Kind achterop de motor - welke regels

Je kind achter op de motor: wat zijn de regels?

Ben jij of is je partner motorrijder? Dan is de verleiding er misschien om je kind mee te nemen voor een ritje achter op de motor. Maar mag je zomaar je kind achter op de motor meenemen? We bespreken geldende regels en adviezen.

Geen minimumleeftijd of kledingvoorschriften

Eigenlijk staat er wettelijk gezien qua leeftijd of kleding niet veel in de weg om je kind achter op de motor mee te nemen. De wet spreekt namelijk niet over een minimumleeftijd voor je kind waarop dit toegestaan is. Ook spreekt de wet niet over speciale kledingvoorschriften. Laat dat geen vrijbrief zijn om een klein kind zonder beschermende kleding mee te nemen. Als volwassen bestuurder is dit jouw verantwoordelijkheid. Een adviesleeftijd voor een kind om achter op een motor te kunnen is 10 à 12 jaar. Zorg voor passende beschermde kleding die versterkt is op de knieën en ellebogen, en zorg ervoor dat deze protectieonderdelen ook zittend op de motor nog op de juiste plek zitten.

Passende en goedgekeurde helm

Een voorwaarde die wet wél stelt, is dat je kind op de motor een passende en goedgekeurde helm draagt en dat de nek van je kind ook voldoende ontwikkeld is om het gewicht van een helm te kunnen dragen. Op goedkeurde motorhelmen kun je in ieder geval rekenen wanneer je gaat shoppen voor motorhelmen bij ChromeBurner.nl. Vervolgens is het dus zaak om een motorhelm uit te kiezen die goed past bij je kind. Een nieuwe helm hoort strak te zitten, rondom het hoofd en vooral op de wangen. Het interieur van de helm gaat zich na verloop van tijd vormen naar het hoofd van je kind en wordt zo vanzelf wat ruimer. Bij het voorhoofd is wel een beetje extra ruimte nodig. Controleer dit door de helm aan de achterkant met kracht naar voren te duwen, waardoor er ruimte tussen de voorkant van de helm en het voorhoofd van je kind. Als daar nog net het vingerkootje van je pink tussen past, is er sprake van voldoende maar niet te veel ruimte.

Voeten bij de voetsteunen

Wat de wet ook voorschrijft, is dat de passagier op een passagiersplaats moet kunnen zitten en daarbij met de voet bij de speciale voetsteunen moet kunnen. Je kind mag dus niet op schoot of tussen de benen, maar moet achterop op het passagierszitje. Ook moet je kind dus lang genoeg zijn om met de voeten bij de voetsteunen te kunnen. Dat sluit jonge kinderen dus uit. Zo is er met een omweg toch niet iets van een wettelijke leeftijdsbeperking.

Ondanks het feit dat de regels dus wat summier zijn, is het goed om hier op een verstandige manier mee om te gaan. Het is een hele verantwoordelijkheid om een passagier mee te nemen achter op de motor, helemaal als het om een kind gaat.

Geef een reactie