Kinderen mogen in sommige winkels geen gebruik maken van het toilet

Gisteren was ik met mijn zoontje en dochtertje gaan winkelen in de Primark. Na een kwartiertje winkelen op de tweede etage moest meneertje opeens hoognodig plassen en stond al met knikkende knieën door de winkel te springen. Ik vroeg een medewerker die aan het vegen was of mijn zoontje misschien even naar het toilet mocht. Af en toe gaat het immers nog mis…

Wat ik toen hoorde

U kunt hier geen gebruik maken van het toilet mevrouw, de toiletten zijn alleen voor personeel! Dat antwoord had ik nu even niet verwacht!

En toen?

Wat doe ik dan met mijn spullen die ik nog niet betaald heb? Juist gooi maar ergens neer in de winkel en snel met die jongen van de 2e etage naar buiten. Hij kon het echt niet meer ophouden en 5 meter voor de ingang stond een boompje dus heb ik hem daar in de regen laten plassen. Het moest maar. Naar een openbaar toilet lopen was immers te ver weg en de enige in de buurt die ik kende waren bij de Hema en de Mc’Donalds en dat zou hij niet redden.

primark

Je hoort het vaker

Mijn schoonzus die bij in een andere winkel werkte vertelde me ook dat hun geen klanten mee mochten nemen naar het toilet waarvoor je eerst een heel stuk door het magazijn moet. De reden daarvoor is dat het bedrijf bang is voor diefstal. Ook krijgen anderen soms te horen dat de wc deffect is of iets anders. Soms is er gewoon niet genoeg personeel aanwezig zodat er iemand mee kan lopen, dan snap ik dat ook wel weer een beetje. Maar in zo’n grote winkel met zoveel personeel?!

Kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen of kinderen met blaasproblemen moeten naar mijn idee best in winkels naar het toilet kunnen als er iemand met ze meeloopt. Wat vinden jullie?

Hebben jullie het ook wel eens meegemaakt dat je kindje niet naar het toilet mocht terwijl het hoognodig moest?

33 thoughts on “Kinderen mogen in sommige winkels geen gebruik maken van het toilet

 1. Ja gisteren nog. Ik was in de Albert Heijn en omdat er een openbaar toilet ergens op het winkelcentrum zit mochten klanten niet meer bij hun naar de wc. Bij de Kruidvat kreeg ik een te horen dat mijn zoontje wel naar de wc mocht maar dat ik dan in de winkel moest blijven. Tja dat vind ik ook niet echt een handige optie. Dus zijn we toen maar op zoek gegaan naar een andere wc.

 2. Ja, ik heb t ook meegemaakt bij de Hema in Denekamp! Vind het belachelijk! Kijk ik snap best dat niet Jan en alleman maar zo naar het toilet kan als er geen klanten toilet is, maar je kan weleens een uitzondering maken heeft ook een beetje met klantvriendelijkheid en service te maken. Ik was wel pissig. We moesten maar naar het gemeentehuis gaan maar ja dat zal hij niet gered hebben… ook buiten voor de deur maar laten plassen!

 3. “gelukkig” niet mee gemaakt.
  Ik heb tot nu toe het tegenovergestelde gehad. Bij de scapino en de jumper het mocht eigenlijk niet maar omdat het om mijn zoontje ging maakte ze een uitzondering. De mevrouw van de scapino zei ook kinderen kunnen het toch niet “even” ophouden tot je een wc vind!? Dat soort (menselijke) reacties ben ik blij mee ?

 4. Ik vind het niet raar. Anders blijven ze lopen
  Ik heb in winkel gewerkt en kregen soms wel 40x per dag de vraag. Ja echt, dat is niet te doen gewoon. Daarnaast maken de meesten er ook nog eens teringzooi van.. Ja ook volwassenen met kinderen.
  Daarnaast is vaak niet alleen om diefstal maar ook veiligheid in een magazijn aangezien de winkel aansprakelijk is

 5. Toen ik nog bij action werkte mocht ik daar kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met blaasproblemen wel naar het toilet laten gaan. Dat deed ik maar al te graag want ik kan me nog goed herinneren dat er een jongetje met diaree was wat door zijn broek over de vloer liep. Brrr! Moeders was nog te beroerd om te helpen met opruimen/schoonmaken. Maar ja dat is weer een andere discussie, haha.

