Hoe noem je het geslachtsdeel bij een meisje?

Help! Jongens hebben een piemel. Meisjes een doos, spleetje of plasser? Of noem je het gewoon vagina van kleins af aan? Nu mijn dochter een keer riep ‘mama kijk piemie’ of ‘piemel’ wist ik dat het tijd werd om het een ander woordje te geven. Ik neem aan dat ze deze woorden eens van haar grote broers heeft gehoord en het is niet de bedoeling dat ze straks roept dat ze een piemel heeft. Hoe noem jij het? Flamoes, poes of toch iets anders?

Ik heb op dat moment gezegd dat het geen piemel of piemie is maar dat het ‘plasje’ heet. Hoe ik daar op kwam heb ik geen idee van. Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht. Dat was het eerste woord wat mij te binnen schoot. Ja wist ik veel. Vagina vind ik meteen al zo volwassen klinken uit de mond van een peuter. Maar of ik ‘plasje’ ga aanhouden dat weet ik nog niet.

Na wat rondvraag blijken er ontzettend veel ‘andere’ naampjes te zijn die moeders hun dochters leren voor het fenomeen vagina. Op een gegeven moment gaan peuters op onderzoek uit. Ze vragen zelf wat het is of zien verschillen bij hun grote broer of zus.

Hier enkele voorbeelden die moeders gebruiken in plaats van het woord vagina.

 • doosje
 • flamoes
 • voorbillen
 • spleetje
 • gaatje
 • poes
 • lipjes
 • kruis
 • roosje
 • bloem
 • miep
 • snee

Best gekke woorden die sommige moeders hun kinderen aanleren. Maar ergens snap ik het wel. Een peuter kan het woord ‘vagina’ nauwelijks uitspreken dus dan moet je toch iets anders verzinnen. En dat ga ik ook doen. Welke benaming daar zijn mijn man en ik het nog niet echt over eens. Als ze wat groter is kunnen we haar uitleggen hoe het echt heet.

Vertel, hoe noemen jullie het geslachtsdeel van je kindje?

*De uitgelichte foto is van Shutterstock.

6 thoughts on “Hoe noem je het geslachtsdeel bij een meisje?

 1. Mijn dochtertje blijft haar vagina steevast haar ‘billen’ noemen. Wij hebben lang nagedacht of en welke naam we de vagina zouden geven, maar we hebben nu toch besloten om het beestje maar gewoon bij de naam te noemen. Het is een vagina en mooier kunnen we het niet maken.

Geef een reactie