nintendo-labo-vr

Review: Nintendo Labo VR Kit

Met de Nintendo Labo VR Kit voor de Switch bouwden wij onze eigen virtual reality bril en leuke Toy-Con creaties om spelletjes mee te spelen. Zo cool! Je kunt dan onder andere tekenen met een olifantenslurf, diepzeefoto’s maken en vliegen als een vogel. Een bijzondere ervaring die bestaat uit bouwen, spelen en ontdekken. Lachen, gieren en brullen voor kinderen én volwassenen!

In april ontvingen wij een perspakket met daarin de Nintendo Labo VR kit. Dit nieuwe Nintendo Labo pakket ligt sinds 12 april 2019 in de winkel. Man, man, man, de kinderen sprongen een gat in de lucht van blijheid. Wat waren ze blij, en nu nog steeds. De eerste keer dat we zelf iets gaan bouwen met Labo… En nee, niet zomaar een Labo pakket, maar VR, wat staat voor virtual reality. Games krijgen hierbij een hele andere dimensie.

labo-vr-review
Nintendo Labo VR Kit; geschikt vanaf 6 jaar.

Nintendo Labo VR

Het Nintendo Labo VR-pakket combineert de innovatieve fysieke en digitale gameplay van Nintendo Labo met eenvoudige VR-technologie. Kinderen en gezinnen maken zo op een unieke manier kennis met virtual reality.

De ervaring begint met het bouwen van verschillende Toy-Con creaties, zoals de Toy-Con-knaller, Toy-Con-olifant en het Toy-Con-windpedaal met het inbegrepen materiaal en de interactieve instructies van de Nintendo Switch-software. Vervolgens kunnen gebruikers hun Nintendo Switch en de Joy-Con-controllers gebruiken om te genieten van een reeks eenvoudige VR-games en –ervaringen. Gebruikers kunnen ook zelf kleine VR-games en –ervaringen maken met de inbegrepen programmeertools in de Toy-Con-werkplaats en de VR-Toy-Con-werkplaats.

Ervaring met het Labo VR pakket

De jongens konden niet wachten om het pakket uit te pakken. Even zakte de moed van mijn zoontjes door de schoenen. Ze wisten niet waar ze moesten beginnen en raakten lichtelijk in paniek. Mama to the rescue… 😉

De doos bevat een hoes met de game, elastiekjes, stickers, plastic onderdelen en een hele stapel bouwplaten. Past allemaal prima in de doos. Al mag je wel meteen een grote opbergbak met deksel aanschaffen om al je kunstwerken straks in te bewaren…

We lazen het stukje ‘Getting Started’ op het karton en installeerden het spel vast op onze Nintendo Switch. Nu kon het feestje pas echt beginnen. Na een update konden we meteen beginnen met bouwen. Joepie! Stroop je mouwen maar vast op en maak veel ruimte.

Je hebt wel veel geduld nodig maar zoon (11) vind het erg leuk om alles in elkaar te zetten.

Als je Labo VR op je Switch opent heb je drie menu opties:

  1. Bouwen
  2. Spelen
  3. Ontdekken

We begonnen met het bouwen van een Joy-Con houder. Hey, dat ging best makkelijk. Daarna maakten we de VR bril. Op het scherm word in eenvoudige stappen en op een speelse manier uitgelegd wat je moet doen en welke bouwplaten je nodig hebt. Je klikt telkens om verder te gaan zodat je echt op je eigen tempo kunt bouwen. Je kunt de werkjes aan alle kanten driedimensionaal bekijken op het scherm, voorzien van Nederlandse tekst. Ook hebben we tijdens het bouwen een paar keer moeten lachen over de beschrijvingen. Pak de banaan bijvoorbeeld en dan gaat het om een banaanvormig onderdeel. Of neem even pauze, je vogel vliegt niet weg… Al bouwende krijg je steeds complimentjes wat motiveert om het project af te maken.

Tip: pak er even een schaaltje of bakje bij voor alle kleine stukjes die je uit het karton moet drukken en niet nodig zijn. Zo ruim je alles sneller op na het bouwen.

Zelf heb ik het fototoestel gebouwd, mijn oudste zoon van 11 jaar heeft de rest gedaan en kan er ook prima mee overweg. Alleen bij het vastklikken van de gele ringen had hij even hulp nodig van een volwassen persoon. Mijn jongste zoon van 8 jaar had niet het geduld om de werkjes te bouwen. Het vouwen kost natuurlijk wel wat concentratie en geduld. Bij elk te bouwen creatie staat een tijd aangeven. Sommige kun je in een half uur klaar hebben met andere heb je wel 150 minuten tijd nodig. Je kunt natuurlijk altijd een pauze inlassen. Dus als je kinderen schermtijd hebben is dit geen enkel probleem. Bouwen ze de volgende keer gewoon weer verder.

Het leukste is natuurlijk het spelen en testen van de VR spelletjes (mini-games) als je iets afgebouwd hebt. En die heb je niet snel uitgespeeld omdat er meerdere levels of opdrachten zijn. Met de fotocamera krijg je bijvoorbeeld de opdracht om een stuk of 30 foto’s te maken van dingen uit de oceaan en deze te verzamelen. Hierbij moet je je hoofd bewegen. Dit ziet er best apart uit als een ander het ziet. Per keer kan je maar drie foto’s maken en dubbele items tellen niet mee. Omdat de games eenvoudig zonder al te veel handelingen te spelen zijn is het ook echt leuk voor kinderen vanaf 6/7 jaar. En als je helemaal je eigen style wilt, kun je het karton zelfs inkleuren of versieren!

Tekenen met een slurf? Whoehaa, dat ziet er grappig uit!
Je kunt ook vliegen als een vogel. Dit doe je door op twee hendels te drukken.

Je kunt er dus veel mee en het is niet iets waar je snel mee uitgespeeld bent. Wat ons betreft is de VR kit een goede kansmaker voor de volgende Speelgoed van het Jaar verkiezing. Wij gaan er zeker nog veel plezier aan hebben.


Lijkt jullie Nintendo Labo VR voor de Switch ook zo leuk?

*Deze blog bevat affiliatie linkjes. Voor meer info zie onze disclaimer.

Geef een reactie