 6. Ik heb 15 jaar in de detailhandel gewerkt en vind het absoluut niet nodig dat hierover een artikel word geschreven. Het gaat puur om veiligheid, met een beetje logisch nadenken kunnen mensen die geen werknemers gewoon niet naar personeelsruimtes toe. En ja er word gejat door klanten en ja mensen die het eenmaal weten dat je daar mag plassen maken er misbruik van. Kleine kinderen of oude opa’s, er bestaan nu eenmaal regels en vind het van de zotte dat je zo over een winkel klaagt. Zou zeggen ga zelf in een winkel werken en ondervind het zelf eens hoe de echte gang van zaken zijn. Voortaan dus lekker ergens anders winkelen, hema bijvoorbeeld waar je naar de wc kan!

  1. Ik heb in een winkel gewerkt. Ik vind het normaal dat je kinderen naar de wc laat gaan. Tenzij je alleen in de winkel staat, dan kan het niet. Maar met meerdere kan er best iemand mee. Ze moeten het nog leren en kunnen niet als een volwassene het ophouden. Daarbij valt ze jou niet aan toch? Ik denk dat ik er ook eens iets over ga schrijven.

 7. Oh wat naar! Tot nu toe gelukkig nergens problemen gehad, veel winkeliers bieden het spontaan aan als ze mijn dochters horen zeggen dat ze moeten plassen. De meesten zijn gelukkig erg lief voor kleine kinderen die net zindelijk zijn… Ik zou er flink de pee in hebben als het niet kon. Meisjes laat je toch minder snel tegen een boom plassen, maar ik heb ze ook vaak genoeg even boven het gras gehangen haha en dan hopen dat ze niet tegen hun onderbroek aan plassen… Blijft toch lastig met meisjes

 8. Ohnee, ik zou kwaad zijn!! Ik ben ik de Action en supermarkten altijd zonder probleem naar het toilet mogen gaan met mijn zoontje van 2,5j. Al deze winkels hadden dan ook een erg toegankelijk klantentoilet waarvoor je niet persé door het magazijn moet.

  In Delhaize is er zelfs een checkpoint met het toiletsymbool, en daarnaast een bel. Zodat je altijd een medewerker kan oproepen die met plezier de deur open maakt.

 9. Nah, wat stom zeg! Zo’n kleintje kan er toch niks aan doen? Ik heb het zelf nog niet meegemaakt, maar heb dan ook nog een dreumes in de luiers 😉
  Jammer, zo’n beetje klantenservice maakt een groots verschil!

 10. Eigenlijk in alle winkels moet er toilet voor klanten. Niet alleen in restaurants of cafes. Zo`n grote winkels moeten verplicht toilet hebben, vind ik.
  Ik heb meegemaakt. Bij H&M en Dj op zijn luier gepoept en dus ik moest toen snel naar V&D want daar er was LA place en meestal er was WC of naar Hema en MC donald die ook eigen cafe hebben maar tja te ver weg. Irritant is dat.
  Hopelijk is er veranderingen bij alle winkels vooral grote winkels zoals Primark, the sting, vero moda, H&M, C&A

  Wat goed dat je hier over schrijven.

 11. Helaas is het tegenwoordig haast niet meer veilig om het te doen als winkel zijnde.. Zelf heb ik jaren in een winkel gewerkt, maar ook wij hebben door de jaren heen regels gekregen dat we niet iedereen meer kunnen laten gaan! Ook is het helaas regelmatig voorgekomen dat er niet doorgespoeld werd of naast de wc geplast werd. Af en toe troffen we echt een zwijnenstal aan (zelfs met poep op de muur). Naast ons zat een winkel waar je wel naar de wc kon (tegen betaling), dus we stuurden ze regelmatig daar naar toe. Wij stonden vaak maar met twee man en voor ons hing het dus echt van de situatie af!

