Mogen kinderen hun eigen kleding kiezen

Kinderen zelf hun eigen kleding laten kiezen

Gisteren las ik een nieuwsbericht over een moeder die dagelijks ‘ruzie’ heeft met haar vierjarige dochter over het te dragen outfit. Of het kind die dagen naar school gaat of niet, zonde van haar tijd en energie! Zou de wereld niet een stukje vrolijker worden als we onze kinderen elke dag hun eigen kleding laten kiezen?

Zelf kleding kopen

Tijdens mijn zwangerschappen heb ik mij heerlijk uitgeleefd met babykleertjes shoppen. Ook kreeg ik het een en ander aan babykleding van andere moeders. Smaken verschillen natuurlijk maar hey, zolang ze nog baby zijn bepaal JIJ zelf wat je je kindje aantrekt en heeft niemand daar wat van te zeggen.

En dan komt er een tijd dat kinderen zelf hun eigen kleding willen kiezen…

Wat doe je dan? Ga je daar in mee of blijft mama de baas? Natuurlijk zijn er altijd grenzen. Bij -10 breng je je kindje niet met sandalen en korte broek naar school. Maar als je kind in januari nog een foute kersttrui aan wil? Lekker doen! Twee verschillende sokken? Sokken in de sandalen? Why not?

Als ik de kersttruien en kerstmutsen niet opruim dan trekt mijn zoon het ook nog aan na de kerst. Ja, hij krijgt in zulke situaties wat bekijks en hij vind de aandacht nog leuk ook! Let it go…

Misschien zijn wij als ouders best vrij hierin qua opvoeding. De kids hebben genoeg kleding in hun kasten en mogen zelf kiezen wat ze elke dag aantrekken.

Waarom mijn kinderen zelf hun kleren mogen kiezen?

 • Het maakt ze zelfstandiger
 • Ze moeten leren om hun eigen keuzes te maken
 • We geven ze vertrouwen mee
 • Ze maken fouten waar ze van kunnen leren

Hoe kijken jullie hier tegenaan? Leg jij de kleding klaar of mogen ze zelf kiezen?

2 thoughts on “Kinderen zelf hun eigen kleding laten kiezen

 1. Ik laat ze beide zelf kiezen (6&9)
  Stuur soms een beetje door te zeggen het is koud, dikke trui of we gaan weg dus iets netjes.
  Ze vragen beide voor ze het aantrekken: past dit bij elkaar / is dit goed?

  Zo werkt het prima, maar natuurlijk ook omdat ze al een goede leeftijd hebben om zelf te kiezen.

 2. Lekker zelf laten kiezen! Mijn dochter vond glittertjes helemaal leuk, en liep er vooral rond de kerst als een soort Gipsy bij. Zelf had ik het misschien niet eens gedurfd, maar zij koos er voor om lekker opvallende kleertjes te kiezen en een eigen kapseltje. Maakte haar wel vroeg zelfstandig….

Geef een reactie