Jij thuis en je kinderen in de vakantie op zomerkamp?

Ik moest even aan het idee wennen dat mijn zoon van bijna 9 jaar, twee weken geleden een flyer mee kreeg uit school over een zomerkamp. Hij wil hier erg graag heen, ongeacht er ook vriendjes uit zijn klas meegaan. Vijf dagen lang slapen in een tent zonder ouders en broertjes of zussen. Mogen jullie kinderen op kamp? En zo ja, vanaf welke leeftijd?

Vroeger toen ik zelf nog klein was gingen we pas op kamp met groep acht. En dat was meteen met de hele klas op de fiets van Enschede naar een blokhut in Uelsen (Duitsland). Ik kan mij nog goed herinneren hoeveel spierpijn ik had haha en daar een zonnesteek had opgelopen. De jongens en de meiden sliepen apart en overdag waren er van allerlei activiteiten.

Ik ben nog nooit alleen op kamp geweest zonder ouders of en mijn broertje. Daarom moest ik even slikken toen mijn zoon een flyer meekreeg en daar heen wilde ongeacht er kinderen uit zijn klas kwamen. Dit was een flyer die ze waarschijnlijk in alle scholen hebben uitgedeeld in de gehele provincie. Ook ontving ik gisteren een hele leuke mail over zeilkamp in Friesland en hier werd mijn zoon ook helemaal enthousiast van. Ik ben hier overigens nog aan het overleggen of we dit gaan doen. Het hangt natuurlijk af van wanneer er datums beschikbaar zijn en bovendien willen we zelf ook nog een weekje weg.

shutterstock_447853108

De zes weken zomervakantie duurt voor kinderen best lang en je wilt natuurlijk niet dat ze zich gaan vervelen. Een zomerkamp is dan een goed idee. Let op, dit kost wel geld. Je hebt al zomerkampen van een paar tientjes, vaak gesponsord door een kerkgemeenschap en zomerkampen waar je een paar honderd euro voor neer tikt. Ik kom in een ander blog nog even terug over zomerkampen met een lijstje over de leukste kampen dit jaar.

De flyer met het zomerkamp wat mijn zoon meekreeg op school is een tentenkamp georganiseerd vanuit een kerk in een plaatsje wat voor ons 15 minuten rijden is. Ze gaan dan 4 nachten overnachten in een tent, naar het zwembad, hebben een showavond, maken een kampvuur en een uitstapje. Ook voor eten en drinken is gezorgd en in kost in totaal € 85,- Opzich wel handig dat de locatie op 15 minuten rijden is, mocht er iets mis gaan, dan ben ik er zo. Hoor ik nou dat liedje “Let it go”? Juist! Bij het ouderschap hoort eenmaal “loslaten” en moet je kinderen ook laten gaan en laten doen wat ze leuk vinden. Mits het haalbaar, betaalbaar en verantwoord is. Praat er samen over, slaap er een paar nachtjes over en vraag of je kind het dan nog steeds op zomerkamp wil. En misschien nog eens. Blijft je kindje ja roepen dan zou je toch eens kunnen zoeken of er iets is wat je kindje leuk lijkt. Het lijkt mij wel prettig als je kindje al een paar keer uit logeren is geweest bij familie of elders. Sommige kinderen kunnen eenmaal heimwee krijgen en dat is natuurlijk niet leuk.

Mogen jullie kinderen op zomerkamp, zo ja vanaf welke leeftijd? En zijn jullie vroeger zelf ook wel eens op kamp geweest?

*De foto is eigendom van Shutterstock.

Bewaren

Bewaren

13 thoughts on “Jij thuis en je kinderen in de vakantie op zomerkamp?

 1. Vroeger was ik twee maanden bij mijn tante en nonkel op een camping. Ik vond het heerlijk. Mijn kinderen mogen dit later zeker ook maar enkel als ik weet dat de begeleiding goed is hahaha. Ik zou het niet aandurven om hen weg te sturen zonder dat ik een beetje weet hoe of wat. Vanaf welke leeftijd weet ik niet goed….

