kind-betrekken-bij-huwelijk-tips

Kind betrekken bij huwelijk

Trouwen? Kindvriendelijke bruiloft? Hoe leuk is het om kinderen te betrekken bij het huwelijk. Je kunt bruidskinderen (eigen kinderen, neefjes, nichtjes, etc..) bijvoorbeeld de ringen laten brengen tijdens de huwelijksceremonie maar we hebben nog meer leuke tips en ideeën voor jullie op een rijtje gezet.

Kindvriendelijke bruiloft

Tien jaar geleden zijn wij zelf in het huwelijksbootje gestapt. Onze oudste zoon (met zijn toen nog spierwitte haartjes) was net een jaar oud en het leek ons leuk om hem als kind bij het huwelijk te betrekken. Wij maakten een foto van hem in een shirtje waarop stond ‘Papa en mama gaan trouwen’. Deze lieten wij op onze trouwkaart drukken. Daarnaast heeft hij samen met zijn opa de ringen naar ons gebracht.

Tips en ideeën voor de huwelijksceremonie

Als ouder zijn dit toch de mooiste herinneringen voor je kindje later. Daar mag je best fier op zijn. Daarnaast heb ik al aardig wat trouwpartijen mee mogen maken en daarom deel ik graag deze tips en ideeën met jullie.

Bloemenmeisje of -jongen

Kinderen vanaf een jaar of drie kun je vooruit laten lopen om de weg vrij te maken. Zij kunnen dan als taak bloemblaadjes of rozenblaadjes strooien. Koop hier een leuk mandje voor en oefen dit vlak voor het trouwen een keertje. Vraag wel even na bij de trouwambtenaar of dit mag. Niet in elk gemeentehuis is dit toegestaan.

Muzikale binnenkomst

Heb je een iets ouder kind, een neefje, nichtje, broertje of zusje die een muziekinstrument speelt? Dan is het misschien leuk om hem of haar een liedje te laten spelen bij jullie binnenkomst. Dat maakt de entree heel persoonlijk.

Weggeven door (je) kind

Je kunt je natuurlijk weg laten geven door je vader of moeder maar het is ook een leuk gezicht als (je) kind samen met je naar binnen komt om je weg te geven.

Een stukje voordragen

Kinderen die lezen kunnen, kun je een (kort) romantisch versje laten voorlezen die jij voor je partner hebt geschreven.

Kind ringen laten brengen

De trouwringen kun je presenteren op een ringkussen maar ook in een doosje of aan een mooi lint. Wat ook een leuk idee is is om samen met je kind een ringendoosje te knutselen. Laat een kind de ringen brengen als het moment daar is.

Ring of sieraad voor (je) kindje

Als het moment daar is om op te staan, elkaar het Ja-woord te beloven en de ringen om te schuiven, dan zou je als je een kindje hebt hem of haar ook een ring kunnen geven. Bijvoorbeeld met een gepersonaliseerd kindersieraad. Ook weer een leuke herinnering voor later om te bewaren.

Kinderakte laten tekenen

Kinderen die nog geen 18 zijn mogen helaas niet getuigen. Wel kun je vragen aan de trouwambtenaar of ze ook huwelijksaktes voor kinderen maken/hebben waar zij een krabbel kunnen zetten.

Kind betrekken bij huwelijk - ceremonie - trouwen

Heb jij plannen om kinderen bij het huwelijk te betrekken?

9 thoughts on “Kind betrekken bij huwelijk

  1. Dit is inderdaad iets wat wij ook willen. Ik zou heel graag willen dat mijn zoon(tje) mij weggeeft en dat ook hij moet beamen dat mama met papa mag trouwen. Vooral omdat mijn vriend niet zijn biologische vader is. Lijkt me geweldig!

  2. Wij zijn een geregistreerd partnerschap aangegaan toen we nog geen kinderen hadden. Ikzelf ben als kind wel een aantal keer bruidsmeisje geweest, super leuk was dat! Mochten we ooit nog ‘echt’ trouwen dan doen we het als de kinderen wat groter zijn, minstens een jaar of 8.

Geef een reactie