Gezonde traktatie; komkommer krokodil met kaas en worst

In het basisonderwijs verschilt het per school en soms per klas wat het jarige kind mag trakteren. Op enkele scholen en klassen word er helemaal niet getrakteerd of de juffrouw of meester regelt het. Op sommige scholen mag je geen snoep of zoetigheid trakteren. Soms werd het door ouders gezien als een wedstrijdje wie de mooiste of leukste traktatie had gemaakt. Wat een onzin.

Vroeger toen ik nog op de basisschool zat werden er vaak uitdeelzakjes met chips, snoepzakjes, of cake getrakteerd. Maar met 23 kinderen in een klas, houdt dat dus in dat er gemiddeld om de week een kindje ging trakteren. Dat werd teveel zoetigheid.

Komkommer krokodil

Bij mijn zoon op school is het dus niet toegestaan om snoep, chips of zoetigheid te trakteren. Trakteren is leuk dus het mag. Natuurlijk is dit niet verplicht. Er hing wel een voorwaarde aan en dat was een gezonde traktatie. Denk hierbij aan een stuk fruit, soepstengels, kaas en worst, rozijntjes.

Gezond trakteren

Wij maakten daarom deze leuke komkommer krokodil. De smalle kant snijd je 10 centimeter in en je plaatst er een prikker tussen. Zo blijft de bek van de krokodil openstaan. Met prikkers, kaasblokjes, worstjes, tomaatjes maken we het lijfje af. De oogjes zijn rozijntjes.

Aangezien ik nog kaas en tomaatjes over had heb ik deze er in aparte schaaltjes nog bij gedaan.

gezond-trakteren-traktatie-komkommer-krokodil

Mag er bij jullie kinderen op school nog zoetigheid en snoep getrakteerd worden?

13 thoughts on “Gezonde traktatie; komkommer krokodil met kaas en worst

  1. Heel leuk! Overigens ben ik ook voorstander van dit soort traktaties. Jami zit op een peuterspeelschool waarbij af en toe dingen voorbij komen die echt te bizar zijn. Kinderen variëren van 2 tot 4 jaar!! De leiding geeft het overigens mee maar geeft op het moment zelf gelukkig een koekje!

  2. Op de school van de meiden geven ze de voorkeur aan gezond, gezien de traktaties die zo nu en dan mee naar huis komen kan ik concluderen dat zeker de helft zich er echt niet aan houdt!

    Zelf heb ik één keer een uitzondering gemaakt, we hebben toen uiltjes gemaakt en daar hebben we een klein reepje kinderchocolade ingedaan. Verder trakteren ze altijd iets anders als snoep. Vaak is het een klein cadeautje en wat te eten, bevalt prima.

    Volgend jaar gaat onze jongste naar een klas met 32/33 leerlingen, dat zijn met twee leerkrachten erbij 35 traktaties in een schooljaar, aangezien onze kinderen niet vaak snoep krijgen is dat veel… dus dit soort traktaties ben ik wel blij mee als moeder!

Geef een reactie