Kindje tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoeren in het autostoeltje

Ik vroeg het mij een tijdje geleden nog af. We hebben al een voorwaarts autostoeltje aanschaft maar ze zit er nog niet lekker in. Ze is nu 16 maanden, weegt bijna 9 kilo en past nog steeds in de eerste maxicosi. Hoelang ze hier nog in past en wanneer we definitief overstappen in een groter autostoeltje weet ik nog niet. Tot minimaal 15 maanden word aanbevolen door de Europese richtlijnen. Wist jij dit al?

autostoel1

Ouders die het achterwaarts gerichte autostoeltje van hun baby door een voorwaarts gericht autostoeltje vervangen, doen dit vaak  te vroeg. Dat blijkt uit de EU-veiligheidsstandaard “i-Size”, dat zich richt op het veilig vervoer van kinderen in de auto. Onderzoek naar verkeersveiligheid door Taskforce Kinderveiligheid, in samenwerking met VeiligheidNL, laat zien dat niet alleen baby’s veiliger achterwaarts vervoerd worden, ook de nek en het hoofd van dreumesen is nog niet voldoende ontwikkeld om het relatief zware hoofd te ondersteunen. Door langer achterwaarts vervoer tot minimaal 15 maanden, zal het aantal gevallen van nek- en hoofdletsel aanzienlijk dalen.

Judith van Sambeek, Marketing Manager Maxi-Cosi, zegt: ‘Wij begrijpen dat ouders liever een voorwaarts gericht autostoeltje hebben, bijvoorbeeld omdat ze dan oogcontact met hun kinderen op de achterbank kunnen maken. Toch is het veiliger kinderen tot minimaal 15 maanden achterwaarts te vervoeren. Als fabrikant nemen wij onze verantwoordelijkheid in het streven naar maximale veiligheid.’

i-Size
i-Size is de nieuwe Europese regelgeving en veiligheidsstandaard om het vervoer van kinderen in de auto nog veiliger te maken. Het is de meest recente regelgeving van een reeks door de fabrikanten gesteunde richtlijnen rondom de productie en het gebruik van autostoeltjes.

maxicosi carseat babycarseat pebbleplus 2wayfix 2015 lifestyle manputspebblepluson2wayfix

Vier voordelen van i-Size
i-Size wordt het best beschreven in de volgende kenmerken:
1) biedt een betere bescherming bij grotere krachten van frontale en zijdelingse botsingen en veel betere bescherming van hoofd en nek;
2) staat voor achterwaarts gericht vervoer voor kinderen tot tenminste 15 maanden oud;
3) vereist het gebruik van ISOFIX, waarmee het risico van onjuiste installatie kleiner is dan bij installatie met de autogordel;
4) helpt om het juiste stoeltje te kiezen. De lengte van je kind bepaalt de keuze voor de autostoel.

Ouders die kiezen voor een achterwaarts gericht autostoeltje van Maxi-Cosi, kiezen voor veiligheid in het verkeer. Maxi-Cosi onderzoekt en ontwikkelt al meer dan 30 jaar makkelijke, praktische en veilige manieren om kinderen te vervoeren in de auto. De ondersteuning van de i-Size-standaard is de manier om het vervoer van kinderen in de auto nog veiliger te maken.

Met hoeveel maanden zijn jullie overgestapt naar een voorwaarts autostoeltje?

7 thoughts on “Kindje tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoeren in het autostoeltje

  1. Bij de oudste twee al overgestapt met 10 maanden toen was dit nog niet bekend. De jongste heeft tot 18 maanden in de maxi cosi gezeten, ze vond het heerlijk en het paste, ik liet hem wel standaard in de auto staan want het werd wel te zwaar om te dragen!

  2. Naomi vindt het vreselijk in de Maxi Cosi. Gaat alleen maar naar voren zitten, hoofd omhoog. Legt haar hoofd niet neer. Ze wordt volgende week 1 en hebben de autostoel afgelopen weekend gebruikt. Ze vindt het geweldig. Eigenlijk is ze nog te klein volgens de regels, maar geloof ook niet dat de Maxi Cosi veilig is als ze zo naar voren gaat zitten. En… een huilend kind in de auto is vreselijk.. Kiezen tussen twee kwaden in ons geval. Een huilend kind of een autostoel waar ze dan officieel nog niet in mag zitten…

  3. Hier past ze nog in de maxicosi (groep 0) en ze gaat pas over als het niet meer past. Emily is nu 10maanden. Ik vind alleen de achterwaartse stoeltjes te duur en weinig aanbod. Zonde, daat zouden ze eerst ns iets aan moeten doen om het voor iedereen aantrekkelijk te maken.

Geef een reactie