jeugdbrandweer-leeftijd-ervaring-activiteiten

Jeugdbrandweer; vanaf welke leeftijd en wat doen ze?

De jeugdbrandweer is iets waar je niet zo vaak iets over hoort. Mijn zoon zit nu al een half jaar bij de jeugdbrandweer en heeft het er erg naar zijn zin. Kinderen leren spelenderwijs alles over de taken van de brandweer, doen leuke activiteiten, verdiepen zich in de theorie en leren brandjes blussen.. Ik vertel jullie vandaag alles over de jeugdbrandweer en de ervaringen van mijn zoon.

Ik kwam er toevallig op een dorpsfeest achter, dat er bij de brandweerkazerne in ons dorp, een jeugdbrandweer was. Voor die tijd wist ik eigenlijk nooit van het bestaan af. Mijn oudste zoon vond het allemaal wel interessant en we lieten ons informeren. Met wat info en een flyer gingen we weer naar huis.

Jeugdbrandweer; wat doen kinderen daar aan activiteiten?

De jeugdbrandweer bestaat al zeker een jaar of 50 in Nederland, België en Duitsland. Kinderen en jongeren worden de kneepjes van het brandweervak op een leuke manier bijgebracht. Vaak wordt het verdeeld in twee leeftijdsgroepen; de junioren en de aspiranten. Ze krijgen zowel theorie als praktijklessen en leren de basisvaardigheden van dit beroep. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld; Hoe ontstaat een brand?, Hoe blus ik een brand? Maar ook krijgen ze af en toe een EHBO les, worden ze getoetst en mogen ze aan nationale wedstrijden meedoen tegen andere korpsen.

Het doel van de jeugdbrandweer is oorspronkelijk bedoelt om leden te werven voor de vrijwillige brandweer en ze hier zo vertrouwd in te laten groeien. Een klein percentage stroomt als volwassene door naar de beroepsbrandweer maar het grootste deel meld zich na een aantal jaren bij de jeugdbrandweer aan bij een vrijwillige brandweerorganisatie. Dit is natuurlijk altijd een eigen keus en het is geen verplichting.

Vanaf welke leeftijd mag je kind bij de jeugdbrandweer?

Het bleef knagen en we melden onze zoon telefonisch aan. In de maand dat hij 10 jaar werd mocht hij voor de eerste keer komen. Omdat wij in Duitsland wonen zit mijn zoon bij de Jugendfeuerwehr. Dit is hetzelfde als de jeugdbrandweer in Nederland. Bij de meeste jeugdbrandweerkorpsen mag je meedoen vanaf 12 jaar en in enkele gevallen bij sommige met een leeftijd vanaf 10 jaar. In Nederland zijn er zo’n 150 jeugdbrandweerkorpsen, dus is er vast wel eentje bij je in de buurt. Hier kun je een lijst vinden waar je je kind kunt aanmelden bij de jeugdbrandweer.

Ervaring met de jeugdbrandweer

Mijn zoon vind het echt geweldig. Om de week heeft hij zo’n 2,5 uur ‘les’ bij de jeugdbrandweer. Het scheelde enorm dat er ook twee bekenden van zijn school bij zitten, omdat hij sociaal soms wat moeite heeft om contacten met vreemden te leggen. Nu kent hij iedereen en is hij gelukkig niet meer zo verlegen. Afgelopen zomer gingen ze zelfs op kamp maar helaas viel dat net tijdens onze vakantie in Kroatië.

Ze hebben een dienstplan (programma) en elke les heeft een ander thema. Binnenkort komen er bij de jeugdbrandweer waar mijn zoon bij zit, de volgende thema’s aan bod; voertuigkunde, verkeersveiligheid, waterverzorging, doen ze een middag aqua-fitness en hebben ze een 24 uursdienst op de kazerne, waarbij ze daar ook overnachten met zijn allen.

Ze hebben op een erf al eens een brandje mogen blussen onder begeleiding met de ‘grote’ brandweermannen (dit was natuurlijk heel stoer!). Elk kind krijgt van de overheid brandwerende veiligheidskleding, schoenen en een helm. Dit liet mijn zoon dan ook met trots zien tijdens de opendag gisteren.

jeugdbrandweer-kosten-gratis-activiteiten-leeftijd-kinderen-aanmelden

Wij vinden het stoer van onze knul. Heb jij al eens van de jeugdbrandweer gehoord? Zouden jullie kinderen het leuk vinden?

Review Date
Reviewed Item
Jeugdbrandweer
Author Rating
51star1star1star1star1star

12 Comments

 • Reply Daisy Van Dorsselaer september 17, 2018 at 1:10 pm

  Nog nooit van jeugdbrandweer gehoord hier in België. Lijkt wel een leuke manier om kennis te maken met het beroep voor de kids.

  -xx Daisy

 • Reply ineke september 17, 2018 at 1:25 pm

  Oh wat leuk! Ik ben benieuwd of we dit hier ook hebben in België. Lijkt me heel leerrijk, zo leren kinderen ook echt de gevaren van vuur verteld door mannen waar ze naar opkijken.

 • Reply Irma ten Napel september 18, 2018 at 9:31 am

  Dit is toch geweldig! Heerlijk dat kinderen zich hierin interesseren en er lekker mee aan de slag gaan 😀

 • Reply Jessica - Foodie Feest september 18, 2018 at 9:36 am

  Oh wat leuk zeg dat dit bestaat! Lijkt me een gave ervaring voor kinderen 🙂

 • Reply Marguerita september 18, 2018 at 9:46 am

  In Duitsland en Oostenrijk is de jeugdbrandweer veel bekender dan in Nederland inderdaad, wij gingen eens per 2 jaar op kamp naar Oostenrijk voor jeugdbrandweerwedstrijden en ik heb daar hele goede herinneringen aan. Vond het zelf altijd superleuk bij de jeugdbrandweer (en idd van 12 tot 18 in Nederland).

 • Reply Linda september 18, 2018 at 1:00 pm

  Wat is dit onwijs leuk en leerzaam zeg voor de kids. Super leuk ook dat ze zelfs op kamp gaan!

 • Reply Krystle/Batboy september 18, 2018 at 4:32 pm

  Wat leuk zeg! Denk dat mijn jongens dat ook wel gaaf vinden! Nog even een paar jaartjes wachten…

 • Reply Silkeblogs september 19, 2018 at 10:12 am

  Oh, wauw, zo leuk om te lezen. Ik had geen idee dat er iets zoals dit bestond =D

 • Reply Lipstickencupcakes september 19, 2018 at 11:12 pm

  Nog nooit van gehoord, maar wat een super leuke ervaring lijkt me dat als kind.

 • Reply Tania september 20, 2018 at 7:01 am

  Hier had ik ook nog nooit van gehoord. Mijn zoontje is nog veel te klein om te weten of het iets voor hem is. Het klinkt alvast wel leerrijk

 • Reply Jouvence september 21, 2018 at 10:10 am

  Wat onwijs leuk en leerzaam, ken dit helemaal niet! Vindt het vooral goed dat er ook ehbo wordt gegeven.

 • Reply Cohen oktober 16, 2018 at 9:58 am

  Wat gaaf dat je zoontje hier op zit! Wist helemaal niet dat dit kon.

 • Leave a Reply