 12. Ik werk bij de Etos en bij ons mag het ook niet. Puur een kwestie van veiligheid (denk ik..). Er liggen gewoon een hoop spullen achter, zowel van ons zelf als van de winkel. En natuurlijk wil ik iedereen kunnen vertrouwen, maar helaas kan dat gewoon niet. Het geluk bij ons, is dat wij horeca gelegenheden hebben op 3 minuten afstand, maar ik snap zeker dat het als ouder-zijnde heel lastig is als dit niet het geval is en je dus inderdaad een boom moet zoeken..

  Al moet ik zeggen, dat ik het voor grotere winkels, als bijvoorbeeld H&M en Primark wel normaal zou vinden als zij dit zouden hebben!

 13. Heel vaak meegemaakt, en alhoewel ik hun kant begrijp, vind ik dat zulke grote winkels als de Primark of de HEMA altijd een klantenwc moeten hebben. Ik laat ze van te voren altijd even gaan, omdat ik met de oudste te vaak de deksel op mijn neus heb gehad. Maar aan de andere kant, ik heb ook in winkels gewerkt en zo een kind die dan over de bril heen piest, en ouders die ff snel binnenlopen alleen om te plassen. Waar trek je de grens?

 14. Ja, heel gek! Ik was een keer met mijn zus en haar dochtertje in een winkel en mijn nichtje moest opeens heel nodig plassen. Gevraagd, maar we werden doorverwezen naar een koffietentje een stuk verder om de hoek. Mijn zus gaf toen aan dat het waarschijnlijk of het toilet of de vloerbedekking zou worden, want dat koffietentje gingen we niet meer redden.. Toen mocht het toch wel haha.

 15. Wij gingen enkele weken geleden in Nederland winkelen met onze dochter die enkele maanden zindelijk is. 2 keer moest ze in de winkel pipi doen en 2 keer werden wij weggestuurd om bij Mc Donalds naar het toilet te gaan… Heel erg als je bedenkt dat er in beide winkels voor ongeveer € 800 gekocht werd. Gelukkig kon onze dochter lang genoeg ophouden tot we een wc gevonden hadden in een voor ons toch wel onbekende stad. Ik kan mij voorstellen dat dat niet bij iedereen zou lukken. In België hebben we nog nooit in de winkel moeten vragen of ze naar het toilet mag, ik hoop dat ze bij ons wat vriendelijker zijn! Ik werk in de apotheek en bij ons mag je in noodgevallen naar het toilet, zeker kinderen!

 16. Ik werk zelf ook in een winkel waar genoeg mensen vragen of ze bij ons kunnen plassen.
  Dat mag bij ons niet, alleen personeelsleden mogen in de kantine komen.
  Dat vind ik ook wel logisch als ik gedurende de dag ook nog eens 10 mensen moet begeleiden naar het toilet dan is het hek van de dam. Uitzonderingen maken kan maar iedereen lijkt te vergeten dat iedere klant, echt iedere klant vraagt om een uitzondering we moeten onze grenzen stellen.
  Ik ben zelf ook moeder en ik maak het niet een ander zijn verantwoordelijkheid als mijn kind zou moeten plassen. Hoe kinderachtig zijn sommige moeders die dan zeggen dan plast mijn kind maar in de winkel? Laat je kind gewoon plassen wanneer je van huis gaat en ook tussendoor bij een macdonalds of een anadere winkel waar het wel kan.

 17. Zeker in zo’n grote winkel moet het kunnen, vind ik! In speelgoedwinkels mag het meestal ook niet, dat heb ik een paar keer gehad en vind ik helemaal raar. Gelukkig hielden mijn jongens het meestal goed op en anders inderdaad maar tegen een boom; zoals je zegt: het moet maar.

 18. Het is heel vervelend, maar juist in een winkel als Primark kan ik het me ook wel voorstellen. Ik kan me voorstellen dat er mensen (ook moeders met kinderen) zullen zijn die bijvoorbeeld kleding onder hun eigen kleding aandoen. Juist omdat er zoveel winkelend publiek is in de winkel is het personeel megadruk.

