explorado blog

Een bezoekje met kinderen aan Duitslands grootste kindermuseum: Explorado in Duisburg

Duisburg is een mooie stad en bruisend vol leven. Een perfecte uitvalbasis voor een weekend weg met het gezin. Als je kinderen hebt kan ik je aanraden om dan even een kijkje te nemen bij Explorado, het grootste kindermuseum van Duitsland met 3000m2 speelplezier. Hier mogen de kinderen van alles aanraken en er is veel te ontdekken!

Drie etages speelplezier

Het museum ligt in het Innenhafen gebied. Je kunt het museumbezoek ideaal combineren met een wandeling door de Innenhafen. Je kunt daar heerlijk op een terrasje zitten, een hapje eten en wandelen. Als je naar Explorado gaat dan kun je er rustig een hele ochtend of middag voor uit trekken. Als je eenmaal binnen bent dan snap je meteen dat je in een kindermuseum bent.

explorado-kindermuseum-gebouw
Explorado ligt in het Innenhafen gebied van Duisburg

Over Explorado

Ik vind het ook altijd wel leuk om iets over het museum zelf te vertellen. Het gebouw waar het museum in gevestigd is maakte oorspronkelijk deel uit van een voormalige molen en silo opslag. Voorheen hebben hier verschillende museums in het gebouw gezeten en ook het Legoland Discovery Centre dat nu naar Oberhausen is verhuisd. Explorado is er sinds 2013 en is een museum dat echt op de jonge bezoekers is gericht. Kinderen kunnen hier leren, ontdekken en experimenteren. Ze worden uitgedaagd om hier van alles te proberen.

Filmpje: rondleiding door het museum in vogelvlucht

Op de social media deelde ik al dit leuke filmpje die wij in Explorado maakten. Mijn zoontjes laten jullie in vogelvlucht het kindermuseum zien en vertellen ook wat zij ervan vonden. Het filmpje geeft een goede indruk van hoe het er in het museum aan toe gaat. Een filmpje zegt natuurlijk soms meer dan woorden!

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=RDv9LJgdN5k[/embedyt]

 

Onze ervaring in het Explorado Kindermuseum

Wij vonden het een bijzonder museum. Omdat dit museum echt op kinderen is gericht, onderscheid dit museum van andere ‘klassieke’ museums. Toen we net binnenkwamen kwam er een heks voorbij rennen met een slinger aan kinderen erachteraan. Dit hoorde bij een kinderfeestje. Een van de medewerkers vertelde mij dat hier regelmatig kinderfeestjes werden gevierd. De kinderen krijgen dan een thema tafel in de bistro, bijvoorbeeld het heksenthema. Er zijn dan allerlei activiteiten en ze gaan dan ook nog experimenteren in het lab.

Beneden vonden mijn zoontjes het leuk om te ziek hoe er rook uit een vulkaan kwam en probeerden ze een bal in de lucht te houden. Ook de speelboot was een groot succes. Beneden was het erg druk dus wij gingen verder naar de eerste verdieping. Hier is een ruimte ingericht met als thema ‘bouwen’. Met blokken kunnen ze een huis bouwen, een dak dekken of in de graafmachine zitten. Natuurlijk moet je wel een bouwhelm en handschoenen dragen om ongelukjes te voorkomen 😉

Het museum is voornamelijk gericht op kinderen van 4 tot 12 jaar. Kinderen onder de 4 zijn natuurlijk ook welkom en voor hun is er op de eerste verdieping een apart gedeelte waar ze fijn kunnen spelen. Aan de andere kant van de bouwplaats kunnen de grotere kinderen spelletjes doen, klimmen en klauteren, fossielen uitgraven met een kwastje of een dam bouwen in het water.

Op de tweede verdieping was er een verkleedhoek waar de kinderen rollenspellen kunnen doen. Of met verkleedkleren en al op een blauw scherm om je eigen scene te maken met een andere achtergrond. Hier moesten we erg om lachen. Ook was er een fiets en als je daar dan op fietste, dan zag je een skelet die aan het fietsen was. Mijn dochter vond dat een beetje eng. Je ziet dit ook in het filmpje.

De kinderen hebben zich flink uitgeleefd en we hebben het er prima naar ons zin gehad.

explorado-duisburg-kindermuseum-review
Veel spelletjes kun je ook alleen doen
explorado-kindermuseum-duisburg-klimmen
Je kunt zelfs er zelfs klimmen en klauteren
explorado-kindermuseum-duisburg-mini
Ook aan de mini’s is gedacht!
explorado-buiten
Bij mooi weer kun je in de zandbak spelen of buiten op het terras zitten

Praktische informatie

Wij waren er op een zaterdagmiddag en het was er heel druk. Je kunt in de straat van het Explorado museum tot 1,5 uur gratis parkeren met een parkeerschijf. Anderhalf uur is wel te kort om het hele museum te zien dus daarom is het verstandig iets verderop in de straat aan de rechterkant op een bewaakte parkeerplaats je auto te parkeren. Ik geloof dat we daar voor de hele middag 2,50 voor betaald hebben dus dat valt reuze mee. Je kunt natuurlijk ook steeds even naar buiten lopen om de parkeerkaart te verzetten.

Als je Explorado wilt bezoeken kun je via de website een familieticket voor 3 personen iets goedkoper bestellen dan aan de kassa. Online betaal je dan voor drie personen € 39,50 en voor elke persoon extra € 10,-. Op bepaalde middagen is er een gereduceerd tarief. Kinderen onder de 3 jaar zijn gratis en kinderen die 3 jaar zijn betalen € 1,- Voor meer informatie over openingstijden, entreeprijzen en het museum kun je een kijkje nemen op de website van Explorado Kindermuseum.

Ook leuk om te zien of te doen in Duisburg:

Tiger and Turtle Sculpture, lopen over de langzaamste achtbaan van de wereld.

Binnenschifffahrtsmuseum, een binnenscheepsvaartmuseum in een voormalig zwembad.

De leukste uitstapjes voor kinderen in Duisburg, overzicht met de leukste uitstapjes.

Heb jij al zin om Duisburg en  Explorado te bezoeken?

*Dit blog is ontstaan door een samenwerking met Duisburg Toerisme en Explorado.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 thoughts on “Een bezoekje met kinderen aan Duitslands grootste kindermuseum: Explorado in Duisburg

Geef een reactie