kleine vos en de stille wereld prentenboek recensie review

Kleine Vos en de stille wereld; prentenboek tip voor deze (lockdown) winter

Kennen jullie de verhalen van ‘Kleine Vos’ door Thysa Zevenbergen en Ru de Groen al? Kleine Vos en de stille wereld is kortgeleden uitgeven door uitgeverij Volt. De illustraties in dit prentenboek zijn heel uniek, handgesneden uit papier. Dat maakt het boek in samenwerking met het verhaal tot unieke (voor)leesmomenten. Ook is dit boek één en al herkenning voor de tijd die we nu weer (opnieuw) beleven: een lockdown tijdens de winter.

Het verhaal

Als Kleine Vos op een dag naar buiten kijkt, weet ze niet wat ze ziet. Het heeft gesneeuwd en de hele wereld om haar heen kleurt wit. Eerst vinden zij en haar vriendje Gijs het heerlijk om in de sneeuw te rollebollen, maar als de vlokken blijven vallen raken de twee ingesneeuwd in hun vossenhol. Gelukkig is het binnen gezellig en hebben ze genoeg te eten, maar intussen maken ze zich grote zorgen om hun vriendjes. Hoe zou het gaan met hert, giraf en olifant? En wat doet die grote engerd bij de bosrand?

Over de makers

Het boek is geschreven en geïllustreerd door Thysa Zevenbergen & Ru de Groen. Kleine Vos en de stille wereld is een nieuw avontuur van de geliefde Kleine Vos. Eerder verschenen bij uitgeverij Samsara Kleine Vos op zoek naar Overal en Nergens en Kleine Vos en het mooiste dat er is, waarvan meer dan 10.000 exemplaren werden verkocht.

Thysa Zevenbergen is geboren in Utrecht, maar groeide op in de Verenigde Staten en Frankrijk. Ze debuteerde in 2019 met Kleine Vos op zoek naar Overal en Nergens, waarvoor ze haar kenmerkende papiersnijkunst gebruikte. Sinds 2019 woont ze samen met haar vriend als ereburger in Polopos, Spanje.

Ru de Groen is romanschrijver en vertaalde van 2004 tot 2008 verschillende kinderboeken, waaronder Yellow Submarine, een adaptatie van de tekenfilm over The Beatles. Sinds 2019 schrijft hij de teksten bij de serie over Kleine Vos.

Verdere praktische info:

  • 48 pagina’s
  • Prentenboek
  • Thema’s: lockdown, winter, overleven, vriendschap
  • ISBN 978 90 214 1829 2
  • Uitgeverij Volt
  • Prijs: 14,99
  • Te koop in de webshop van uitgeverij Volt, boekhandels en hier bij Bol.com
kleine vos en stille wereld boek

Recensie

Zoals de meeste lezers en volgers van Volgmama weten, hebben wij een liefde voor prentenboeken met thema’s als seizoenen, feestdagen en avonturen. Deze bespreken we dan ook graag op de blog. Soms maken we lijstjes met de leukste boeken in een bepaald thema, zoals de leukste kerst prentenboeken, of plaatsen we een recensie om ouders en verzorgers mee te inspireren. Kleine Vos en de stille wereld is zo’n boek dat echt aandacht verdiend.

Het voorlezen uit dit boek is echt een feestje! Laten we daarmee beginnen.

Het boek heeft een harde kaft en een fijn vierkant formaat. De cover is mooi, heeft rustige koele kleurtinten en een winterse uitstraling. Het nodigt uit om te lezen. De illustraties zijn indrukwekkend, niet getekend of geschilderd maar gesneden uit papier. Je merkt dat hier veel tijd en liefde is ingestoken…

De teksten zijn al rijmend geschreven. Dat is heel leuk om voor te lezen, als je hier ook de klemtoon weet op te leggen. Voor beginnende lezers, zoals mijn 6 jarige dochter, is het boek daardoor minder geschikt. Ze weet niet goed wat ze leest omdat de rijmwoorden voor verwarring zorgen en ze niet alle woorden kent qua woordenschat. Zoals de woorden “getob” en “moten”. Natuurlijk zijn er verschillende fases in het leren lezen, maar ik blijf erbij dat dit meer een voorleesboek is. En dat is ook prima!

Want ik zie hoe mijn dochter haar oogjes stralen als ik stukjes voorlees uit Kleine Vos en de stille wereld. Ze geniet ervan en ik als ouder ook. Het verhaal is in grote lijnen wel duidelijk en herkenbaar (lockdown, vriendjes niet kunnen zien etc) en na afloop kan je het verhaal goed navertellen. De illustraties blijven magisch. Dat maakt het ook een van mijn favoriete prentenboeken voor deze winter.

Geef een reactie