Help, mijn kind heeft koorts!

 

thermometerJa het is weer zover ons meisje heeft alweer koorts! Maar moeten we ons zorgen maken of kan koorts ook onschuldig zijn?

Als je koorts hebt dan is je temperatuur boven de 38 graden. Er zijn van allerlei thermometers op de markt. Oorthermometers, plakstrips, in een speen verwerkt of gewoon een normale digitale. De laatste keer bij de huisartsenpost afgelopen maand meette de arts het met een soort zaklampje op haar voorhoofd. Het kan allemaal maar rectaal meten met een digitale thermometer is vooralsnog het betrouwbaarst. Ieuw!

Toch kan koorts in de meeste gevallen geen kwaad maar het wel ook niet zeggen dat het altijd onschuldig is. Dus vertrouw je het niet dan kun je beter even langs een arts.

Bel meteen een arts wanneer:

 • Je kindje jonger is als 3 maanden en koorts heeft.
 • Als je kindje in een snel tempo zieker wordt.
 • Je kindje geen voeding meer binnenkrijgt.
 • Of gewoon wanneer je je zorgen maakt.

Nogmaals ik ben geen arts en dus als je het niet vertrouwd… bellen! Liever een keer teveel als te weinig. Even langskomen kan natuurlijk geen kwaad!

Dit is de derde keer binnen een maand tijd dat mijn dochter koorts heeft. Ze drinkt goed en is vrolijk. Wel iets snotterig. Ze heeft net haar tweede zetpil voor vandaag binnen. Vroeger noemde mijn moeder ze rakketjes haha. Wat een gemene dingen zijn het toch. Maar het werkt wel iets. Ik heb ze altijd in huis. Aangezien verder alles in orde is heb ik besloten om het even aan te zien.

Bovendien is het buiten spekglad op de weg en dat vind ik nogal eng om over te rijden. Zolang de koorts niet verder stijgt, ze nog goed drinkt en niet slap word blijven we gewoon thuis. De vorige keer heeft ze bij de huisarts  antibiotica meegekregen waar ze allergisch voor was, dat was niet cool. Ze zat onder de vlekken en had jeuk. Bij de huisartsenpost kreeg ze toen een Prednison zetpil en na 2 dagen was de jeuk weg gelukkig. Zelf ben ik ook allergisch voor bepaalde antibiotica. Ik ben bang dat ze weer snel een antibiotica voorgeschreven krijgt en dat we straks weer met hetzelfde probleem zitten..

Ik hoop dat de koorts snel weg is. Heb jij tips tegen koorts?

En heb jij altijd zetpillen/paracetamol in huis?

 

15 Comments

 • Reply Vlijtig Liesje januari 5, 2016 at 12:00 pm

  Ik deed nog ze nog wel eens in azijn gedrenkte sokjes aan om de koorts omlaag te krijgen. En kijk vooral naar je kind.

  • Reply VolgMama januari 5, 2016 at 5:37 pm

   Deze tip kende ik nog niet, bedankt!

 • Reply Birgit januari 5, 2016 at 6:11 pm

  Ik maak me niet zo snel zorgen bij koorts, pas als ze inderdaad ander (futloos) gedrag gaan tonen of niks drinken bel ik de arts.

  • Reply VolgMama januari 6, 2016 at 11:12 am

   Gelukkig is dat niet van toepassing.

 • Reply Daniëlle januari 5, 2016 at 7:10 pm

  Koorts hoeft helemaal niet erg te zijn, tenzij je kindje echt slecht drinkt en nauwelijks op je reageert, kortom als je je zorgen maakt, dan zou ik wel bellen. Ik heb ook altijd sinaspril en zetpillen in huis, meestal werkt dit goed. Niet te warm inpakken en goed laten drinken!

  • Reply VolgMama januari 6, 2016 at 11:11 am

   Gelukkig drinkt en reageert ze nog goed. Sinaspril heb ik ook in mijn medicijnkastje voor de jongens. Die willen echt geen zetpil meer haha.

 • Reply Tamara TS januari 5, 2016 at 9:47 pm

  In een badje met lauwwarm water afsoppen, een koud washandje op het voorhoofd. Alles behalve onderstoppen om het uit te zweten en warmte, dat is levensgevaarlijk omdat de koorts dan juist omhoog gaat. Een andere goeie tip is om er zelf in je ondergoed naast te gaan liggen, dan neem je schijnbaar ook warmte weg. Koorts is verder wel goed, zolang het niet te hoog is. Koorts is een teken dat je lichaam aan het vechten is.

  • Reply Tamara TS januari 5, 2016 at 9:50 pm

   En zo min mogelijk antibiotica idd. Daar kan je resistent tegen worden, dan helpt het niet meer als het echt nodig is. Ik ben zelf weleens flauw gevallen van antibiotica, dat dokters tegenwoordig voor alles voorschrijven. Al met al is het beter om je lichaam zelf beter te laten worden, ook al duurt het wat langer. (Voor zover dat mogelijk is en niet gevaarlijk is.)

   • Reply VolgMama januari 6, 2016 at 11:05 am

    Ik ben er ook geen voorstander van. Naar mijn idee schrijven artsen te vaak (soms onnodig) een recept voor antibiotica uit.

  • Reply VolgMama januari 6, 2016 at 11:07 am

   Bedankt voor je tips! Gisteren kreeg ik het met alle tips niet eens onder de 39 graden. Vandaag is het net 38.5 hopelijk zakt het in de loop van de dag nog een beetje..

 • Reply Channa januari 6, 2016 at 8:11 am

  Hier altijd zetpillen en sinaspril in huis! Ik trek altijd zoveel mogelijk kleren uit en geef eventueel een zetpil. Daarna is het aankijken en inderdaad bellen als je het niet vertrouwd.

  • Reply VolgMama januari 6, 2016 at 11:04 am

   Inderdaad niet te warm aankleden. Dan stijgt de temperatuur nog meer..

 • Reply Wendy januari 6, 2016 at 1:12 pm

  Awh 🙁 Noor had een paar maanden terug koortsstuipen! Dat was echt heel erg eng! Hop, meteen naar de huisartsenpost. Gelukkig bleef ze er niet in hangen maar als ze nu weer koorts zou krijgen sta ik echt op scherp…

  • Reply VolgMama januari 6, 2016 at 1:54 pm

   Dat is naar zeg. Schrikken inderdaad. Gelukkig nog niet mee hoeven te maken.

 • Reply Dhini januari 6, 2016 at 8:24 pm

  Hier ook kindje is weer ziek, koorts, kots en diare. hij drinkt heel klein beetje (wij zorgen zeker wel) .

 • Leave a Reply