Op 1 januari hebben wij een leuke nieuwjaar traditie met het hele gezin. Dan openen we gezamenlijk onder het genot van een drankje onze glazen herinneringenpot vol leuke, bijzondere en gekke momenten die we afgelopen jaar hebben beleefd. We verzamelen de momentjes en herinneringen op kleine papieren briefjes en verder vullen we de herinneringen pot ook aan met (bioscoop)tickets en kaartjes/tickets van evenementen, pretparken en dierentuinen. Zo’n pot is heel makkelijk en leuk om te maken. Ik zal jullie ook wat ideeën en tips meegeven zodat jullie zelf ook aan de slag kunnen met deze DIY.
Herinneringen maken en bewaren
Zoals jullie van ons weten doen wij best veel met onze kinderen. Daarbij kun je denken aan knutselen, koekjes bakken maar ook leuke uitstapjes. Wij gaan er best vaak op uit en meer dan een gemiddeld Nederlands gezin, maar dit is ook mogelijk door én voor mijn blog. Soms krijgen we leuke uitnodigingen om bijvoorbeeld een museum te komen bezoeken of om een review te schrijven over een ander leuk uitje in Nederland of Duitsland. Er staat niet voor niets ‘Adventures with kids’ onder de titel en wij vinden het supertof om nieuwe plekken te ontdekken. Alle uitjes gaan sowieso in de herinneringen pot. Je kunt herinneringen natuurlijk ook in scrapboeken of in fotoalbums bewaren maar daar gaat veel tijd in zitten. Een herinneringenpot heb je zo gemaakt en kost bijna niets.
Herinneringenpot maken – DIY
Je kunt allerlei potten gebruiken voor een herinneringen pot. Ik kocht de mijne in 2017 bij de Ikea in Nederland. Eigenlijk is het gewoon een 1 liter glazen weckpot van de keukenafdeling. Je kunt zo’n glazen pot naar wens pimpen met strikjes, verfstiften of stickers. Zelf plakte ik er glitterstickers van de Action op.
Ideeën en tips om de momenten pot mee te vullen
Je kunt de herinneringen pot met allerlei momenten vullen. Zo zaten er in onze pot van 2018 onder andere briefjes waarop stond; zwemdiploma gehaald, welkom in de tweede klas, ingeschreven als zzp’er, boomhutovernachting, dagje Orchideeënhoeve, Veiligheidsmuseum Pit en nog veel meer. Andere tips en ideeën voor momentjes die je in een herinneringenpot kunt stoppen zijn;
- Mijlpalen van je baby, dreumes, peuter of kleuter. Denk aan eerste stapjes + datum, eerste dag op de basisschool.
- Bioscoopkaartjes van de films die je hebt gekeken.
- Grappige quotes van je kindje.
- Buitenlands geld van vakantie.
- Bijzondere schelpen of steentjes die je hebt gevonden.
Nieuwjaarstraditie; herinneringen ophalen tijdens nieuwsjaarsdag
Het leukste is natuurlijk om op 1 januari, zodra je je roes uitgeslapen hebt, de herinneringen pot samen met gezin te openen en hier even tijd voor te maken. Wij waren er ongeveer een uurtje mee bezig en het toverde veel glimlachen op onze gezichten. Wat was het toch een prachtig jaar. Het is erg leuk om samen op deze manier terug te blikken op 2018. Het is tevens een opening voor gesprekken.
Tip: Gooi de pot met momentjes en herinneringen leeg in een grote schaal. Mix alles een beetje door elkaar zodat niet alles van begin van het jaar onderop ligt. Je krijgt nu een beetje het grabbelton effect en dat vinden kinderen nóg leuker. Pak om de beurt een herinnering en lees het hardop voor.
Ga jij dit jaar ook een herinneringen pot maken?