EEG, wat is het en hoe kun je jouw kindje daarop voorbereiden?

eeg

Afgelopen dinsdag hadden wij een afspraak in het ziekenhuis voor een EEG onderzoek. Het ziet erg grappig uit al die draadjes op het hoofdje, maar je kindje moet echt meewerken en rustig blijven tijdens de registratie. In dit blog vertel ik meer over het nut van een EEG en hoe je jouw kindje daarop kunt voorbereiden.

Wat is een EEG?

De afkorting van EEG staat voor Electro Encephalo Gram. Een EEG registreert de elektrische activiteit van de hersenen. De arts krijgt met een EEG onderzoek meer inzicht in het functioneren van de hersenen en kan de aard en de plaats van eventuele stoornissen bepalen. Bijvoorbeeld epilepsie.

Voorbereiding

Wij hebben een uur voordat we naar het ziekenhuis reden samen filmpjes op Youtube gekeken hoe een EEG onderzoek bij kinderen verloopt. Ik denk dat dit zeker heeft geholpen want ze vond het allemaal prima en ze werkte niet tegen.

Als je een afspraak hebt voor een EEG is het verstandig je haren een avond van te voren goed te wassen en er geen gel, wax of andere styling- en verzorgingsproducten in te smeren. Oorbellen moeten uit en het is handig om iets mee te nemen waar je kindje rustig van word, bijvoorbeeld een speen, knuffel of boekje om voor te lezen.

Zo verliep bij ons het onderzoek

Toen we ons op de kinder(neurologie)afdeling hadden gemeld kreeg ik twee a4tjes vol vragen die ik in moest vullen. Hiervoor is het handig om je groeiboekje mee te nemen en eventueel de medicijnen die je kind gebruikt. Ik was het groeiboekje vergeten dus dat was een beetje dom. Gelukkig wist ik de meeste vragen in te vullen.

We werden opgehaald en mijn dochter mocht even bij mij op schoot liggen. Ze namen rustig de tijd en de medewerkster pakte er een teddybeer bij om alles uit te leggen. De teddybeer kreeg een mutsje op en daar plaatste ze contactpunten onder. Alsof een beetje gel onder de contactpunten en draadjes eraan. Mijn dochter moest gaan liggen met de beer en toen kreeg mijn dochter een muts op. Ze was heel dapper en gaf geen kik. Ze plaatsten 20 contactpunten aan haar hoofdje aan het mutsje en smeerde op de huid wat contactgel onder elk punt. Daarna alle 20 draadjes aansluiten en nog twee klemmen op haar oren, twee aan haar polsen en een band voor ademhalingscontrole om haar buik.

Het onderzoek deed geen pijn gelukkig. Alleen je moet veel geduld hebben en dat is voor kleine kindjes soms heel lastig. Daarom word er geadviseerd om de kindjes moe te maken voor het onderzoek dus laat naar bed, vroeg wakker. Bij mijn dochter moesten ze 20 volle minuten registreren wat uiteindelijk een uur duurde omdat ze af en toe een elektrode eruit haalde. Af en toe moesten we haar ogen een paar seconden afdekken .

Onze uitslag

Na het onderzoek moesten we nog even naar de wachtkamer en bij de kinderarts zelf werd ze ook nog lichamelijk onderzocht en gewogen en gemeten. Haar ontwikkeling was goed. Ze heeft een koortsstuip gehad en die heeft geen schade aan haar hersens toegebracht. Omdat epilepsie gevallen in onze familie niet bekend zijn gaan ze het niet verder onderzoeken. Wel moet ik altijd een Diazepam tube bij me hebben voor als ze weer zo’n toeval krijgt want er is 30 % kans op herhaling. Wat de arts wel zei is dat ze voor het ademen veel energie nodig heeft, maar dat wisten we al. Ze heeft een chronische bronchitis maar met de nieuwe medicijnen gaat het gelukkig een stuk beter.

Het gaat goed met miss Frankenstein 🙂

Heeft jouw kindje al eens een EEG onderzoek gehad?

 

3 thoughts on “EEG, wat is het en hoe kun je jouw kindje daarop voorbereiden?

Geef een reactie