 19. Voor kinderen, zwangere vrouwen en medische redenen vind ik dat het wel moet kunnen.
  Héél vervelend.

  Maar ik kan me wel voorstellen dat sommige er ‘misbruik’ van gaan maken als ze het gewoon toelaten…
  Toch bij zo’n grote keten vind ik het niet meer dan normaal dat ze toiletten voorzien eigenlijk.

 20. Ja en nee. Kijk, allereerst is de Primark een budgetwinkel. Service is daar dus geen prioriteit. Als het toilet zich dan aan de andere kant van het gebouw bevindt waarbij je door een gigamagazijn loopt snap ik dat ze niet zeggen: we bouwen wel even een extra toulet. Als er een openbaar toilet in de buurt zit is het misschien zelfs wel sneller dan hun eigen toilet want de Primarks zijn gewoon gigantisch.

  Daarnaast hangt het gewoon af van bezetting per winkel, sommigen kunnen gewoon niet even van de vloer af. Daarnaast zoals gezegd is het tricky in een magazijn, want er zijn genoeg ouders die meelopen. Of dan vervolgens zelf ook nog even gauw gaan. En er wordt regelmatig een bende achtergelaten dat wil je niet weten. Nou is er weer personeel beneden om dat op te gaan ruimen. Maar je wilt niet weten wat je aantreft. Maar bij andere bedrijven waar ik heb gewerkt heb ik verhalen gehoord waar ze het kind uit woede in de etalage hebben gezet en gezegd: ga hier maar plassen. Uit pure wraak omdat het niet mocht. Of de pashokjes hebben besmeurd met… Je raad het al. Soms is het ook niet een keuze van het personeel maar van management. En als er dan wat gebeurd… Tsja dan hang je als personeelslid.

  In onze winkel is het gebruikelijk dat we kinderen wel laten als de ouders daadwerkelijk bij ons aan het winkelen zijn, en eventueel mensen met blaasproblemen. Maar 15 mt. Verderop zit de McDonalds met een openbaar toilet voor 0,50 ct. Sommigen willen dat gewoon niet betalen en proberen het dan zo. Tsja, dan is het gewoon een nee.

 21. Er moet gewoon een apart toilet in de winkel voorzien worden, zodat men niet door het magazijn moet. Heb dat altijd vreemd gevonden. Heb ooit eens op mijn donder gekregen omdat ik een zwangere vrouw (onder begeleiding) naar het toilet liet gaan in de winkel waar ik toen werkte.

 22. Ik werk zelf ook in een winkel en bij ons mogen klanten ook geen gebruik maken van het toilet. Mede doordat ons toilet in het magazijn is en dat niet toegankelijk is voor onbevoegden. Je kunt het de medewerkster van de Primark het niet kwalijk nemen, zij doet alleen wat er van haar verwacht wordt. Nu vind ik wel dat een winkel als Primark een toilet zou moeten hebben.

 23. Bah! Ik heb nog geen kindje dat naar toiilet moet, maar ik vind het schandalig. Niet alleen voor kinderen. Je moet dan nog betalen in HEMA en Mc donalds. Plassen in een basis behoefte. Ze zouden het gewoon moeten voorzien bij de opbouw van de winkel.

 24. Herkenbaar, ik vind het ook zoooo vervelend als ’t niet mag. Ik snap het ergens wel inderdaad; met weinig personeel kan niet iemand zomaar de winkel verlaten om bij de toilet te gaan staan met mij… Maar ja, het is wel lastig!

 25. wij hebben het meegemaakt in de hema ons zoontje werd ineens niet lekker terwijl we ontbijtje aten daar en uit niets overgeven dus ik vraag of we even gebruik konden maken van toilet (hadden ontbijt al netjes betaald) dat kon wel maar dan moesten eerst even geld betalen anders konden we toilet niet in want zit slot op. vond dit zo’n onzin zijn boos winkel uit gegaan op zoek naar toilet ruimte. om even zoiezo zijn jasje schoon te maken en zijn gezichtje te wassen.

Geef een reactie