De vakantie zit er weer op en de eerste schooldag is begonnen. In Duitsland werkt het onderwijssysteem een beetje anders en daar gaan kinderen vanaf 6 jaar naar de Grundschule (basisschool). De eerste schooldag was een groot feest met voorafgaand een speciale kerkdienst, een leuk programma op school en thuis deden we ook nog iets.
Een paar dagen van te voren begonnen de zenuwen bij mijn zoon wel op te komen. Elke dag vroeg hij wanneer het zover was. De nette kleding hing klaar, de uitnodigingen naar de opa’s en oma’s waren verstuurd en feest mocht wat hem betreft beginnen.
Einschulung Duitsland
In Duitsland zit het schoolsysteem een beetje anders in elkaar dan in Nederland. In Nederland gaan de meeste kinderen vanaf hun 4e verjaardag naar school. In Duitsland is dat vanaf 6 jaar. Het is niet zo dat de kindjes na hun zesde verjaardag automatisch instromen. Dat systeem kennen ze niet in Duitsland. De kinderen gaan dan echt pas naar school na de zomervakantie. Vooraf aan de basisschool (Grundschule in het Duits) is er de Kindergarten. Dit is een kleuterschool voor kinderen vanaf 3 jaar tot 6. De kinderen worden daar voorbereid en leren daar de kleuren, een beetje tellen, maar spelen vooral nog veel. De Kindergarten is geheel vrijwillig en je moet daar afhankelijk van de inkomsten van beide ouders ook een bedrag voor betalen. Alleen het laatste jaar van de Kindergarten hoef je geen geld te betalen. Onze jongens zijn er beide geweest. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen tweetalig worden opgevoed, de Duitse cultuur ook meekrijgen, met andere kindjes omgaan en andere vaardigheden leren.
Schulranzen
Voordat de school begint krijgen ze in het voorjaar een ‘Schnuppertag’, een uurtje mogen ze dan naar alvast naar school om te kijken. In Duitsland heb je ook een Schulranzen nodig. Schoolspullen dus! De schooltas wordt meestal door de grootouders geschonken. Verder krijg je tegen de zomer een lijst waarop spullen staan die je allemaal moet aanschaffen. Schrik niet als je zo’n lijst ziet want het zijn best veel spullen. En goede schoolspullen kosten ook veel geld.
Schultüte
Geen eerste schooldag zonder Schultüte! Vroeger werd het hier ook wel Zuckertüte genoemd. Het schoolkind krijgt een grote Schultüte. Deze koop of maak je zelf met een DIY pakket. Deze nemen de kinderen mee naar de Einschulung. Voor de broertjes of zusjes kun je Geschwestertüten kopen of maken. Deze zijn een stuk kleiner maar dan hebben ze ook wat. Deze tüten worden vaak met schoolspulletjes en snoepjes gevuld. Natuurlijk wel even opletten met vullen dat ze niet te zwaar worden. Een zakje popcorn en een aluminium drinkfles bijvoorbeeld wegen bijna niets en vullen de tüte prima.
Einschulungs Gottesdienst
Het is niet bij alle scholen zo, maar meestal begint de Einschulung met een goddienst gericht op de nieuwe schoolkinderen. In Duitsland zijn er weinig openbare basisscholen en in dorpjes heb je soms geen keus of je kindje naar een katholieke, christelijke of gereformeerde school gaat. Bij de goddienst worden de schoolkinderen welkom geheten, gaan ze liedjes zingen en een klein toneelstuk. Ook mochten de kinderen naar voren om een kruisje te halen. Bij mijn oudste zoon vierden we dit gebeuren in de sportzaal van school omdat er geen kerk in de buurt van de school was. De sfeer was er wel anders en er was toen meer tijd voor toneelstukjes. Beide heeft het wel wat, het is natuurlijk een herinnering voor de kinderen later.
En dan is het tijd voor de eerste les!
De kinderen worden een voor een bij de leraar of lerares geroepen en gaan in een rij naar binnen naar het leslokaal. Hier hebben ze hun eerste officiële les. Eigenlijk is het meer kennismaken en de schoolspullen uitpakken. Gelukkig hoeven niet alle schoolspullen elke dag heen en weer mee naar school en naar huis. Dan zou de tas wel erg zwaar worden. Terwijl de kinderen hun eerste les hadden konden wij koffie, thee, gebak en broodjes krijgen. Dit werd verzorgd door andere ouders uit de tweede klassen. Volgend jaar zijn wij dus aan de beurt als dat goed is. Er gingen ook spaarpotten rond om geld op te halen voor de schoolbieb. Er komt een fotograaf langs van de krant en daarna mogen we naar huis.
Thuis
De ochtend was al een feest op zich maar in de meeste gevallen gaat het feest thuis meteen verder. Iedereen vult dit op zijn eigen manier in. Thuis mogen de Schültuten uitgepakt worden en de eventuele cadeaus. De een nodigt de hele familie en vrienden uit voor een bbq, de ander gaat high tea-en, of uit eten met de familie. Wij hebben een lekkere taart met foto besteld bij de Hema om thuis nog even na te genieten en omdat we ’s middags nog een ander feestje hadden.
Het was een prachtige dag!
Wat spannend! Goed om te weten dat de schooltas door de grootouders wordt geschonken haha. Mooie tas! Die zijn volgens mij erg prijzig.
Deze tas kostte over de honderd euro. Mijn oudste heeft ook een tas van dat merk McNeill en dit merk gaat zeker de hele basisschool tijd mee. Beter investeren in een goede kwaliteit tas dan elk jaar een een goedkope nieuwe kopen. Deze tassen zijn speciaal voor de Grundchule gemaakt, ergonomisch etc.
Wat een bijzonder feestje! Heel anders dan in Nederland idd, interessant om te lezen
Wat leuk om te lezen hoe dit bij jullie gaat!
Zo, dat is even heel anders? Wat goed om te lezen. Ik heb wel familie in Duitsland, maar dit heb ik nooit meegekregen. Begrijp ik goed dat de kinderen thuis Nederlands spreken en op school alleen Duits? Wow, goed hoor dat ze twee talen leren. Ik vind het leuk hoe ze het op school regelen als ik het zo lees. Heel anders dan ‘bij ons’…
Wij spreken thuis alleen Nederlands met ze behalve als ze een Duits vriendje meenemen. Ze worden inderdaad tweetalig opgevoed. De eerste schooldag is in Duitsland een hele happening, vraag er maar eens naar bij je familie. 🙂
Zo anders en dat eigenlijk zo dichtbij. Hier ging het vroeger ook ongeveer zo. Althans, ik zat toen ik klein was ook eerst op een kleuterschool en ging in het jaar dat ik 6 jaar werd na een basisschool. Het lijkt mij wel een voordeel als kinderen allemaal tegelijk na de vakantie beginnen. Iedereen is dan nieuw.