Expat-mama

Expat mama in Finland, van hagelslag en bitterballen naar wodka en rendieren | Recensie & winactie (gesloten)

Expat mama in Finland, van hagelslag en bitterballen naar wodka en rendieren.. dat is de titel van het laatste boek dat ik heb gelezen. Gaby Buining – de Vrieze ging samen met haar man en kinderen voor een lange tijd naar Finland en schreef een boek over haar avonturen als expat mama. Zou jij je eigen vertrouwde stekkie voor een paar jaar kunnen verruilen?

De cover van het boek sprak mij meteen aan. Van hagelslag en bitterballen naar wodka en rendieren.. Ik ben dan wel geen expat mama, maar wij zijn wel een paar jaar geleden met onze hebben en houden naar het land van het bier, de curryworsten en oktoberfesten verhuisd. Ik woon een uur rijden van mijn familie vandaan en toch zijn er in Duitsland veel cultuurverschillen te merken. Ik was daarom erg benieuwd hoe het leven in Finland gaat als Nederlander. Niet dat ik er ooit zou willen wonen, maar een stedentrip Helsinki in de zomer lijkt mij wel wat, want als ik op Zoover kijk is er genoeg te doen. Nu we het toch over de cover hebben, de kleuren zijn helemaal in de huisstijl van Volgmama, wat toevallig!

Wat is een expat mama?

Om het boek vanaf het begin te begrijpen is het handig om te weten wat een expat (mama) nou eigenlijk is. Een expat mama is iemand die (meestal) tijdelijk in het buitenland verblijft met een andere cultuur dan die waarmee zij is opgegroeid. De reden is vaak dat zij of haar man een goed aanbod krijgt van een werkgever. Er zijn expat gezinnen die zo de hele wereld over reizen, kinderen gaan dan vaak naar een internationale school.

expat-mama-review

Over het boek

Gaby Buining – de Vrieze, een jonge Nederlandse expat moeder beschrijft haar buitenlandse avontuur met de nodige zelfspot en humor. Samen met haar man (de nieuwe landendirecteur van een bekend Duits automerk) en jonge kinderen laat ze alles achter en begint opnieuw in Helsinki als vrouw-van én expat moeder. Ze belandt in een wondere wereld vol met gala’s, rendierbiefstuk, internationale scholen én andere culturen. Ze deelt op een subtiele wijze haar waardevolle levenslessen en biedt een ontwapenende kijk in haar gezinsleven.

Het boek Expat mama in Finland telt 103 bladzijden, is uitgegeven door Hopea Publishing en onder andere via de website van Gaby te bestellen voor € 14,99

Recensie: Expat mama in Finland

Het boek bestaat uit verschillende columns met elke hun eigen titel en dat leest erg fijn! Je zou het kunnen vergelijken als een verzamelbundel van een x aantal blogartikelen, columns en een dagboek. Gaby maakt veel mee als haar avontuur begint. Hun huis was nog niet helemaal klaar toen ze in Finland aankwamen, ze moest opzoek naar een school voor haar zoontje, een geheel nieuwe uitrusting aanschaffen tegen de meters sneeuw..

De verhalen zijn puur en gaan over de leuke dingen maar ook over de ongemakken in Finland. Een deel van het verhaal is voor mij herkenbaar. Zo moest Gaby voor haar zoontje een hele waslijst aan spullen voor de school aanschaffen en dat is in Duitsland bij de kindergarten ook het geval. Dat is toch weer even anders dan in Nederland. Ook dat post bijvoorbeeld veel later aankomt. Een verjaardagskaart vanuit Nederland naar Duitsland kun je het best 10 dagen van te voren versturen met priority sticker anders komt het niet op tijd aan. Dit is ook een reden waarom ik net over de grens (een half uur rijden) een postbusadres heb aangeschaft. In Finland is dat natuurlijk een heel ander verhaal en duurt het soms weken voordat de post aankomt.

Het verhaal is boeiend en interessant maar ook met humor geschreven. Zo heb ik bijvoorbeeld erg moeten lachen dat de huisbaas met zijn gezin de sauna in kwam wijden om daarna bier te gaan drinken. En over de plastic Ken schoenen die haar man over zijn normale schoenen aantrekt om ze droog te houden. Zelf voelt ze zich nog geen Barbie maar met Ken is ze getrouwd 😉

Het boek leest makkelijk weg en is een aanrader voor alle moeders!

Win een exemplaar van Expat mama in Finland

Wil jij het boek van Gaby ook graag lezen? Je kunt het boek bestellen maar ik mag ook één exemplaar aan jullie weggeven. Een cool boek om de komende zomer te lezen.

Like hiervoor het bericht op de Facebookpagina van Volgmama en laat een reactie achter voor wie of waarom jij dit boek wilt winnen.

De winnaar maken we bekend op 17 mei. Veel succes!

Gefeliciteerd Mirjam Hellingman, jij hebt een exemplaar van Expat mama in Finland gewonnen. We nemen contact met je op!

24 thoughts on “Expat mama in Finland, van hagelslag en bitterballen naar wodka en rendieren | Recensie & winactie (gesloten)

  1. Ik wil dit boek graag winnen voor mijn vriendin! Ze gaat op stage naar Finland. Zelf wil ik het ook graag lezen want het is de bedoeling dat ik een weekje overvlieg.

  2. Dit lijkt me echt heel erg interessant om te lezen! Al die cultuurverschillen en aanpassingen, dat lijkt me niet makkelijk. Ik doe dus graag mee aan de winactie, ik likete je pagina al!

  3. Wow, ik ben echt heel benieuwd naar Gaby’s avonturen. Vooral ook omdat ze daar met haar kinderen is! Finland staat bekend om het super goede schoolsysteem. Daar zou ik ook graag wel wat meer over te weten komen. Super interessant.

Geef een reactie