oranje-drankjes-koningsdag-nederland-inspiratie-wat-drinken-op-koningsdag-nederland

8 Oranje drankjes die perfect zijn om Koningsdag mee te vieren

Koningsdag is een feestelijke dag in Nederland waarbij de kleur oranje centraal staat en mensen bij elkaar komen om te feesten. Bij zo’n feestelijke gelegenheid horen natuurlijk ook lekkere drankjes om van te genieten! Vraag jij je af wat te drinken op Koningsdag? In dit artikel geven we je tips voor (oranje) drankjes die perfect zijn voor Koningsdag.

Oranje bitter

Een klassieker op Koningsdag is oranje bitter. Dit drankje heeft een bittere smaak en een feloranje kleur. Het is gemaakt van sinaasappelschillen, kruiden en alcohol. Oranje bitter kan puur worden gedronken of worden gemengd met bijvoorbeeld sinaasappelsap of tonic water.

Oranje likeur

Een andere oranje drank die populair is op Koningsdag is oranje likeur. Dit drankje heeft een zoete smaak en is perfect om te serveren als aperitief of digestief. Er zijn verschillende soorten oranje likeuren, zoals Cointreau, Aperol en Grand Marnier, die heerlijk zijn om te drinken op Koningsdag.

Jenever

Jenever is een Nederlands gedistilleerd drankje dat perfect past bij Koningsdag. Het is een sterke drank met een alcoholpercentage tussen de 35 en 50 procent en wordt gemaakt van graan, mout en jeneverbessen. Jenever kan puur worden gedronken of worden gemixt met bijvoorbeeld tonic water of sinaasappelsap.

Oranje Bier

Natuurlijk mag bier niet ontbreken op Koningsdag. In Nederland zijn er veel verschillende biersoorten te vinden, van pils tot speciaalbieren. Voor Koningsdag kun je bijvoorbeeld kiezen voor een oranje biertje, zoals Oranjeboom. Dit bier heeft een frisse, lichte smaak en past perfect bij het feestelijke karakter van Koningsdag.

Sangria

Sangria is een heerlijke, verfrissende drank die perfect is voor een zomerse dag zoals Koningsdag. Deze Spaanse drank wordt gemaakt van rode of witte wijn, vers fruit en eventueel likeur. Voor Koningsdag kun je de traditionele sangria een oranje twist geven door bijvoorbeeld sinaasappelsap of oranje likeur toe te voegen.

Oranje cocktail

Voor een feestelijke touch kun je ervoor kiezen om een oranje cocktail te maken. Er zijn verschillende recepten te vinden voor oranje cocktails, zoals de “Oranje Crush” of de “Dutch Mule”. Deze cocktails worden gemaakt van verschillende ingrediënten, zoals vodka, sinaasappelsap, gemberbier en limoen.

Speciaalbieren ter ere van Koningsdag

Naast deze drankjes zijn er ook nog verschillende Hollandse bieren en wijnen die perfect passen bij Koningsdag. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk glas Oranje wijn, die gemaakt is van Nederlandse druiven. Ook zijn er verschillende speciaalbieren die gemaakt worden ter ere van Koningsdag, zoals de Koningsbier van brouwerij ’t IJ.

Alcoholvrije Koningsdag drankjes

Als je geen alcohol drinkt, zijn er ook nog genoeg non-alcoholische drankjes die perfect zijn voor Koningsdag. Zo kun je bijvoorbeeld een heerlijke smoothie maken met oranje fruit, zoals mango, sinaasappel en wortel. Ook kun je kiezen voor een verfrissende mocktail, die je kunt maken met bijvoorbeeld tonic water, citroen en sinaasappelsap.

Tot slot is het belangrijk om verantwoord te drinken op Koningsdag. Drink met mate en zorg ervoor dat je niet onder invloed achter het stuur kruipt. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken en om te eten, zodat je niet te snel dronken wordt.

Lees ook: Zo maak je een oranje borrelplank voor Koningsdag.

Geef een reactie