5 Tips om online je oppas goed te regelen

Ik deel niet vaak een persbericht maar deze kreeg ik net in mijn mailbox en vond ik wel erg interessant! De NOS berichtte dit weekend over de oprukkende oppas-apps. Inderdaad, veel diensten worden tegenwoordig online geregeld. Maar werkt dat wel met een dienst die zo gebaseerd is op vertrouwen als een oppas-service?

Aan de negatieve reacties onder het NOS bericht te zien is nog niet iedereen klaar om een oppas in het online winkelmandje te leggen. Toch is het niet te ontkennen dat de wereld steeds digitaler wordt: Airbnb en taxiservice Uber zijn bekende voorbeelden. Het verbaast hoogleraar pedagogiek Ruben Fukkink van de Universiteit van Amsterdam dan ook niet dat ook oppas via de telefoon wordt geregeld. “We gebruiken hem voor alles: eten bestellen, sociale contacten, kleding kopen, dit is gewoon de zoveelste dienst.”

lieve2

Maar je kostbaarste bezit achterlaten bij een onbekende is toch echt anders dan een taxi of huisje boeken. Hoe regel je dan toch goed je oppas online?  We geven je 5 tips, gebaseerd op ervaringen van 2 hoogleraren en de oprichtster van de grootse en eerste online oppas dienst in Nederland.

Hoogleraar kinderopvang Fukkink aan de Hogeschool van Amsterdam benadrukt ten eerste het belang van structuur voor de kinderen. Hij adviseert om dezelfde oppas te boeken. “Last minute elke keer een ander gezicht is niet goed voor kinderen. Ongeacht of de oppas kwalitatief goed is of niet.” Louis Tavecchio, emeritus hoogleraar pedagogiek bekijkt de nieuwe diensten ook vanuit het oogpunt van het kind. Hij adviseert ouders om niet steeds een andere oppas te boeken.  “Als een kind wakker schrikt en er staat steeds een ander meisje, is dat niet goed voor het veiligheidsgevoel van een kind.” Ten slotte adviseert Lyla Kok, oprichtser van de eerste online oppas-service in Nederland Oppas Madelief goed op te letten welke online-oppasdienst ouders kiezen. “Er zitten grote verschillen in de manier waarop de oppassers worden gescreend en de kwaliteit van de oppassers”.

5 Tips om online je oppas goed te regelen

1. Kies een site waar de oppassers gescreend worden en zoek uit hoe de sites screenen.

Zijn de oppassers gescreend of gewoon online gezet? Wat is screenen? Bsit.nl en Oppassen.nl doen geen check voor de oppassers online komen. Bij Charly Cares worden alle oppassers persoonlijk beoordeeld, bij Oppas Madelief worden kandidaten ook nog eens op veelvoorkomende oppas situaties getest.

2. Maak eerst kennis met de oppas.

Vaak kun je eerst even gratis kennismaken voor je je kinderen alleen achterlaat met de oppas. Sommige ouders doen dat door 30 min een kopje thee te drinken met de oppas een aantal dagen voor de echte oppas afspraak.  Ouders die al vaker online oppas boeken spreken 15 minuten voor de afspraak af.

3. Lees reviews van andere ouders op de oppas.

Wat vinden andere ouders van de oppas? Dit geeft goede informatie over de kwaliteit van de oppas. Niet alle website werken met reviews van andere ouders.

4. Vraag de oppas bij de kennismaking hoe ze zou reageren in lastige oppas situaties.

Het kennismakingsgesprek is een goed moment om de oppas aan de tand te voelen. De ouders kennen hun kinderen het beste en kunnen de lastigste situaties voorleggen aan de oppas. Wat doet hij of zij als het kind niet naar bed wil of geen groenten wil eten?

5. Kies 1 of 2 oppassers.

Boek niet steeds een andere oppas maar maak kennis met 1 of 2 oppassers. Heb je iemand gevonden waarmee het klikt? Blijf dan daarbij!  Op deze manier ziet je kind niet steeds andere gezichten, dit draagt bij aan een veilig gevoel van je kind.

Hoe kijk jij aan tegen een online oppas service? Heb jij hier al ervaring mee?

Bewaren

Bewaren

3 thoughts on “5 Tips om online je oppas goed te regelen

Geef een reactie