude kinderwagens, een ijscokar etc…) zijn we maar wat blij dat sommige dingen in de loop van der tijd zijn gemoderniseerd. Ik had niet graag in het jaar 1900 bij een tandarts op de stoel willen zitten als ik zo die grote tangen en andere attributen zie liggen…

1900 musea museum Ardennen met kinderen
Een kleine blik in Han 1900

Museum PrehistoHan

Museum PrehistoHan is te vinden boven de entree van het Domein van de Grotten van Han en is gratis te bezoeken met een ticket voor een bezoek aan de Grotten of een PassHan. Wij zijn hier geweest voordat wij de grotten in gingen maar het is veel leuker om dit museum te bezoeken na een bezoek aan de grotten. In de grotten vertelt de host namelijk een stukje over de duikers die daar het een en ander hebben gevonden, en daardoor wordt een bezoekje aan PrehistoHan wat interessanter dan wanneer je het voor de tijd bezoekt. Een deel van die collectie (munten, aardewerk…) die de duikers in de Grotten van Han hebben gevonden is te bewonderen in Museum PrehistoHan.

Naast de collectie aan schatten die werden gevonden, draait er ook een film (hebben wij niet gezien helaas) en zijn er voelkisten. De kinderen vonden dit leuk om te doen.

PrehistoHan
Duikpakken die ze vroeger droegen

Grot van Han

Wat maakt de Grotten van Han nou zo bijzonder? Een grot is een grot toch denk je misschien? Nou echt niet! De Grot van Han is de grootste grot van zijn soort in heel België en is onderdeel van het UNESCO Global Geopark. Iedereen die ik ken heeft er weleens van gehoord, over gelezen of is er zelfs geweest. Wie kent het niet? Naast een tour door de grot is de ‘Origin lichtshow’ een mooie en onvergetelijke traktatie!

Na het scannen van de tickets kun je kiezen voor een Franstalige- of Nederlandstalige rondleiding door de grotten. Hierbij word je rondgeleid door een ‘host’. Je kunt de grot niet op eigen initiatief betreden, dus alleen in groepen.

Trofee Grotten van Han
Veel traptreden, zo blijf je sportief!

Tijdens de rondleiding is het de bedoeling dat je de host blijft volgen. Op bepaalde plekken in de grot staan we even stil voor een foto, om uitgebreider te kijken en te luisteren naar wat de host te vertellen heeft. Je mag ook altijd van alles vragen. Pas tijdens de rondleiding goed op je hoofd en waar je loopt om ongelukjes te voorkomen. Het is immers een beetje donker op sommige plekken.

Met een kinderwagen of buggy is een rondleiding door de Grot van Han niet aan te bevelen. Kleine kindjes kun je wel makkelijk meenemen in een draagzak op je buik of rug.

Mijn kinderen laten hun fantasie los en zien op deze foto een Mariabeeld. Zien jullie het ook?
Overal stalactieten en stalagmieten.
Lichtshow Grotten van Han
Origin Lichtshow Grotten van Han.

De host die met ons mee ging had echt gevoel voor humor en maakte af en toe wat grappen. Het publiek moest er om lachen en dit maakt de beleving uiteraard nog leuker. De Origin lichtshow was echt magisch en hadden wij niet willen missen! Een onvergetelijke ervaring.

Wildpark

Het wildpark is een beschermd natuurgebied van circa 250 hectare groot. Je kunt het per voet bezoeken of met een Safari-car.

Te voet

De wandelroute is ongeveer 3 tot 6 kilometer en hier kun je het beste minimaal 3 uurtjes voor uittrekken als je een planning maakt. Ik heb twee mensen met een kinderwagen zien lopen maar sommige stukken zijn onverhard en erg heuvelachtig. het zal wel niet echt comfortabel wandelen zijn met een buggy of wagen.

Ook zijn er op de route platforms voor een beter of mooier uitzicht op de dieren. Op bordjes die bij de verblijven staan kun je informatie en weetjes lezen over de dieren die er leven.

Volg de pijlen
Prachtig uitzicht!
Prezwalski paard

Wildsafari

Wij hadden geen tijd meer over om het Wildpark van de Grotten van Han per voet te bezoeken omdat wij beide uitjes op een dag hadden gepland. Daarom gingen wij op wildsafari met de Safari-car. Dit is een open busje met banken. Op het Domein van Han zagen we op een bord hoe ditzelfde busje in der loop der jaren een aantal make-overs heeft gekregen. Na het scannen van onze tickets kregen wij een plaats aangewezen. De tour duurde ongeveer 1,5 uur.

De tour begint en eindigt met een vrolijk liedje over de Grotten van Han dat een lange tijd in je hoofd blijft hangen. Tijdens de Wildsafari stopt de bus een aantal keren zodat we tijd hebben om de dieren die er leven goed te bekijken en mogen we twee keer voor een korte tijd even uitstappen. De meeste dieren lopen vrij rond en hebben veel ruimte.

Wij zagen onder andere de volgende dieren: prezwalski paard, bruine beer, lynx, bizons, wolven, herten, wilde zwijnen, gems, uilen en meer.

Safari-car
Het wild heeft veel bewegingsruimte.
De bruine beren waren leuk om te volgen.

Speelweide, terras en kinderboerderij

Op het Domein van Han bevindt zich ook een speelweide met een ruim aanbod aan speeltoestellen, een terras en een kleine kinderboerderij. Deze zijn allen vrij toegankelijk maar op het terras verwacht men wel dat je hier iets besteld. Wij aten hier als lunch een lekkere sandwich met wat drinken en de kinderen ijs. Pannenkoeken hebben ze ook!

Speeltuin Han-sur-lesse Ardennen Gratis Speelplaats - Domein Grotten van Han
Mijn dochter had een beetje pijn aan haar voet en wilde even gedragen worden.
Speeltoestellen ook voor de kleintjes!
Genoeg te doen voor kinderen op het Domein van Han

Overnachten

Later zag ik dat je ook kunt overnachten bij of in het Domein van de Grotten van Han. Dit kan bij een hotel in de buurt of bij bijvoorbeeld Center Parcs Les Ardennes, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van avontuurlijk overnachten in een Treetent, midden in het Wildpark van Han? Cool toch!

Review; onze ervaring bij het Domein en de Grotten van Han met kinderen

De Ardennen kun je het hele jaar bezoeken maar wij vinden deze regio in het herfstseizoen op zijn mooist. De vallende bladeren, de oranje-geel-bruin-rood-groen gekleurde bomen zorgen voor de mooiste plaatjes. Zo óók bij het Domein en de Grotten van Han. Toen wij er waren had een deel van Nederland herfstvakantie. De Belgische herfstvakantie begint vaak later dan de Nederlandse en de drukte viel denk ik daardoor erg mee.

Wij hadden overigens van te voren niet bedacht dat als je echt alles wilt zien, je wel een hele dag kunt uittrekken. Gelukkig kun je met de PassHan ook het Wildpark en de Grotten apart bezoeken op een andere dag, het ticket is een seizoen lang geldig. Dit gaan we de volgende keer ook doen want we willen zeker nog eens terug om het Wildpark per voet te bezoeken, misschien wel tijdens een van de jaarlijkse events zoals Hanlloween. Wij wandelen graag en het Wildpark was echt supermooi!

Mijn kinderen zijn 6, 11 en 13 jaar en wij allen hebben genoten van dit leuke en magische uitje.

Staan deze uitjes in Han-sur-Lesse ook op jullie travel-bucketlist of ben jij hier al eens geweest?

Geef een reactie