Kinderen met geld om leren gaan tips

Hoe leer je kinderen met geld omgaan?

Weet je eigenlijk nog hoe je zelf vroeger hebt geleerd om met geld om te gaan? Zodra jouw kind naar school gaat, is het tijd om daar eens goed over na te denken. Dan krijg je namelijk te maken met zakgeld, een eigen mening en natuurlijk gedrag van klasgenoten waaraan jouw kind zich wil spiegelen. In dit artikel vind je enkele manieren om je kind te leren met geld om te gaan.

Financiële opvoeding van jongs af aan

De meest natuurlijke manier om je kinderen te leren met geld om te gaan, is ze van jongs af aan al dingen te leren hierover. Dat kan prima spelenderwijs, bijvoorbeeld door ze af en toe wat muntjes te geven en te vertellen wat je met deze ‘centjes’ kunt kopen.

Doe dit niet op al te jonge leeftijd, want je wilt natuurlijk niet dat je kindje munten in de mond stopt.

Waar het om gaat is dat je kinderen vast vertrouwd raken met geld. Dat kan ook door ze contactloos te laten betalen in winkels. Leg daarbij uit dat het geld wordt afgeschreven van je bankrekening en laat ze wennen aan dat idee.

Een eigen bankrekening voor je kind

Een betaalrekening openen is ook een goede manier om jouw kind te leren omgaan met geld. Op zeer jonge leeftijd kunnen ze hier nog niet zo veel mee, maar dan kunnen opa’s en oma’s bijvoorbeeld wel af en toe iets overmaken en zo sparen voor de kleine.

Op het moment dat je kind op school aan het rekenen slaat, is een bedrag op een bankrekening pas echt concreet. Stel dat er € 100 op staat en je kind wil graag speelgoed ter waarde van € 50, dan staat er ineens nog maar de helft op de rekening. Dat zijn leerzame momenten voor kinderen om het concept ‘geld’ te leren.

Niet alles gaat meteen goed

Kinderen hoeven natuurlijk niet alles in één keer te kunnen. Laat ze daarom gerust af en toe fouten maken op financieel gebied. Je kunt immers pas écht leren hoe het is om geen geld meer te hebben wanneer je daadwerkelijk niets meer op je rekening hebt staan. Als je een tijdje geen rem zet op het kopen van spullen, merkt je kind vanzelf dat het verstandiger is om nog wat geld achter de hand te houden voor momenten waarop dat nodig is.

Hun geldwensen veranderen

Je leert niet zomaar omgaan met geld. Dat duurt jaren. De hele periode dat je kinderen opgroeien, veranderen hun geldwensen bovendien. Waar ze eerst vooral speelgoed en snoep willen kopen, wordt dat later telefoondata en games, make-up, kleding en meer. Een handig hulpmiddel voor je puberende kind is de checklist ‘geldafspraken met pubers’ van het Nibud.

Geef een reactie