 2. Ik ben zelf als hartpatient met de harstichting veel op vakantie geweest. Een veilige omgeving met lotgenoten. Natuurlijk niet hetzelfde als een zomerkamp, maar als kind heb je bij beide kampen misschien wel net zoveel lol. Ik denk dat ik niet zou twijfelen, maar de discussie zal thuis wel komen. Mijn man had ook een lotgenoten kamp en dat was minder bevallen. Dat je het eerste jaar voor een kamp kiest dat een kwartiertje weg is zou denk ik het eerste stapje van loslaten zijn. Beetje veiligheid inbouwen bij het loslaten kant toch wel?!

 3. Ik ging zelf van mijn 7e t/m 14e jaar op kamp, maar mijn eigen kinderen kan ik niet overtuigen van de lol hiervan. De oudste heeft even getwijfeld toen er vanuit de bso een surfkamp werd georganiseerd, maar vond het toch te spannend. Met school is ze overigens wel mee gegaan op kamp.

 4. Ik ging altijd op ponykamp…denk vanaf groep 7. Van zaterdag tot zaterdag en vele jaren achter elkaar. Altijd samen met mijn buurmeisje….leuk maar ook super spannend. En zonder mobieltjes om met papa en mama te bellen. Best stoer van mij én mijn ouders als ik er nu zo over nadenk?

 5. Kosten vallen reuze mee eigenlijk. Ik ben zelf alleen op kamp geweest in groep 8 en de tweede van het voortgezet onderwijs. Vriendinnen gingen weleens mee met vinea en vonden dat geweldig, mij trok het niet zo om weg te gaan met allemaal onbekenden. Was veel te verlegen!
  Maar dit is toch wel iets om over na te denken, zeker als m’n oudste zou willen. Dan wel het liefst met een vriendinnetje samen!

 6. Ik ben nooit op zomerkamp geweest, weet ook niet of wij dit bij onze dochter doen. Ken wel mensen met CF (cystic Fibrosis) hun gingen ook altijd op zomerkamp, heel erg tof. Veel lotgenoten natuurlijk ook, dus kan we wel voorstellen dat dit voor kids heel leuk is

 7. Ik ben zelf nooit echt op kamp geweest maar ik hoor er wel altijd veel positieve dingen over. Misschien zorgt het alleen op kamp gaan er juist voor dat ze zelfstandiger worden en nieuwe vriendjes buiten school om leren kennen? Dat lijkt me alleszins een mooie ervaring, al is het best spannend natuurlijk.

 8. Kinderen zijn tegenwoordig veel te veel van de achterbankgeneratie. Ze worden overal naar toe gebracht. Zelfstandig op de fiets of met de bus of tram vinden de ouders eng, de kinderen vaak niet!!
  Kinderen worden vaak veel te veel betutteld en klein gehouden, vooral door overbezorgde moeders.
  Onze kinderen van 14 en 15 gaan zelfstandig met de tram naar de stad of sporttraining aan de andere kant van de stad.
  Deze zomer voor het eerst op outdoorkamp in België geweest. Met een paar nieuwe vrienden zijn ze op Tienertoer met de trein geweest, dwars door Nederland. Samen leuke dingen gedaan en bij elkaar logeren.
  Gisteren is de oudste op outdoorkamp gegaan met haar klas.
  Al bij aankomst kregen we van de begeleidende ouder foto’s toegestuurd via de app. Toen iemand hier iets van zei en uit de app stapte omdat hij vond dat het het kamp van de leerlingen was en niet continue op de hoogte gehouden te worden werd hier nogal negatief op gereageerd.
  Laat je pubers los en laat ze na de trip hun eigen verhaal vertellen ipv dat ouders al allerlei dingen hebben gezien! Laat ze hun ding doen. What happened in Vegas stays in Vegas!!

Geef een reactie