Gastblog door Angelo – Ik merk in mijn omgeving dat veel mensen nogal negatief staan tegenover (veelal jonge) kinderen die gamen. Of dit nu op de pc is, een spelcomputer, of op de tablet en smartphone, steevast krijg je te horen dat gamen niet gezond is: “Kan hij niet veel beter buitenspelen? Straks raakt hij nog verslaafd”. Ja, natuurlijk is buitenspelen goed en gezond. Maar wat veel mensen vergeten is dat ook gaming zijn voordelen heeft, zeker bij jonge kinderen.
Een goede game kan veel voordelen bieden. Het verbetert de oog/handcoördinatie, leert creatieve oplossingen zoeken, strategisch denken, en in het geval van multiplayer games samenwerken. Je kind leert sneller keuzes te maken,voor- en nadelen af te wegen, en gamen verhoogt de reactiesnelheid en het ruimtelijk inzicht. Daarnaast kan het ervaren dat je met doorzettingsvermogen en werk sneller krijgt wat je wilt bereiken, iets waar het later zeker iets aan heeft.
We zijn zelfs op een punt beland waar games actief worden ingezet om ‘de mens’ te helpen. Er is een game waarin de speler zijn ruimteschip navigeert door echte, door wetenschappers gescande tumoren, waarbij het pad dat zij volgen wordt geregistreerd en teruggestuurd. Deze data wordt geanalyseerd en op plekken waar veel spelers een serie van pieken en dalen hebben gevolgd kan mogelijk de oorzaak van de tumor zitten. Vervolgens weten de onderzoekers veel preciezer waar ze moeten zoeken en dit scheelt hen dus veel onderzoekstijd.
Uiteraard ligt het gevaar op gameverslaving op de loer, maar is dat niet met alles wat we teveel doen? Zolang wij als ouders weten welke spellen er worden gespeeld, en hoe lang, en hierin sturen en indien nodig grenzen stellen, kan ik games alleen maar als een iets positiefs zien. Zelf ben ik ook jong begonnen, al op de basisschool in (tegenwoordig) groep 5, destijds gewoon ‘de derde klas’ stond een Commodore 64, en als je lief was geweest mocht je tijdens het vrijspelen omstebeurten River Raid spelen.
Thuis kwam er al snel een pc, toen nog zonder Windows en zonder harde schijf, waar mijn broer en ik Space Invaders grijs op speelden. Dat kon ook niet anders, met een zwart/witte monitor. Ik heb de hele ‘gamerevolutie’ van dichtbij
meegemaakt, van het besturen van een ruimtescheepje dat niet meer was dan een vlekje van 12 pixels tot de fotorealistische spellen die we tegenwoordig spelen. Van jonge gasten die thuis in de kelder van hun ouders spelletjes programmeerden op hun Atari en Commodore 64 tot de megastudios van nu, die meer geld verdienen dan de filmindustrie.
Vandaag de dag speel ik voornamelijk om te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken, wanneer de kinderen in bed liggen en de dag ten einde loopt. Want dat is natuurlijk in de kern waar games voor zijn: ontspanning. Dus ontspan, en laat je kind zijn of haar spelletjes spelen, en doe zelf gezellig mee.
Mogen jullie kinderen gamen? En hoe gaan jullie daar als ouders mee om?
*De uitgelichte foto van gamende vader en dochter is van LightField Studios – Shutterstock
ja, het is feitelijk onontkoombaar heb ik het gevoel. Wij wonen op het platteland en via gamen speelt mijn zoon ook mensen mensen aan de andere kant van de wereld : )
Mijn zoontje is pas twee, dus het is hier nog niet aan de orde, maar dat komt later vanzelf. Zolang je toezicht/controle hebt op tijd en soort spel lijkt het me inderdaad ook positief.
Wij zijn zelf fanatieke gamers, ik ben jarenlang gamejournalist en hoofdredacteur van een grote Nederlandse gamingwebsite geweest, mijn man heeft zijn eigen gamingclan en we bezoeken/bezochten heel veel game-evenementen en lanparties. Hebben elkaar zelfs op zo’n evenement leren kennen, dus wij zijn uiteraard heel erg pro-gaming en vinden het ook geen probleem als de kinderen dezelfde interesse hebben. Mijn oudste van 5 speelt heel fanatiek Hayday op de iPad en we hebben deze vakantie de Nintendo Switch voor ze gekocht (naast de gigantische hoeveelheid spelcomputers die we toch al hadden hihi).
Ik vind gamen heel nuttig voor kinderen. Mijn meiden spelen individueel Sims en als gezin spelen we op de Wii. Het is gezellig, ze worden behendig en ze leren goed samenwerken.
Als mn zoontje oud genoeg ik mag hij gamen, papa doet het ook en we gaan her niet verbieden want het is inderdaad leerzaam tenzij het alleen maar om schietspelletjes gaat enzo.
Maar wij willen dan wel een tijd instellen dat hij dat mag doen en daarna gewoon weer lekker buiten spelen of wat anders doen, mijn vriend zit er soms een heel weekend achter en daar word ik niet vrolijker van dus ik wil zeker niet dat mn zoontje dat ook gaat doen
Ik vind het niet erg dat mijn zoontje aan het gamen is, als hij maar een balans vindt met buiten spelen en blijven bewegen. Er zijn genoeg spelletjes die educatief zijn en denk dat door het spelen van spelletjes zijn Engels snel kan ontwikkelen! Daarnaast kan hij met vriendjes samenspelen en zullen ze vaak moeten samenwerken om iets te behalen.