hond-nemen-in-met-het-gezin-waar-op-letten-tips-aanschaf-hond

Hond nemen met een gezin: waar let je op?

Zit je eraan te denken om een hond te nemen als huisdier? Dat is natuurlijk een leuk idee! Maar denk er vooraf wel goed over na, zeker als je een gezin hebt. Het is immers toch best een verantwoordelijkheid. Dit zijn tips en aandachtspunten om rekening mee te houden!

Type hond

Denk natuurlijk allereerst na over het type hond. Klein of groot, harig of niet-zo-harig, stoer of schattig: er zijn heel veel hondenrassen. Ga na wat je belangrijk vindt. Neem hierin niet alleen jouw mening mee, maar ook de mening van bijvoorbeeld je partner en kinderen. Welke hond past bij mij? Je kunt op veel kenmerken letten. Wil je de hond bijvoorbeeld voor het gezelschap? Of past een waakhond beter? Wil je een actieve hond die veel naar buiten moet, of heeft een rustige hond de voorkeur? En kan de hond goed opschieten met kinderen? Neem dit allemaal mee in de overweging. Het is leuk om met het gezin de ogen open te houden: welke honden zien jullie allemaal op straat voorbij komen? Bespreek dit om tot een goede keuze te komen.

Genoeg ruimte

Een hond heeft de ruimte nodig. Daarmee bedoelen we fysieke ruimte, maar ook figuurlijke ruimte. Ga qua fysieke ruimte na: kun je de hond een eigen plekje geven in huis? Hoe groter de hond is, hoe meer ruimte er natuurlijk nodig is. Past er nog een bench of mand in de woonkamer, het liefst in een rustig hoekje? Dat is belangrijk voor het dier, om te kunnen rusten en slapen. Ook in de tuin kun je een hond een plekje geven, zet er bijvoorbeeld een hok neer.

Qua figuurlijke ruimte is het belangrijk dat de hond in het leven past binnen het gezin. Komen jullie nu al tijd en handen te kort, op een reguliere dag? Dan is het slim om dit anders in te delen, zodat er genoeg tijd en aandacht voor de hond is. Honden hebben immers veel liefde en aandacht nodig! Bedenk of je dit kunt geven. Het kan ook juist een voordeel zijn om een hond te nemen met een gezin, omdat iedereen in het gezin op de hond kan letten en voor de hond kan zorgen. Laat bijvoorbeeld ook om de beurt de hond uit. En speel natuurlijk allemaal met jullie lieve huisdier!

Training en opvoeding

Een hond heeft een opvoeding nodig. Zeker als je een puppy in huis haalt. Ga na of je dit leuk vindt om te doen, het liefst met het hele gezin samen. Of je nu nog nooit eerder een hond hebt gehad of al wel, dit telt ook mee in de keuze. De ene hond is immers makkelijker te trainen dan de andere hond. Verdiep je alvast in hondentraining. Dit kun je voor iedere hond doen, bijvoorbeeld bij een Franse bulldog kopen.

Je kunt een speciale hondentraining volgen, om er zeker van te zijn dat je je trouwe viervoeter goed opvoedt. Leer je hond onder andere de nodige commando’s, waar training bij helpt. Ook leer je jouw hond zo beter te begrijpen, want je krijgt uitleg over hondengedrag en het herkennen van signalen.

Verzorging

Honden hebben ook verzorging nodig. Denk aan borstelen, nagels knippen en meer. Maak hier dus ook tijd voor vrij. Je kunt weer afspreken met het gezin dat iedereen een bepaalde taak oppakt, om het goed te verdelen.

Financiële plaatje

Kijk tot slot ook naar het financiële plaatje. Er komen immers kosten kijken bij het nemen van een huisdier. Dit gaat om de aanschaf van de hond, maar ook om het eten, de spullen voor de hond en bezoekjes aan de dierenarts. Maak er bijvoorbeeld een apart potje voor, waar altijd iets in zit, tevens voor noodgevallen. Ook het afsluiten van een huisdierenverzekering kan handig zijn, om onverwachte dierenartskosten laag te houden.

Ben je na het lezen van deze aandachtspunten nog altijd enthousiast? Grote kans dat een hond dan zeker past in het gezin. Ga er lekker van genieten!

Lees ook: Dit zijn de voordelen van een huisdier voor kinderen

Geef een reactie