Hunebedcentrum met kinderen

Het Hunebedcentrum met kinderen; een educatief én interactief uitje in Drenthe

Hoe leuk is het Hunebedcentrum met kinderen eigenlijk? Dat vroegen wij ons al een tijdje af. Tijdens onze vakantie in Drenthe, afgelopen week, waren wij met ons gezin te gast bij het Hunebedcentrum in Borger. Hier ligt ook het gróótste hunebed van Nederland en het (beleef-) Mammoetpad, dus drie bezienswaardigheden in één klap! Geschiedenisboeken zijn natuurlijk vet saai, maar even tijdreizen door het Oertijdpark deden alle oogjes twinkelen…

Borger is een gezellig en knus plaatsje op de Hondsrug in Drenthe, en makkelijk met de auto te bereiken via Hunebed Highway N34. In de directe omgeving liggen veel vakantieparken zoals Het Land van Bartje en Het Hof van Saksen van Landal. Een uitstapje naar het Hunebedcentrum is zo gemaakt, maar in Coronatijden moet je wel even via het online ticketsysteem reserveren, om teleurstelling aan de kassa te voorkomen.

Hunebedcentrum Borger

Het Hunebedcentrum is een archeologisch museum in Drenthe, op steenworp afstand van het grootste Hunebed in Nederland, de D27. In het hunebeddenmuseum ontdek je alles over de hunebedden en Hunebedbouwers, hoe ze leefden en zie je archeologische vondsten zoals pijlpunten. Maar er is nog véél meer te beleven!

Hunebedmuseum Hunebedcentrum Borger Drenthe

Speurtocht voor kinderen

Kinderen kunnen bij de kassa om een speurtocht vragen. Als ze het boekje na het invullen weer inleveren bij de entree, ontvangen ze een kleine attentie.

Film

Ons avontuur in het Hunebedmuseum begon met een korte film van zo’n 10 minuten. De film liet zien hoe een team van archeologen bezig waren met opgravingen en hoe ze dat vergelijken met de werkzaamheden van een forensisch onderzoeksteam. Ook zien we beelden van hoe ze dachten dat de Hunebedbouwers uit de trechterbekercultuur vroeger leefden. Mijn jongens van 9 en 12 jaar vonden de film erg spannend, maar mijn kleuter van 5 vond het een beetje té spannend (eng) laten we maar zeggen. 😉

Museum over Hunebedden en Hunebedbouwers

Na de film volgde het pad verder naar het museum. Hier zie je de archeologische vondsten (zoals pijlpunten, potten etc.) en beelden van de Hunebedbouwers. Wist je dat deze mensen vroeger in kleine groepjes rond het hunebed leefden? In een nagebouwd hunebed kun je even spieken hoe het er ongeveer van binnen uitzag. Verder zijn er in het Hunebedmuseum veel interactieve schermen en spellen waarbij je wordt uitgedaagd om deel te nemen. Leuk voor jong en oud. Zo is het mijn jongste zoon bijvoorbeeld best snel gelukt om met (plastic) scherven een pot in elkaar te puzzelen. Mijn kinderen vonden dit deel van het museum echt heel leuk!

Wie puzzelt er het snelst een pot in elkaar met scherven? De jongens maakten er een wedstrijdje van.

Het Oertijdpark

Buiten ligt het Oertijdpark, dit deel hoort bij het Hunebedcentrum. Onze eerste indruk: een mooie grote tuin met veel wilde bloemen en gras. Wij volgden het pad verder en komen al snel bij een van de ‘Oertijdpark bewoners’ terecht. Met gevoel voor humor vertelde deze meneer over de instrumenten van vroeger en hoe hij met een fluitje (hol botje) communiceerde met een andere vrouw even verderop. Hij stelt het publiek – dus ook kinderen – vragen en dat maakt het boeiend om te blijven hangen en te luisteren naar de verhalen over vroeger.

