Kinderen aanwezig tijdens de bevalling

Een bevalling kan behoorlijk heftig zijn in de ogen van kinderen, zeker als het als het niet zo loopt als verwacht. Toch kiezen sommige ouders ervoor hun oudere kind(eren) erbij te hebben. Is het verstandig om je kinderen een geboorte van een broertje of zusje mee te laten maken?

zwa

Ieder zijn eigen keuze

Wij hebben ervoor gekozen de kinderen onder te brengen bij opa en oma als de bevalling zich zou aankondigen. Mijn kinderen vind ik veel te jong om erbij te hebben en bovendien hebben ze geen geduld. En nee, ik zou me niet kunnen ontspannen met mijn kinderen erbij. Ze zouden overal aan zitten, en volgens mij word het personeel in het ziekenhuis echt niet bepaald blij als je gezellig met je gezin aankomt zetten op weg naar de verloskamer! Bovendien ben ik de gezelligste niet tijdens de bevalling 😉

Soms heb je geen keuze

Wat nou als je in een vreemd land op vakantie bent en de weeën beginnen te vroeg? Dan heb je denk ik weinig keus en zou je naar het eerste beste ziekenhuis moeten. Je wilt je partner er liever ook bij hebben en er is niemand in de buurt die op de kinderen kan passen. Of je bevalt thuis midden in de nacht en je kunt niemand bereiken die de kinderen kan ophalen. Je weet het nooit!

Redenen om je kinderen er niet bij te hebben

 • Kleine kinderen snappen er nog niet veel van.
 • Kinderen hebben weinig geduld.
 • Je kunt jezelf minder concentreren.
 • Je weet niet hoe je kinderen zullen reageren.
 • Misschien zijn je kinderen bang of zullen er in het ergste geval een trauma aan over houden.
 • Je weet niet of de bevalling voorspoedig verloopt.

Redenen om je kinderen er wél bij te hebben

 • Het is speciaal.
 • Als je kinderen zelf aangeven graag erbij te willen zijn.

Mogen jouw kinderen bij een bevalling aanwezig zijn? Waarom wel of niet?

7 thoughts on “Kinderen aanwezig tijdens de bevalling

 1. Jamie was hier nog geen twee toen ik van Fenna beviel. Hebben er dus niet eens over nagedacht, hij zou het toch niet begrijpen. Overigens zou ik ze er ook niet bij willen hebben als ze ouder zouden zijn, lijkt mij nergens goed voor!

 2. Het lijkt mij geen goed idee, ik denk dat kinderen er misschien wel een trauma aan over kunne houden, mama die pijn heeft en bloed enzo. Mijn ouders hebben het wel gevraagd toen mij jongste broertje onderweg was, ik was toen 9 maar wilde het zelf ook niet.

 3. Als ik thuis zou bevallen en mijn kids kinderen zijn wat groter zouden ze van mij wel in huis mogen zijn en mogen kijken als ze willen. Wel als er daarbij een volwassene aanwezig is die voor hen tijd kan maken en hen kan begeleiden. Deze zomer beval ik van een zoontje maar mijn dochtertje die dan 3 zal zijn vind ik ook nog te klein. Ze zou het nog niet begrijpen en ziet niet graag dat ik pijn heb, ze heeft me ook nog veel nodig en zou me afleiden. Het grootste voordeel aan haar in de buurt hebben lijkt me wel dat ze hierdoor na de geboorte er dadelijk bij is.

Geef een reactie