Recensie Het tweede grote vouwboek van de Vouwjuf Janet de Vink

Recensie: Het tweede grote vouwboek – De vouwjuf vouwt verder

Op woensdagmiddagen en op dagen dat het regent pakken wij regelmatig onze box met knutselspullen erbij. Glitters, stickers, stiften, gekleurd papier… de kinderen weten er altijd wel iets leuks mee te maken. Onlangs ontvingen wij Het tweede grote vouwboek en daarmee ontdekten wij hoe leuk het vouwen eigenlijk is!

Het tweede grote vouwboek

Het tweede grote vouwboek werd op 5 november 2019 uitgegeven door uitgeverij Kosmos en is een vervolg op het eerste Het grote vouwboek uit 2018. Net als in Het grote vouwboek staan er in dit knutselboek weer tientallen vouwvoorbeelden waar kinderen én volwassenen veel plezier aan zullen beleven.

De vouwjuf gaat daarbij uit van de basisvouwsels van de doorgaande lijn van Fröbel. Het enige wat je nog nodig hebt, zijn vouwblaadjes en soms een beetje lijm! Het boek staat vol leuke vouwprojecten bij de feesten van het jaar, beroepen, sprookjes en natuurlijk veel herkenbare kinderboekfiguren zoals Geronimo Stilton en Dolfje Weerwolfje.

Het tweede grote vouwboek - Janet de vink
De vouwwerkjes staan stap voor stap beschreven met plaatjes en een korte beschrijving

Over Janet de Vink

Janet de Vink heeft 20 jaar als juf gewerkt en werkt nu als ‘specialist jonge kind’ in het basisonderwijs. Haar favoriete training om te mogen verzorgen is ‘Meetkunde in de onderbouw – het goede van Fröbel in een modern jasje’, omdat het vouwen daar ook bij hoort en zo nog meer diepgang krijgt. Ze geeft regelmatig vouwcursussen en beheert de succesvolle website www.vouwjuf.nl

Onze ervaring met Het tweede grote vouwboek

Het tweede grote vouwboek heeft een hardcover met een lichtblauwe kleur als achtergrond waarop een paar vouwwerkjes staan die je in het boek kunt terugvinden. Op 128 pagina’s staan genoeg vouwwerken zodat er voor iedereen wel wat leuks in staat. Mijn zoon van 9 jaar vind de emoji en het poppetje dat op een Lego poppetje lijkt erg leuk. Mijn dochter vind de krabben, visjes en de vlinders het leukst. Zelf vind ik het altijd erg leuk om iets voor de feestdagen te maken. Bijvoorbeeld de stoomboot voor Sinterklaas of een kerstster of kerstboom.

kerstknutsel raamster vouwen met vouwblaadjes
Deze raamsterren zijn ook erg leuk als kerstversiering

De inhoudsopgave voorin het boek geeft een duidelijk overzicht van wat er in het vouwboek te vinden is. Daarna volgt een intro en een inleiding van de vouwjuf, informatie over doorgaande leerlijn vouwen, benodigdheden en de basisvouwsels.

De vouwsels worden stap voor stap duidelijk uitgelegd. Toch hadden wij moeite met de gele vis. Deze is ons na 3 pogingen nog niet gelukt en deze kwam er anders uit te zien dan op het plaatje. Mogelijk hebben wij het driehoekvouwsel nog niet goed onder de knie maar we proberen het een andere keer weer.

De krabben gingen ons beter af. In één keer goed gevouwen! Mijn dochter van bijna 5 wilde het ook proberen. Hierbij had ze wel een beetje hulp nodig. Als we samen naast elkaar zitten te vouwen dan doet ze mij stap voor stap na. En dan lukt het! De krabben versierde zij met plakoogjes. Leuk om op een vel papier te plakken en daar een onderwaterwereld of het strand bij te kleuren maar ook om mee te spelen.

Het tweede grote vouwboek recensie
Een van de krabben die we hebben gevouwen. Ook leuk om mee te spelen!

De raamsterren zijn ook goed gelukt. Deze maakte ik samen met mijn zoon. Beide kinderen vinden het vouwen erg leuk en zelf ik heb de smaak te pakken. Het is verrassend hoeveel leuke dingen je kunt vouwen en maken met papier. Dit zou zomaar eens een nieuwe hobby van ons kunnen worden!

Het is een leuk en leerzaam vouwboek voor op school en voor thuis, en leuk om cadeau te geven en om te krijgen.

One thought on “Recensie: Het tweede grote vouwboek – De vouwjuf vouwt verder

Geef een reactie