Oertijdpark Prehistorisch dorp Drenthe Borger
Oertijdpark Hunebedcentrum Borger met kinderen

In het Oertijdpark kun je ook een blik werpen in verschillende huisjes en hutjes en zien hoe ze hier vroeger leefden; een leerzame wandeling met informatie van de steentijd, de laatste ijstijd met de Neanderthalers tot anno nu.

Blotevoetenpad

Als je het pad door het Oertijdpad volgt kom je langs een Blotevoetenpad. Vergeleken met andere blotevoetenpaden in Nederland is dit pad met een doel aangelegd, om bezoekers van het Hunebedcentrum te laten ervaren, hoe diverse bodemmaterialen uit Drenthe aanvoelen. De materialen die hiervoor zijn gebruikt, zijn in de provincie achtergelaten door oude rivieren, ijstijden en de natuur.

Blotevoetenpad Drenthe Hunebedcentrum Borger
Blotevoetenpad: lopen over kolen.

Voor kinderen én volwassenen is een blotevoetenpad als deze een bijzondere ervaring. Zo liepen wij over houtskool, stro en heel voorzichtig over een laag schelpen. Mijn dochter vond het zo leuk dat ze nog een tweede rondje liep.

Lees ook: zelf een blotevoetenpad maken.

D27, het grootste Hunebed van Nederland

Letterlijk op steenworp afstand van het Hunebedcentrum met Museumcafé ligt het grootste hunebed van Nederland, de D27. Hoewel het voor kinderen heel verleidelijk is om op de hunebedstenen te klimmen, is dit uiteraard niet de bedoeling. Er staan bordjes bij dat het beklimmen zelfs verboden is. Een hunebed is immers een grafmonument, om met respect te behandelen.

Hunebed uitje Borger met kinderen
D27 Hunebed in Borger

De keientuin

In de ijstijdperiode, die zo’n twee miljoen jaar geleden is begonnen, zijn allerlei stenen uit Scandinavië door elkaar gehusseld. Zo’n 150.000 jaar geleden zijn de stenen naar het zuiden verplaatst door een dik pak landijs. Een deel daarvan is in Drenthe achtergebleven. In de keientuin liggen veel soorten zwerfkeien, sommige voorzien met naambordjes. Mijn kinderen zeiden dat ze nog nooit zoveel stenen bij elkaar hebben gezien…

Ook leuk om te doen, wandelen op het Mammoetpad

Vanaf de parkeerplaats van het Hunebedcentrum start het Mammoetpad in Borger, dat tevens een fietspad is. Een korte wandeling (heen- en terug op hetzelfde pad) van in totaal zo’n 1600 meter, maar absoluut de moeite waard om mee te pakken met kinderen. Hier sta je oog in oog met twee levensgrote mammoeten en onderweg kom je drie interactieve informatiezuilen tegen over dieren die uit de Ijstijd stammen. Door op een pedaal te trappen hoor je interessante verhalen.

Het Mammoetpad: een leuke plek om foto’s te maken.

Conclusie: onze ervaring bij het Hunebedcentrum met kinderen

Even terug op de vraag “is het Hunebedcentrum een leuk uitje met kinderen?”, JA! Wij vinden het zeker een geschikt uitje met (school)kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Het is educatief, ze leren wat over de Nederlandse geschiedenis en de interactieve elementen in het museum maken het uitje speciaal. Ook het grootste hunebed, het blotevoetenpad en de gepassioneerde verhalen van de Oertijdparkbewoners hebben veel indruk bij ons achter gelaten.

Ons bezoek duurde ongeveer twee uur. Het hunebeddenuitje hebben wij ook als coronaproof ervaren. Door via het online ticketsysteem op de website van het Hunebedcentrum te reserveren, is er bijna geen wachtrij aan de entree. Overal in het museum staan pompjes om je handen te desinfecteren en de toiletten worden vaak schoongemaakt. Op de meeste plekken in het museum geldt eenrichtingsverkeer.

Heb jij na het lezen van dit blog, al zin gekregen om het Hunebedcentrum in Drenthe met kinderen te bezoeken?

Geef een reactie